Virgil Popescu energiaügyi minisztert is kihallgatta a DNA a maszkbiznisz-ügyben

2023. március 7. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

Tanúként hallgatta meg kedden, március 7-én Virgil Popescu energiaügyi minisztert a korrupció ellenes ügyészség (DNA) a rossz kínai maszkgyártó gépek beszerzésével kapcsolatos ügyben – írja a Libertatea. Amikor az eset történt Popescu – még gazdasági miniszterként – az ügyben vádolt Gabriel Ţuţu, a Romarm védelmi ipari állami vállalatcsoport vezérigazgatójának a feletesse volt. A lap azt írja, Popescu és Ţuţu 2019 óta állnak közel egymáshoz, azóta vezeti ugyanis Ţuţu a gazdasági minisztérium alá tartozó Romarmot. A céget korábban Virgil Popescu irányította.

A DNA szerint a Covid19-járvány idején, 2020 márciusa és 2021 szeptembere között Gabriel Ţuţu a Romarm vezetőjeként a törvényi előírásokat megszegve két közbeszerzési szerződést írt alá egy több cégből álló társulással védőmaszkok gyártására szolgáló hét gép megvásárlására, amelyek azonban nem feleltek meg a szabványoknak. A konzorciumot alkotó cégek egyike Victor Piţurcă fia, Alexandru Piţurcă ellenőrzése alatt állt. Az ügyészség szerint a két szerződéssel 8.647.584 lejes kárt okoztak a Romarmnak, ennyibe kerültek ugyanis a gépek, a megvásárolt alapanyagok, illetve az utólag beszerzett alkatrészek és a kapcsolódó szolgáltatások.

A DNA szerint ugyanakkor 2020. március 19-e és április 10-e között Gabriel Ţuţu egyebek mellett azt kérte a társuláshoz tartozó cégektől, hogy vonják be egyik barátját a védelmi minisztériumnak szánt nem megfelelő védőmaszkok beszállításába. Bár az illető nem végzett a beszállítói szerződéshez kapcsolódó tevékenységet, a társulásnak egy tanácsadói szerződés alapján át kellett utalnia neki a szerződésekből származó profit 40 százalékát. Ezekért a „szolgáltatásokért” cserében Gabriel Ţuţu megígérte a társuláshoz tartozó cégeknek: befolyását latba vetve kijárja a védelmi minisztérium illetékeseinél, hogy versenytárgyalás nélkül ítéljék oda nekik a szerződéseket, problémamentes legyen a termékek átvétele és időben történjen meg a kifizetés. Mindezekért Gabriel Ţuţu 50.000 lejt kapott – állítják az ügyészek.

A DNA szerint Alexandru Piţurcă elfogadta Gabriel Ţuţu feltételeit; a Romarm vezetője cserében azt ígérte, hogy védelmi minisztériumi befolyását latba vetve közbeszerzési eljárás nélkül juttatja Piţurcát koronavírus elleni egészségügyi védőeszközök beszerzésével kapcsolatos szerződésekhez.

Az ügyben Gabriel Ţuţu és Alexandru Piţurcă ellen is bűnvádi eljárás indult. Gabriel Ţuţu ellen hivatali visszaélés, befolyással üzérkedés és közokirat-hamisítás, Alexandru Piţurcă ellen befolyás vásárlásának gyanúja miatt vizsgálódnak az ügyészek. Az ügyben korábban őrizetbe vették Victor Pițurcă egykori válogatott focistát is, aki ellen befolyás vásárlásának gyanújával vizsgálódik a korrupcióellenes ügyészség. Victor Pițurcă fellebbezett az őt hatósági felügyelet alá helyező döntés ellen, és a fővárosi törvényszék helyt adott a keresetének. Gabriel Ţuţu és Alexandru Piţurcă továbbra is hatósági felügyelet alatt vannak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!