Országos program indulhat a kisebbségi tanulók román nyelvi kompetenciáinak fejlesztésére

2023. február 28. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Bekerült a tanügyi törvények tervezetébe az az országos program, amely a román nyelv oktatását könnyítené meg a kisebbségek számára, hívta fel a figyelmet az RMDSZ hétfő esti közleménye.

„Ez egy országos program lesz, amely magába foglalja korszerű kisegítő és digitális anyagok elkészítését, illetve román nyelvű táborok, valamint cserediák programok megszervezését egyaránt” – magyarázta Szabó Ödön, a RMDSZ tanügyi szakpolitikusa.

Mint kiemelte, a hétfőn bemutatott, és tíz napra közvitára bocsátott reformcsomag az RMDSZ több javaslatát tartalmazza. A tervezet előírja például azt is, hogy ott, ahol a diáklétszám 300 fő alatt van, kötelező lesz biztosítani a működéshez szükséges teljes forrást. „Ez azt jelenti, hogy a szórvány, illetve a vidéki kisiskolákat biztonságba helyeztük” – fogalmazott a képviselő.

Az RMDSZ a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség, az iskolaigazgatók, történelmi egyházak és a szórványban lévő közösségekkel közösen három fontos célkitűzést határozott meg: az anyanyelvi oktatás jelenlegi szabályozásai ne szűküljenek, a rendszerszintű átalakítások a közösségi jogokat ne érintsék, valamint egy rugalmasabb, minőségi oktatási rendszer jöhessen létre, amely támogatja a munkaerőpiacon való gyors elhelyezkedést és a szülőföldön való maradást, áll a közleményben.

Szabó Ödön szerint a közvitát követően a parlamenti szavazásig még néhány pontban módosítani kell a tervezetet ahhoz, hogy valóban előrelépés történjen kisebbségi szempontból az oktatási törvényben.

A javaslataik között szerepelt még:

  • a pályakezdő tanárok bérezésének megnövelése
  • a román nyelv oktatását az óvónők esetében is külön óraként fizetnék
  • iskolai prémium alap létrehozása a többletfeladatot végző pedagógusok motiválására
  • a normatív finanszírozás 25 százalékos emelése azoknak az iskoláknak, akik konzorciumi partnerségeket hoznak létre
  • a dupla szakosítások visszahozása a felsőoktatásba a tanárhiány ellensúlyozására
  • a diákok azon a nyelven felvételizhetnek az egyetemre, amilyen nyelven tanultak a középiskolában és ez alól csak a nemzetbiztonsági szakok kivételek
  • anyanyelven is elérhetővé válik a habilitáció az egyetemeken
  • központi finanszírozás alá kerül a kisebbségi pedagógusképző központ
  • kisebbségi részleg működtetése az oktatáskutató intézetben, valamint a vizsgatételeket előkészítő tanács esetében

A romániában élő kisebbségek román nyelvtanulásának segítésére 2021-ben már indult egy két éves futamidejű, uniós forrásokból 9 millió euróval finanszírozott kísérleti program, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának közreműködésével, jelentette be akkor az RMDSZ.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!