Dormánfalva fellebbez az úzvölgyi katonatemető ügyében hozott jogerős ítélet ellen

2023. március 14. – 20:22

Dormánfalva fellebbez az úzvölgyi katonatemető ügyében hozott jogerős ítélet ellen
Román nacionalista szervezetek képviselői az úzvölgyi temetőben – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Dormánfalva polgármesteri hivatala rendkívüli jogorvoslati eljárással megfellebbezi a legfelsőbb bíróságon az úzvölgyi katonatemető ügyében hozott jogerős ítéletet – jelentette be kedden Sepsiszentgyörgyön Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) román szervezet vezetője.

Az úzvölgyi temetőben román parcellát kialakító, majd több megemlékezést is szervező román nacionalista szervezet elnöke a Szent György Ortodox Testvériség elnökével, Dan Ciprian Grajdeanuval közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen közölték, hogy a bákói táblabíróság jogerős ítélete ellenére meg fogják akadályozni a román katonák emlékére állított betonkeresztek lebontását az úzvölgyi temetőben, írta az Agerpres. A bákói táblabíróság jogerős ítélete érvénytelenítette a temető román parcellájának építési engedélyét, és a betonkeresztek lebontását rendelte el.

Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja elnöke kifejtette, továbbra is lépéseket tesznek azért, hogy a temető az „eredeti állapotába” kerüljön vissza, és minden itt eltemetett katona, nemzetiségtől függetlenül, megfelelő tiszteletet kapjon. Az egyesület vezetője szerint a temető „eredeti állapota” nem a 2019 előtti, hanem az 1926-27-as, amikor a nemzetközi temetőt létrehozta a Mária királyné védnöksége alatt működő Hősök Kultusza Társaság.

Târnoveanu ugyanakkor azt állította, hogy „a magyarok, az RMDSZ és néhány csíkszentmártoni lakos 1994-ben lerombolták azt a obeliszket, amint a védelmi minisztérium állított 1985-ben az első világháborúban életüket vesztő katonák emlékére, ledöntötték a nem magyar katonák fejfáit, majd az osztrák-magyar hadsereg elesett katonáinak mindeféle engedély nélkül felállítottak 600 fakeresztet, elmagyarosítotva a temetőt”.

Ennek nyomán Dormánfalva (Dărmăneşti) polgármesteri hivatala 2019-ben csak annyit tett, hogy visszaállította a temető eredeti, nemzetközi jellegét, amikor sírkeresztet állított az 52 román katonának és egy kereszt alakú emlékművet épített az összes elesett hős emlékére, nemzetiségüktől függetlenül – állította Tîrnoveanu.

Hangsúlyozta, Dormánfalva polgármesteri hivatalának csupán egyetlen engedélye hiányzott a keresztek felállításához, a védelmi minisztérium alárendeltségében levő hősök kultuszának hivataláé. Ez az intézmény ugyanis a művelődési minisztériummal ellentétben az RMDSZ politika nyomására nem adta ki az engedélyt – magyarázta.

A két román egyesület kérni fogja a védelmi minisztériumtól az elmaradt jóváhagyás kiadását, a dormánfalvi polgármesteri hivatal pedig rendkívüli jogorvoslati eljárással készül megtámadni a legfelsőbb bíróságon a bákói táblabíróság jogerős ítéletét.

Tîrnoveanu közölte: a két szervezet tagjai és szimpatizánsai a „sírok elé térdelve” próbálják majd megakadályozni a román katonák keresztjeinek eltávolítását az úzvölgyi temetőből. Ha ez nem sikerül, akkor értesíteni fogják a Vatikánt, minden egyes ország nagykövetségét, és az összes nemzetközi fórumot a „romániai magyarság szélsőségességéről”, amely „nem tolerálja a román hősök keresztjeit” – szögezte le a Calea Neamului vezetője.

Dormánfalva önkormányzata 2019 márciusában nyilvánította saját közvagyonává a katonatemetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő, elnéptelenedett Úzvölgye település sírkertjében. Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!