Ismét a kóbor kutyákkal foglalkozó fővárosi felügyeletet támadta a 6. kerület polgármestere, mert leálltak az állatok elaltatásával

2023. január 25. – 20:27

Másolás

Vágólapra másolva

Napokkal azelőtt, hogy kóbor kutyák halálra marcangoltak egy kocogó nőt Bukarestben, a főváros hatodik kerületének helyi rendőrsége jelezte az állatvédelmi felügyeletnek (ASPA) egy kutyafalka jelenlétét a Malom-tó környékén, de senki nem ment ki a helyszínre – állítja Ciprian Ciucu kerületi polgármester.

Az elöljáró egy szerdai sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, egy rögzített hívás tanúsága szerint a kocogó nő halálával járó támadás előtt egy héttel, január 14-én a helyi rendőrök jelentették, hogy tíz gazdátlan ebből álló falka tanyázik a környéken. „Ez lehetett volna az életmentő hívás, de nem ment ki senki. (...) Az ASPA nem reagált” – fogalmazott. Hozzátette, fotók is készültek a kutyákról, ezeket átadják az ügyészségnek annak megállapítására, hogy ugyanazok az ebek láthatók-e rajtuk, mint amelyeket utólag befogtak.

Ciucu felrótta, hogy 2017-2018-ban „alapvető szemléletváltás” következett be az ASPA-nál, a sintérek és sofőrök számát „drasztikusan” 15-re csökkentették, jelenleg 13 ilyen alkalmazottja van a főpolgármesteri hivatal alárendeltségében működő felügyeletnek. Leálltak a kutyák elaltatásával, a felügyelet költségvetése a megelőzésre, az ivartalanítással, az állatok örökbe fogadásával kapcsolatos tudatosítási kampányokra ment el, a befogási kapacitás csökkent – mondta.

A 2020-as politikai váltást követően ugyanez a szemléletmód élt tovább, 2022-ben az ASPA 17 millió lejes költségvetését „kizárólag egyéb tevékenységek”, például állatvásárok szervezése emésztette fel, amelyek azonban nem bizonyultak hatékonynak, az örökbe fogadott kutyák egy része visszakerült a menhelyekre. A befogási tevékenység helyett a menhelyeken uralkodó rossz körülmények javítására koncentrált az ASPA, ennek ellenére jelenleg is „szörnyű állapotok” vannak a menhelyeken – tette hozzá a kerületi polgármester.

Az ASPA egyébként már korábban jelezte, hogy három nappal a támadás előtt, január 18-án gyűjtötték össze a Malom-tó környékén a kóbor kutyákat. Bejelentésükben azt is hangsúlyozták, hogy szerintük a kutyák befogása nem oldja meg a kóbor kutyák problémáját, mert nem szünteti meg az állatok forrását.

Az ASPA a kerületi polgármester vádjaira reagálva a Facebookon azt közölte, hogy január 14-én tartottak egy befogási akciót, amelyhez a 6. kerület helyi rendőreinek a segítségét is kérték. Az akcióban négy kutyát azonosítottak, de befogni már nem tudták őket, mert az állatok visszahúzódtak egy magánterületre, ahova a felügyelet már nem mehetett utánuk. Az ASPA szerint még a földterület lehetséges tulajdonosának a nevét is megemlítik az akcióról készült jelentésükben, amelyet egyébként a 6. került jelen lévő helyi rendőrje is aláírt. Ugyanakkor nehezményezik, hogy a 6. kerületi polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó rendőrök azóta sem reagáltak a felügyelőség azon kérésére, amelyben a magánterületen való beavatkozásukat kérték.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!