Az EU-ból Romániának a legalacsonyabb a demokrácia indexe. Magyarország és Lengyelország is megelőzi

2023. február 3. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

A brit The Economist magazin által összeállított éves demokrácia indexen, amely öt kritérium alapján évente 167 országot rangsorol, Románia 6,45 ponttal a 62. helyen áll a világszintű összehasonlításban.

A rangsorolás során öt kritériumot vesznek figyelembe:

  • választási folyamatok és pluralizmus,
  • a kormányzat működése,
  • politikai részvétel,
  • a demokratikus politikai kultúra és
  • a polgári szabadságjogok.

Az összegzés szerint a világ lakosságának csaknem fele (45,3%) valamilyen demokráciában él, míg több mint egyharmaduk (36,9%) tekintélyelvű uralom alatt. A 10 pontból a kiszámolt globális átlag 5.29, amely az előző évhez képest mindössze 0.01-gyel emelkedett. Ez inkább stagnálást jelent, mint a 2016-ban kezdődött demokratikus visszaesés megfordulását.

A rangsor az Európai Unió államai közül az utolsó helyre utasítja Romániát, holott a hivatalos kormánykommunikáció szerint az ország egyre jobban teljesít a demokratikus követelmények terén. A The Economist elemzése szerint azonban, a legtöbb közép- és kelet-európai országhoz hasonlóan, Románia is a kudarcos demokráciák kategóriájába tartozik. Ausztria a régió egyetlen országa, amely a teljes értékű demokráciák kategóriában található.

Bármilyen feszült volna Brüsszel és a Magyarország vagy Lengyelország közötti viszony, mindkét ország beelőzi Romániát ebben a rangsorban, de még Bulgáriát sem sikerült lekörözni. Lengyelország a 47. (7,04-es index), Magyarország az 56. (6,64-es index) és Bulgária az 57. (6,53-as index) helyen végzett.

Románia keleti szomszédja, a testvérországként emlegetett Moldovai Köztársaság fölött marad, amely 2021-ben az európai államok közül a legtöbbet javított a mutatóin. A 2022-es rangsorban a 69. helyen áll 6,23-as indexszel, tehát nem sokkal marad el Románia mögött.

Oroszország az ukrajnai invázió miatt gyakorlatilag szabadesésben van, 22 helyet esett vissza, és a tekintélyelvű rezsimek közé került, a 146. helyre a 167 vizsgált ország közül.

Ukrajna a 87. helyen áll, és hibrid rezsimnek minősül. 2022-ben a legnagyobb emelkedés Thaiföldön történt, az ország 17 hellyel javította pozícióját, és az 55. helyet foglalja most el 6,67-es indexszel. A rangsor élén továbbra is Norvégia (9,81) áll, amelyet Új-Zéland (9,61), Izland (9,52), Svédország (9,39) és Finnország (9,29) követ. Afganisztán (0,32), Mianmar (0,74) és Észak-Korea (1,08) az utolsó helyen áll.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!