Két katonai repülőgéppel szállítják hétfőn a román kereső- és mentőegységet Törökországba

2023. február 6. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

A román légierő egy C-130 Hercules típusú és egy C-27 J Spartan repülőgépe szállítja Törökországba az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) mentésre és keresésre szakosodott különítményét (RO-USAR) és a felszerelést – írja az Agerpres a védelmi tárca hétfői tájékoztatása alapján.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága (DSU) tájékoztatása szerint összesen 58 tagja van a román mentőcsapatnak. Köztük van a bukaresti SMURD egy orvosokból és ápolókból álló csapata is, illetve a DSU néhány tisztje is. Két keresőkutyát is magukkal visznek.

A romániai szakemberek sürgősségi segítséget nyújtanak a hétfő reggeli törökországi földrengés által érintett lakosságnak, és részt vesznek a keresésekben.

A román légierő Lockheed C-130 Hercules katonai teherszállító repülőgépe a Henri Coanda nemzetközi repülőtéren – Fotó: Cateyeperspective / Getty Images
A román légierő Lockheed C-130 Hercules katonai teherszállító repülőgépe a Henri Coanda nemzetközi repülőtéren – Fotó: Cateyeperspective / Getty Images



A katonai repülőgépek az otopeni-i 90-es katonai légibázisról szállnak fel hétfőn kora délután.

Az egyik katonai géppel utazik haza az a tízfős (kilenc egyetemista és kísérő tanáruk) román csoport is, amelynek tagjai a földrengés sújtotta Kahramanmaras egyik szállodájában tartózkodtak, és a diplomáciai képviselet segélyhívószámán kért segítséget a földrengés után az ankarai román nagykövetségtől.

A kormány az európai polgári védelmi mechanizmus aktiválását követően döntött úgy, hogy 58 tagú kereső- és mentőkülönítményét Törökországba küldi, ahol a hétfőre virradóra több mint ezer ember életét követelő, a 7,8-as erősségű földrengés következett be. Az Európai Unió több országából is kereső- és mentőcsapatokat küldenek a térségbe, miután Törökország nemzetközi segítséget kért. Az G4Media összefoglalója szerint Románia mellett Bulgária, Horvátország, Csehország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Málta, Hollandia és Lengyelország ígért kereső- és mentőcsapatokat. Olaszország, Spanyolország és Szlovákia mentőcsapatokat küld.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!