Moldova volt védelmi minisztere szerint megérett az idő a Romániával való egyesülésre

2023. február 21. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva


Anatol Șalaru, a Moldovai Köztársaság volt védelmi minisztere hétfőn a Prima News tévécsatorna Országprojekt: Románia című műsorában kijelentette, az egyetlen létező megoldás Moldova számára, és szerinte itt az ideje, hogy ezt Európa is megértse, a Pruton túli román területek egyesülése Romániával. A volt miniszter azt is elmondta, hogy az uniót támogatók aránya a Moldovai Köztársaságban folyamatosan nőtt az elmúlt időszakban, így ha néhány évvel ezelőtt 4 vagy 5 százalék volt mindössze az egyesülést támogatók aránya, most már legalább 40 százalék támogatja a nagy Románia gondolatát.

„Nincs más megoldás, vagy 10-15 év múlva a Moldovai Köztársaság megszűnik létezni, mert nem marad senki az országban, aki ott dolgozna és adót fizetne. A fiatalok elmennek, ismerem a helyzetet, egy általam vezetett politikai párt ifjúsági szervezetében 300-400 fiatal járt az összejövetelekre. Most 90%-uk elhagyta az országot” – mondta Șalaru.

Az egyesülés lehetőségéről többször nyilatkozott Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság államfője is, aki szerint ez egy olyan ügy, amelyet az állampolgárok tudnak eldönteni. „Mi egy demokratikus ország vagyunk, s az ilyen döntéseket csakis az állampolgárok hozzák, demokratikus módon” – hangsúlyozta egy 2022-es interjúban a Nyugat-barátként jellemzett moldovai államfő. Maia Sandu szerint, amíg a nép nem akarja ezt a dolgot, vagy nincs egy kritikus támogató tömeg az ügy mögött, addig nehéz mit mondani erről.

Az Európa egyik legszegényebb országának számító, 2.6 milliós lakosságú Moldovában eddig nem történtek harci cselekmények. Ugyanakkor egyrészt az ország keleti sávja Transznisztrikai Köztársaság néven gyakorlatilag orosz fennhatóság alatt áll, másrészt az elmúlt hetekben maga Zelenszkij jelezte brüsszeli látogatásakor, hogy az ukrán hírszerzésnek arról vannak információi, hogy Oroszország, hogy az oroszok esetleg Moldova irányába vinnék el a háborús cselekményeket.

Zelenszkij szerint a dokumentumokból kiderül, hogy „ki, mikor és hogyan” tervezi „megtörni a moldovai demokráciát és átvenni az ellenőrzést Moldova felett”, a terv nagyon hasonlít ahhoz, amelyet Oroszország Ukrajna elfoglalására dolgozott ki.

Zelenszkij ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy még nem tudni, Moszkva végül elrendelte-e a terv végrehajtását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erre reagálva azt mondta, hogy a Nyugat fontolgatja, hogy Moldovából „egy újabb Ukrajnát” csinál. Lavrov szerint a Nyugat támogatta Maia Sandu elnök megválasztását 2020-ban, hogy az országot a NATO tagjává téve egyesítse Romániával.

Az ukrán és a moldovai elnök vádjaira reagálva Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegramon közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „az ilyen állítások teljesen alaptalanok”, majd megvádolta Kijevet azzal, hogy megpróbálja Moldovát és Oroszországot összeugrasztani.

Amint a Telex is beszámolt róla, nemrég lemondott a moldáv kormány egy nappal azután, hogy az ukránok szerint Moszkva Moldova bekebelezéséről beszélt. Az Egyesült Államok szerint ugyanakkor nem fenyegeti veszély Romániát és Moldovát.

A román–moldovai egyesüléssel kapcsolatban legutóbb egy évvel ezelőtt, 2022 februárjában végeztek felmérést Moldovában. Akkor a megkérdezettek közel fele (49,9 százaléka) elutasította ezt a lehetőséget, s csak 34,4 százaléknyian válaszoltak igennel.

A Moldovai Köztársaság lakosságát a függetlenség kikiáltása óta erőteljesen megosztja ez a kérdés. A legutóbbi közvélemény-kutatás adatai szerint ugyanakkor a többség a Moldovai Köztársaság függetlensége mellett támogatná a szorosabb együttműködést Romániával.

Romániában is 2022-ben közöltek egy hasonló témájú felmérést, melynek eredményeiből kiderült, a megkérdezettek 74,5 százaléka támogatná a két állam egyesülését.

A bukaresti vezetés, a kormánykoalíciós pártok a Moldovai Köztársaság európai uniós csatlakozását tartja prioritásnak, nem merült fel egyetlen nyilvános megszólalásban sem az egyesülés kérdése. Mindössze a szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség elnöke, George Simion nyilatkozta többször, hogy jelen helyzetben az egyesülés jelenti az egyetlen garanciát a moldovaiak biztonságának megóvására.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!