Jogerős romániai döntés is született a számítógép előtt dolgozóknak járó ingyen szemüvegről

2023. február 22. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

A szemüveg is „különleges korrekciós eszköznek” számít, így a munkáltató köteles megtéríteni az árát az alkalmazottnak, amennyiben a munkája során romlott a látása, döntött másodfokon a kolozsvári ítélőtábla. Az ítélet borítékolható volt, miután decemberben az Európai Unió Bírósága is így döntött, mégis fontos, mert eddig a munkáltatók egy része, például több közintézmény arra hivatkozva napolta el a szemüvegszámlák megtérítését, hogy még nem született romániai jogerős döntés ebben az ügyben, mondta el Kis Júlia kolozsvári ügyvéd, a Jogaink Egyesület elnöke.

Mint írtuk, Kis Júlia egy közintézményben dolgozó ügyfele képviseletében fordult az Európai Unió Bíróságához azzal a kéréssel, hogy a bíróság tisztázza a Romániában még 2006-ban jóváhagyott, a munka során használt „különleges korrekciós eszközökre” vonatkozó kormányhatározatot. A szemüvege árának megtérítését kérő alkalmazott ugyanis a pert alapfokon elvesztette, másodfokon pedig a pert felfüggesztették az Európai Unió Bíróságának döntéséig, miután kiderült, hogy a vonatkozó jogszabály sokféle értelmezhetősége miatt gyakorlatilag elveszti hatását.

Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a korrekciós eszköz a szemüveget is jelenti, ezen túlmenően pedig azt is megállapították, hogy nemcsak a munkavégzésből adódó látászavar miatt kell a szemüveget biztosítani, hanem mindenkinek joga van erre, aki képernyő előtt végzi a munkáját, még akkor is, ha a látásprobléma már a munkavégzés kezdete előtt jelentkezett és a szemüveget a hétköznapokban is használja.

„Tehát ilyen esetben a munkaadó köteles a munkavállaló szemorvosi vizsgálatának költségeit is állni – esetenként utólag megtéríteni a vizsgálat árát –, és ha a szakvizsgálat előírja, akkor a szemüveget is biztosítaniuk kell” – mondta el a Transtelexnek korábban Kis Júlia.

A jogszabály már az Európai Unió Bíróságának decemberi döntése után kötelező érvényűvé vált Romániában, hangsúlyozta az ügyvéd. Kis Júlia úgy látja, mióta ez a döntés megszületett, több munkavállaló igényléssel fordult a munkaadójához, többen elkezdték újratárgyalni a kollektív munkaszerződéseket is. A jogszabály egyébként akkor is érvényes, ha a korrekciós eszközökre vonatkozó passzus nem szerepel a munkaszerződésben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!