Három nappal a támadás előtt gyűjtötték össze legutóbb a kóbor kutyákat a Malom-tó környékén

2023. január 23. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

Három nappal a támadás előtt gyűjtötték össze legutóbb a kóbor kutyákat a Malom-tó környékén, közölte vasárnap este a kóbor kutyák problémájával foglalkozó bukaresti állatvédelmi felügyelet (ASPA), amely a sajtóban megjelenő mindenféle híresztelésekre is reagált.

Bukarest 6. kerületének polgármestere korábban bejelentette, belső vizsgálatot rendelt el a helyi rendőrségnél az után, hogy szombaton kóbor kutyák halálra marcangoltak egy kocogó nőt a Malom-tó környékén.

Ciprian Ciucu egy vasárnapi Facebook-bejegyzésben azt írta, maga is ismerte az áldozatot, Ana Oroş Darabant, aki több parktisztítási akcióban is részt vett, sokszor beszélgettek a parkkal kapcsolatos elképzelésekről. Az elöljáró rámutatott, nem akar kibújni a felelősség alól, már elrendelte a belső vizsgálatot a helyi rendőrségnél, de eddig nem nyilatkozott az ügyben, mert várta Bukarest főpolgármesterének álláspontját, amely azonban késik. Mint írta, a főpolgármester hatáskörébe tartozik a kóbor kutyák problémájával foglalkozó állatvédelmi felügyelet költségvetésének és politikáinak megszabása.

Ciucu szerint az ASPA jelenlegi politikája teljesen elhibázott, ez vezetett a gazdátlan ebek újbóli megjelenéséhez Bukarestben. „Ahelyett, hogy összeszednék az utcákról a kutyákat, tudatosító kampányokat szerveznek” – fogalmazott, hangsúlyozva, évek óta nem altatják el a kutyákat, a felügyelet költségvetése pedig nem a gazdátlan ebek befogására, hanem a menhelyeken uralkodó rossz körülmények javítására és a tudatosító kampányokra megy el.

A kerületi polgármester ugyanakkor kéri a bukaresti tanácstól, hogy állítson fel egy bizottságot az ASPA tevékenységének kiértékelésére. „Nem hagyom ennyiben a dolgot, néhány nap múlva visszatérek a témára egy újabb beszámolóval” – zárta bejegyzését Ciprian Ciucu.

Az ASPA vasárnap késő este aztán bejelentette, hogy összesen 12 felnőtt- és 2 kölyökkutyát fogtak be a Malom-tó környékén a támadás után kezdeményezett begyűjtési akciójukban. A közleményük szerint egyik kutyában sincs mikrochip. A begyűjtött kutyák között van az a falka is, amelyről azt feltételezik, hogy a kocogó nőre támadt. A rendőrség mintát vett a falka egyeditől, hogy megállapítsa, kapcsolatba hozhatók-e a támadással. Az ASPA közölte, hogy rendőrségi feljelentést tesz, mert a kutyák az elkerítetlen udvarokról jutottak ki az utcára.

Az ASPA közben azt is közli – hogy a nyilvánosságban keringő információkkal ellentétben – tavaly mintegy 1700 kutyát gyűjtöttek össze a fővárosban. Kijelentik, hogy a kutyák begyűjtése soha nem volt leállítva. A 6. kerületben összesen 381 állatot fogtak be az elmúlt évben, konkrétan a Malom-tó környékről tavaly áprilistól januárig összesen 120 kutyát távolítottak el. A legutóbbi begyűjtési akciójuk 2023. január 18-én, három nappal a támadás előtt történt a környéken. Azt írják, hogy a híreszteléssel ellentétben a befogott állatokat nem engedik vissza az utcára, hanem mikrochippel látják el, sterilizálják és nyilvántartásba veszik őket, ha később kikerülnének az utcára, akkor azonosítani tudják a kutyákat.

Hangsúlyozzák, hogy a kutyák befogása szerintük nem oldja meg a problémát, mert nem szünteti meg a forrást. Állításuk szerint jelenleg is folyik egy kampányuk, ami a kutyák ingyenes ivartalanítását népszerűsíti. Mint írják, csak a rendőrségnek van hatásköre ellenőrizni a kutyatulajdonosokat, hogy ivartalanították-e és mikrochippel látták-e el az állataikat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!