Jogerős romániai döntés is született a számítógép előtt dolgozóknak járó ingyen szemüvegről

2023. február 22. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

A szemüveg is „különleges korrekciós eszköznek” számít, így a munkáltató köteles megtéríteni az árát az alkalmazottnak, amennyiben a munkája során romlott a látása, döntött másodfokon a kolozsvári ítélőtábla. Az ítélet borítékolható volt, miután decemberben az Európai Unió Bírósága is így döntött, mégis fontos, mert eddig a munkáltatók egy része, például több közintézmény arra hivatkozva napolta el a szemüvegszámlák megtérítését, hogy még nem született romániai jogerős döntés ebben az ügyben, mondta el Kis Júlia kolozsvári ügyvéd, a Jogaink Egyesület elnöke.

Mint írtuk, Kis Júlia egy közintézményben dolgozó ügyfele képviseletében fordult az Európai Unió Bíróságához azzal a kéréssel, hogy a bíróság tisztázza a Romániában még 2006-ban jóváhagyott, a munka során használt „különleges korrekciós eszközökre” vonatkozó kormányhatározatot. A szemüvege árának megtérítését kérő alkalmazott ugyanis a pert alapfokon elvesztette, másodfokon pedig a pert felfüggesztették az Európai Unió Bíróságának döntéséig, miután kiderült, hogy a vonatkozó jogszabály sokféle értelmezhetősége miatt gyakorlatilag elveszti hatását.

Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a korrekciós eszköz a szemüveget is jelenti, ezen túlmenően pedig azt is megállapították, hogy nemcsak a munkavégzésből adódó látászavar miatt kell a szemüveget biztosítani, hanem mindenkinek joga van erre, aki képernyő előtt végzi a munkáját, még akkor is, ha a látásprobléma már a munkavégzés kezdete előtt jelentkezett és a szemüveget a hétköznapokban is használja.

„Tehát ilyen esetben a munkaadó köteles a munkavállaló szemorvosi vizsgálatának költségeit is állni – esetenként utólag megtéríteni a vizsgálat árát –, és ha a szakvizsgálat előírja, akkor a szemüveget is biztosítaniuk kell” – mondta el a Transtelexnek korábban Kis Júlia.

A jogszabály már az Európai Unió Bíróságának decemberi döntése után kötelező érvényűvé vált Romániában, hangsúlyozta az ügyvéd. Kis Júlia úgy látja, mióta ez a döntés megszületett, több munkavállaló igényléssel fordult a munkaadójához, többen elkezdték újratárgyalni a kollektív munkaszerződéseket is. A jogszabály egyébként akkor is érvényes, ha a korrekciós eszközökre vonatkozó passzus nem szerepel a munkaszerződésben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!