Két katonai repülőgéppel szállítják hétfőn a román kereső- és mentőegységet Törökországba

2023. február 6. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

A román légierő egy C-130 Hercules típusú és egy C-27 J Spartan repülőgépe szállítja Törökországba az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) mentésre és keresésre szakosodott különítményét (RO-USAR) és a felszerelést – írja az Agerpres a védelmi tárca hétfői tájékoztatása alapján.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága (DSU) tájékoztatása szerint összesen 58 tagja van a román mentőcsapatnak. Köztük van a bukaresti SMURD egy orvosokból és ápolókból álló csapata is, illetve a DSU néhány tisztje is. Két keresőkutyát is magukkal visznek.

A romániai szakemberek sürgősségi segítséget nyújtanak a hétfő reggeli törökországi földrengés által érintett lakosságnak, és részt vesznek a keresésekben.

A román légierő Lockheed C-130 Hercules katonai teherszállító repülőgépe a Henri Coanda nemzetközi repülőtéren – Fotó: Cateyeperspective / Getty Images
A román légierő Lockheed C-130 Hercules katonai teherszállító repülőgépe a Henri Coanda nemzetközi repülőtéren – Fotó: Cateyeperspective / Getty Images



A katonai repülőgépek az otopeni-i 90-es katonai légibázisról szállnak fel hétfőn kora délután.

Az egyik katonai géppel utazik haza az a tízfős (kilenc egyetemista és kísérő tanáruk) román csoport is, amelynek tagjai a földrengés sújtotta Kahramanmaras egyik szállodájában tartózkodtak, és a diplomáciai képviselet segélyhívószámán kért segítséget a földrengés után az ankarai román nagykövetségtől.

A kormány az európai polgári védelmi mechanizmus aktiválását követően döntött úgy, hogy 58 tagú kereső- és mentőkülönítményét Törökországba küldi, ahol a hétfőre virradóra több mint ezer ember életét követelő, a 7,8-as erősségű földrengés következett be. Az Európai Unió több országából is kereső- és mentőcsapatokat küldenek a térségbe, miután Törökország nemzetközi segítséget kért. Az G4Media összefoglalója szerint Románia mellett Bulgária, Horvátország, Csehország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Málta, Hollandia és Lengyelország ígért kereső- és mentőcsapatokat. Olaszország, Spanyolország és Szlovákia mentőcsapatokat küld.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!