Ismét a kóbor kutyákkal foglalkozó fővárosi felügyeletet támadta a 6. kerület polgármestere, mert leálltak az állatok elaltatásával

2023. január 25. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

Napokkal azelőtt, hogy kóbor kutyák halálra marcangoltak egy kocogó nőt Bukarestben, a főváros hatodik kerületének helyi rendőrsége jelezte az állatvédelmi felügyeletnek (ASPA) egy kutyafalka jelenlétét a Malom-tó környékén, de senki nem ment ki a helyszínre – állítja Ciprian Ciucu kerületi polgármester.

Az elöljáró egy szerdai sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, egy rögzített hívás tanúsága szerint a kocogó nő halálával járó támadás előtt egy héttel, január 14-én a helyi rendőrök jelentették, hogy tíz gazdátlan ebből álló falka tanyázik a környéken. „Ez lehetett volna az életmentő hívás, de nem ment ki senki. (...) Az ASPA nem reagált” – fogalmazott. Hozzátette, fotók is készültek a kutyákról, ezeket átadják az ügyészségnek annak megállapítására, hogy ugyanazok az ebek láthatók-e rajtuk, mint amelyeket utólag befogtak.

Ciucu felrótta, hogy 2017-2018-ban „alapvető szemléletváltás” következett be az ASPA-nál, a sintérek és sofőrök számát „drasztikusan” 15-re csökkentették, jelenleg 13 ilyen alkalmazottja van a főpolgármesteri hivatal alárendeltségében működő felügyeletnek. Leálltak a kutyák elaltatásával, a felügyelet költségvetése a megelőzésre, az ivartalanítással, az állatok örökbe fogadásával kapcsolatos tudatosítási kampányokra ment el, a befogási kapacitás csökkent – mondta.

A 2020-as politikai váltást követően ugyanez a szemléletmód élt tovább, 2022-ben az ASPA 17 millió lejes költségvetését „kizárólag egyéb tevékenységek”, például állatvásárok szervezése emésztette fel, amelyek azonban nem bizonyultak hatékonynak, az örökbe fogadott kutyák egy része visszakerült a menhelyekre. A befogási tevékenység helyett a menhelyeken uralkodó rossz körülmények javítására koncentrált az ASPA, ennek ellenére jelenleg is „szörnyű állapotok” vannak a menhelyeken – tette hozzá a kerületi polgármester.

Az ASPA egyébként már korábban jelezte, hogy három nappal a támadás előtt, január 18-án gyűjtötték össze a Malom-tó környékén a kóbor kutyákat. Bejelentésükben azt is hangsúlyozták, hogy szerintük a kutyák befogása nem oldja meg a kóbor kutyák problémáját, mert nem szünteti meg az állatok forrását.

Az ASPA a kerületi polgármester vádjaira reagálva a Facebookon azt közölte, hogy január 14-én tartottak egy befogási akciót, amelyhez a 6. kerület helyi rendőreinek a segítségét is kérték. Az akcióban négy kutyát azonosítottak, de befogni már nem tudták őket, mert az állatok visszahúzódtak egy magánterületre, ahova a felügyelet már nem mehetett utánuk. Az ASPA szerint még a földterület lehetséges tulajdonosának a nevét is megemlítik az akcióról készült jelentésükben, amelyet egyébként a 6. került jelen lévő helyi rendőrje is aláírt. Ugyanakkor nehezményezik, hogy a 6. kerületi polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó rendőrök azóta sem reagáltak a felügyelőség azon kérésére, amelyben a magánterületen való beavatkozásukat kérték.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!