Tanfelügyelőség: Alaptalanok a székelyhídi iskola magyar vezetőségét ért diszkriminációs vádak

2023. február 7. – 19:07

Tanfelügyelőség: Alaptalanok a székelyhídi iskola magyar vezetőségét ért diszkriminációs vádak

Másolás

Vágólapra másolva

Alaptalannak találta az erdélyi, székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum magyar igazgatója és tanári kara ellen megfogalmazott diszkriminációs vádakat a Bihar megyei tanfelügyelőség – közölte az MTI-vel kedden Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes.

A Bihar megye tanfelügyelőségének helyettes vezetője elmondta: múlt héten emailben érkezett egy névtelen panasz az intézményhez, amelyben egy magát román pedagógusok és szülők képviselőjeként meghatározó személy diszkriminációval vádolta a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum vezetőségét.

A levelet a Bihar megyei román nyelvű sajtónak is elküldték. Ebben többek között az rótták fel a határmenti város kétnyelvű iskolája vezetőségének, hogy állítólag a magyar pedagógusokat részesíti előnyben a románokkal szemben, illetve arra próbálja „nagyon agresszíven” rábírni a román nemzetiségű és a vegyesházasságból származó gyerekek szüleit, hogy magyar osztályokba járassák csemetéiket – részletezte a levél tartalmát az Ebihoreanul. A lap úgy tudja, hogy a múlt pénteken Nicolae Avram főtanfelügyelő-helyettes és kollégája, Tiberiu Sîncelean volt ellenőrzésben a székelyhídi iskolában, és megvitatták a panaszokat mind a tanárokkal, mind a szülőkkel. Nicolae Avram az Ebihoreanulnak azt mondta, hogy semmit sem tud megerősíteni a levélíró által jelzett vádakból.

Elmondása szerint a gyűléseket a tanárokkal például általában Olimpia Gherman igazgatóhelyettes vezeti, aki egyáltalán nem is beszél magyarul. „Az igazgató legfeljebb magyarul köszönti a kollégáit” – idézi a lap Nicolae Avramot.

A névtelen panaszt Barta Imre, a székelyhídi kétnyelvű gimnázium igazgatója is tételesen cáfolta. A sajtónak küldött válaszában rámutatott: az iskola vezetősége évről évre erőfeszítéseket tesz azért, hogy a jelentkezők kis létszáma ellenére is román osztályok induljanak. A román tagozat 11. és 12. osztályában például csupán három, illetve két diák tanul.

Avram szerint egyébként az iskola román tagozatára – az előkészítőtől az 12. osztályig – összesen 160 diák van beiratkozva. „Ebből 101 római katolikus és református, tehát vagy magyar, vagy vegyes családból származó tanuló. Összefoglalva, nem beszélhetünk diszkriminációról” – mondta Avram az Ebihoreanulnak.

Azt a vádat is elutasította, hogy magyar nyelven tartanák a tanári kar gyűléseit, illetve, hogy a román diákok nem kapnák meg időben az ingázóknak járó támogatást. „A mi iskolánkban valamennyi diák és szülő nemzetiségtől függetlenül egyenlő bánásmódban részesül” – hangsúlyozta Barta Imre. Nicolae Avram ebben a kérdésben azt nyilatkozta, hogy összesen 52 ingázója van az iskolának, és ellenőrizte, „mindannyiójukat ugyanazon a napon fizették ki, de különböző bankoknál” – mondta.

Romániában egyre gyakoribb, hogy diszkriminációval, szegregációval vádolják a magyar vagy kétnyelvű tanintézetek vezetőit, a zömében magyarlakta települések elöljáróit. Múlt héten a Szilágy megyei Kraszna község magyar elöljárói ellen fogalmaztak meg hasonló vádakat magukat meg nem nevező „román pedagógusok”. A magyar elöljárók valótlannak és tendenciózusnak nevezték ezeket a támadásokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!