Részben közadakozásból állítanak egész alakos Petőfi-szobrot Szatmárnémetiben

2023. március 9. – 08:01

Részben közadakozásból állítanak egész alakos Petőfi-szobrot Szatmárnémetiben
Kereskényi Gábor beszédet mond 2019. március 15-én az István-téri Petőfi-szobor előtt – Fotó: Czinzel László / Szatmárnémeti RMDSZ

Másolás

Vágólapra másolva

Egész alakosra cserélik Petőfi Sándor mellszobrát a szatmárnémeti István-téren, a helyi március 15-i ünnepségek hagyományos helyszínén. Az új szobrot a büsztöt is jegyző Deák Árpád készíti, aki többek között a szatmárnémeti Széchenyi-szobor vagy a nagyváradi Holnaposok szoborcsoport alkotója is.

A szoborról egyelőre annyit lehet tudni, hogy bronzból készül és 2,6 méteres lesz 1,6 méteres talapzattal, tehát a nagyváradi, talapzat nélküli Holnaposokhoz képest klasszikusabb megközelítésű.

Kereskényi Gábor polgármestertől, a szatmárnémeti RMDSZ elnökétől megtudtuk, hogy ő maga volt az új szobor kezdeményezője. Mint elmondta, adta magát az ötlet a Szatmárhoz „ezer szállal kötődő”, a városban több verset író Petőfi születésének 200. évfordulóján.

Mint megtudtuk, Deák Árpád szobrásszal már 2022 végén egyeztettek az új alkotásról és abból indultak ki, hogy az avatás legmegfelelőbb időpontja 2023 szeptembere lenne, mert ez az a hónap, amikor Petőfi a térségben megismerkedett későbbi feleségével, Szendrey Júliával. Már elkészült a szobor végleges méretű agyagterve is, amit a megrendelők már láttak, de a művész azt kérte, hogy még finomíthasson rajta, így a tervet csak később, a tavasz folyamán mutatják be nyilvánosság előtt.

A szükséges szakhatósági engedélyek beszerzése még ezután következik és még zajlik az árajánlatok bekérése a talapzat kivitelezésére, ezért pontos árat a polgármester még nem tudott mondani, az egész alakos bronzszobor költségeit azonban nagyságrendileg 110 ezer euró körüli összegre becsülte. Ezt részben helyi, részben megyei önkormányzati támogatásokból, 20-30 százalékban pedig közadakozásból finanszíroznák, mondta.

Arra a kérdésre, hogy megrendelőként az RMDSZ-nek volt-e valamilyen elvárása a szobrot illetően, Kereskényi leszögezte, hogy a művészi szabadság híve. „Abszolút jó tapasztalataim vannak Deák Árpáddal, aki több szatmárnémeti szobornak is az alkotója, többek között az egész alakos Széchenyi-szobor, Szatmárnémeti egyik ékessége is az ő munkája, de a Petőfi- vagy a Rákóczi-mellszobrok is nagyon kifejezőek és nagyon jól megragadták a történelmi személyiségeket. Úgyhogy megbízunk a művészben és teljes mértékben szabad kezet adunk neki, és annak fényében, hogy láttam a szobor első változatát, nyugodtan mondhatom, hogy nem bántam meg, nagyon jól fogta meg Deák Árpád ezt a témakört” – részletezte a polgármester.

Amint elkészül a bemutatható terv, indulhat a közadakozási kampány is, amivel a kezdeményezők célja elsősorban az, hogy a helyiek magukénak érezzék a szobrot, mondta el Kereskényi Gábor, hozzátéve, hogy ez a módszer a Széchenyi-szobor esetében is működött. „Nagy elődeink, a régi városatyák is sok városi projekttel kapcsolatban jártak el ugyanígy, hiszen akkor kialakul egy kötődés, egy olyan gondolat, hogy ez a mi ügyünk is” – mondta.

A Petőfi-mellszobor továbbra is köztéren állna, de még nem döntötték el, hogy hol. „Felvetődött több dolog, van olyan tanintézmény, a Bălcescu-Petőfi Általános Iskola, amely a költő nevét viseli, de mivel a tulajdonosa az Identitás Alapítvány, akár valamelyik vidéki településnek is adhatjuk. Erről még nem született döntés, de azt szeretnénk, hogy a mellszobor is méltó helyen álljon, mert szép alkotás” – vázolta a terveket Kereskényi Gábor.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára Sepsiszentgyörgy is egész alakos köztéri alkotással készül, az erre meghirdetett pályázat eredménye komoly vitákat váltott ki a helyi közösségben és értelmiségi, szakmai berkekben is, újra előtérbe helyezve az erdélyi köztéri szobrászat helyzetét. Több meglepő fordulat után végül a nyertes pályamunka módosított változata kerülhet majd köztérre a városban. A témával a Transtelex Dialóg februári kiadásában is foglalkoztunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!