Országos program indulhat a kisebbségi tanulók román nyelvi kompetenciáinak fejlesztésére

2023. február 28. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Bekerült a tanügyi törvények tervezetébe az az országos program, amely a román nyelv oktatását könnyítené meg a kisebbségek számára, hívta fel a figyelmet az RMDSZ hétfő esti közleménye.

„Ez egy országos program lesz, amely magába foglalja korszerű kisegítő és digitális anyagok elkészítését, illetve román nyelvű táborok, valamint cserediák programok megszervezését egyaránt” – magyarázta Szabó Ödön, a RMDSZ tanügyi szakpolitikusa.

Mint kiemelte, a hétfőn bemutatott, és tíz napra közvitára bocsátott reformcsomag az RMDSZ több javaslatát tartalmazza. A tervezet előírja például azt is, hogy ott, ahol a diáklétszám 300 fő alatt van, kötelező lesz biztosítani a működéshez szükséges teljes forrást. „Ez azt jelenti, hogy a szórvány, illetve a vidéki kisiskolákat biztonságba helyeztük” – fogalmazott a képviselő.

Az RMDSZ a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség, az iskolaigazgatók, történelmi egyházak és a szórványban lévő közösségekkel közösen három fontos célkitűzést határozott meg: az anyanyelvi oktatás jelenlegi szabályozásai ne szűküljenek, a rendszerszintű átalakítások a közösségi jogokat ne érintsék, valamint egy rugalmasabb, minőségi oktatási rendszer jöhessen létre, amely támogatja a munkaerőpiacon való gyors elhelyezkedést és a szülőföldön való maradást, áll a közleményben.

Szabó Ödön szerint a közvitát követően a parlamenti szavazásig még néhány pontban módosítani kell a tervezetet ahhoz, hogy valóban előrelépés történjen kisebbségi szempontból az oktatási törvényben.

A javaslataik között szerepelt még:

  • a pályakezdő tanárok bérezésének megnövelése
  • a román nyelv oktatását az óvónők esetében is külön óraként fizetnék
  • iskolai prémium alap létrehozása a többletfeladatot végző pedagógusok motiválására
  • a normatív finanszírozás 25 százalékos emelése azoknak az iskoláknak, akik konzorciumi partnerségeket hoznak létre
  • a dupla szakosítások visszahozása a felsőoktatásba a tanárhiány ellensúlyozására
  • a diákok azon a nyelven felvételizhetnek az egyetemre, amilyen nyelven tanultak a középiskolában és ez alól csak a nemzetbiztonsági szakok kivételek
  • anyanyelven is elérhetővé válik a habilitáció az egyetemeken
  • központi finanszírozás alá kerül a kisebbségi pedagógusképző központ
  • kisebbségi részleg működtetése az oktatáskutató intézetben, valamint a vizsgatételeket előkészítő tanács esetében

A romániában élő kisebbségek román nyelvtanulásának segítésére 2021-ben már indult egy két éves futamidejű, uniós forrásokból 9 millió euróval finanszírozott kísérleti program, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának közreműködésével, jelentette be akkor az RMDSZ.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!