Kolozsvári ügyvéd „perelte ki”, hogy minden számítógép előtt dolgozó alkalmazottnak ingyen járhat a szemüveg

2023. január 12. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Minden számítógép előtt dolgozó romániai alkalmazott joggal kérheti a munkáltatótól a szemüvege árának megtérítését, ha az illetőnek munkája során megromlott a látása, ezt pedig orvosi szakvélemény is megerősíti. Az erről szóló kormányhatározatot még 2006-ban hagyták jóvá Romániában egy európai uniós irányelv alapján, de mivel a jogszabály szövege „különleges korrekciós eszközökre” hivatkozik, nem volt egyértelmű, ezért a gyakorlatban csak nagyon kevés munkavállaló élhetett ezzel a lehetőséggel.

Kis Júlia kolozsvári ügyvéd, a Jogaink Egyesület elnöke egy per során az Európai Unió Bíróságához fordult, hogy tisztázzák a különleges korrekciós eszközökre vonatkozó ajánlást, így pedig egyértelművé vált, hogy a munkavállalókat védő jogszabály márpedig a szemüvegekre is vonatkozik, és úgy az állami, mint a magánszférában tevékenykedő munkavállalókat egyformán érinti.

„Egy állami intézménynél dolgozó ügyfelem kéréssel fordult az alkalmazója felé, hogy térítsék meg a szemüvegének értékét, hiszen az ott töltött 10 év alatt sokat dolgozott számítógép előtt és nagymértékben romlott a látása, többször is kellett lencsét cserélnie. Ezt a kérést a munkaadó visszautasította, mindannak ellenére, hogy igényének volt jogalapja. Ekkor pert indítottunk, amelyet alapfokon elveszítettünk” – idézte fel a Transtelex megkeresésére Kis Júlia ügyvéd.

Mint kifejtette, az ellenfél olyan érvekkel jött, miszerint az ügyfele nem csak képernyő előtt dolgozott; a jogszabályban megfogalmazott „speciális korrekciós eszközök” közé nem tartozik a szemüveg; a szemüveget nemcsak a munkavégzés során, de a hétköznapokban is használja; a látás romlása nemcsak a képernyő előtt végzett munka miatt, hanem például a korából adódóan is bekövetkezhetett; az alkalmazottak egyébként is kapnak pótlékot a munkavégzés körülményeire tekintve.

Alapfokon az ítéletében végül azt mondták ki, hogy az ügyfelének a jogszabály értelmében járna a szemüveg, de ez nem jelenti azt, hogy a munkaadó utólag meg kell térítse.

„Ekkor fellebbeztünk és különböző kéréseket intéztünk a közintézményhez. Kiderült, hogy gyakorlatilag semmilyen költségvetés nincs arra előirányozva, hogy az alkalmazottaknak biztosítani tudjanak ilyen »korrekciós eszközöket«, ha arra szükség van. (...) Amikor a másodfokú bíróság elé terjesztettük a dokumentumokat, kiderült, hogy ez a jogszabály a sokféle értelmezhetősége miatt valójában gyakorlatilag elveszti hatását (a román jogi kifejezés erre az, hogy: rămâne fără efect), tehát nem lehet alkalmazni. Ezért kértük a kolozsvári ítélőtáblát, hogy előzetes döntéshozatallal forduljon az Európai Unió Bíróságához és kérje, hogy értelmezze az irányelv különböző rendelkezéseit” – magyarázta a kolozsvári ügyvéd.

Mint kifejtette, az EU bírósága kérésüknek eleget téve értelmezte az irányelvet és egyértelműen kijelentették:

a korrekciós eszközök a szemüvegre is vonatkoznak, azon túlmenően azt is megállapították, hogy nemcsak a munkavégzésből adódó látászavar miatt kell a szemüveget biztosítani, hanem mindenkinek joga van erre, aki képernyő előtt végzi a munkáját, még akkor is, ha a látásprobléma már a munkavégzés kezdete előtt jelentkezett és a szemüveget a hétköznapokban is használja.

„Tehát ilyen esetben a munkaadó köteles a munkavállaló szemorvosi vizsgálatának költségeit is állni – esetenként utólag megtéríteni a vizsgálat árát –, és ha a szakvizsgálat előírja, akkor a szemüveget is biztosítaniuk kell” – jelentette ki Kis Júlia. Az ügyvéd szerint Romániában az alkalmazottak ezen jogát nagyon kevés munkaadó biztosítja, sem az állami, sem a magánszféra nem fektet erre hangsúlyt, talán kivételt képeznek a multinacionális vállalatok.

Felvetésünkre, miszerint mennyire lehet akadályozó tényező az, ha a munkaszerződésben nem szerepel a munkavállaló erre vonatkozó joga, az ügyvéd elmondta: a törvény kötelező erejű és felülír minden munkaszerződést, tehát akkor is be kell tartani, ha erre nem tér ki külön egyetlen passzus sem a munkaszerződésben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!