Három nappal a támadás előtt gyűjtötték össze legutóbb a kóbor kutyákat a Malom-tó környékén

2023. január 23. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

Három nappal a támadás előtt gyűjtötték össze legutóbb a kóbor kutyákat a Malom-tó környékén, közölte vasárnap este a kóbor kutyák problémájával foglalkozó bukaresti állatvédelmi felügyelet (ASPA), amely a sajtóban megjelenő mindenféle híresztelésekre is reagált.

Bukarest 6. kerületének polgármestere korábban bejelentette, belső vizsgálatot rendelt el a helyi rendőrségnél az után, hogy szombaton kóbor kutyák halálra marcangoltak egy kocogó nőt a Malom-tó környékén.

Ciprian Ciucu egy vasárnapi Facebook-bejegyzésben azt írta, maga is ismerte az áldozatot, Ana Oroş Darabant, aki több parktisztítási akcióban is részt vett, sokszor beszélgettek a parkkal kapcsolatos elképzelésekről. Az elöljáró rámutatott, nem akar kibújni a felelősség alól, már elrendelte a belső vizsgálatot a helyi rendőrségnél, de eddig nem nyilatkozott az ügyben, mert várta Bukarest főpolgármesterének álláspontját, amely azonban késik. Mint írta, a főpolgármester hatáskörébe tartozik a kóbor kutyák problémájával foglalkozó állatvédelmi felügyelet költségvetésének és politikáinak megszabása.

Ciucu szerint az ASPA jelenlegi politikája teljesen elhibázott, ez vezetett a gazdátlan ebek újbóli megjelenéséhez Bukarestben. „Ahelyett, hogy összeszednék az utcákról a kutyákat, tudatosító kampányokat szerveznek” – fogalmazott, hangsúlyozva, évek óta nem altatják el a kutyákat, a felügyelet költségvetése pedig nem a gazdátlan ebek befogására, hanem a menhelyeken uralkodó rossz körülmények javítására és a tudatosító kampányokra megy el.

A kerületi polgármester ugyanakkor kéri a bukaresti tanácstól, hogy állítson fel egy bizottságot az ASPA tevékenységének kiértékelésére. „Nem hagyom ennyiben a dolgot, néhány nap múlva visszatérek a témára egy újabb beszámolóval” – zárta bejegyzését Ciprian Ciucu.

Az ASPA vasárnap késő este aztán bejelentette, hogy összesen 12 felnőtt- és 2 kölyökkutyát fogtak be a Malom-tó környékén a támadás után kezdeményezett begyűjtési akciójukban. A közleményük szerint egyik kutyában sincs mikrochip. A begyűjtött kutyák között van az a falka is, amelyről azt feltételezik, hogy a kocogó nőre támadt. A rendőrség mintát vett a falka egyeditől, hogy megállapítsa, kapcsolatba hozhatók-e a támadással. Az ASPA közölte, hogy rendőrségi feljelentést tesz, mert a kutyák az elkerítetlen udvarokról jutottak ki az utcára.

Az ASPA közben azt is közli – hogy a nyilvánosságban keringő információkkal ellentétben – tavaly mintegy 1700 kutyát gyűjtöttek össze a fővárosban. Kijelentik, hogy a kutyák begyűjtése soha nem volt leállítva. A 6. kerületben összesen 381 állatot fogtak be az elmúlt évben, konkrétan a Malom-tó környékről tavaly áprilistól januárig összesen 120 kutyát távolítottak el. A legutóbbi begyűjtési akciójuk 2023. január 18-én, három nappal a támadás előtt történt a környéken. Azt írják, hogy a híreszteléssel ellentétben a befogott állatokat nem engedik vissza az utcára, hanem mikrochippel látják el, sterilizálják és nyilvántartásba veszik őket, ha később kikerülnének az utcára, akkor azonosítani tudják a kutyákat.

Hangsúlyozzák, hogy a kutyák befogása szerintük nem oldja meg a problémát, mert nem szünteti meg a forrást. Állításuk szerint jelenleg is folyik egy kampányuk, ami a kutyák ingyenes ivartalanítását népszerűsíti. Mint írják, csak a rendőrségnek van hatásköre ellenőrizni a kutyatulajdonosokat, hogy ivartalanították-e és mikrochippel látták-e el az állataikat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!