Az Erdélyi Magyar Szövetség felháborodott Mezei János elítélése miatt

2023. január 14. – 10:01

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborodott hangvételű közleményben reagált az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) Országos Elnöksége a Marosvásárhelyi Táblabíróság Mezei János nyolc éve húzódó ügyében hozott ítéletre. A szövetség szerint „joggal merül fel a gyanú az ítélet politikai indíttatásával kapcsolatban”.

A párt közleménye szerint az EMSZ – tisztségéről lemondó – elnöke ellen hozott döntés „jól illeszkedik az elmúlt években az erdélyi magyarság ellen folytatott hadjárathoz, mely nem a 21. század Európáját, hanem a 20. század legsötétebb időszakait idézi fel”.

„Az ítélet súlyos csapás politikai közösségünk számára, mely hátterében az erdélyi magyar nemzeti oldal szétverésének szándékát látjuk. Emellett a ma kimondott jogerős döntés üzenet minden településvezetőnek, hogy pórul jár, ha a választói érdekében felveszi a harcot a közösségeinket kizsákmányoló és elsorvasztó háttérhatalmakkal szemben” – írják a szerkesztőségünkbe eljutatott levélben, amely szerint az ítélet kártérítésre vonatkozó része pedig külön felháborító a pártot, mert „még a kommunista bábbíróságok sem ítélték a kirakatperek áldozatait az őket lehallgató kollaboráns ügynökök kifizetésére”.

Az EMSZ közleményében azt írják, továbbra sem engednek a megfélemlítésének, és a megmarad a Mezei János vezetése alatt kijelölt nemzeti úton.

Mezei Jánost, az EMSZ elnökét a Monturist-ügyben hozott pénteki jogerős ítéletében a Marosvásárhelyi Táblabíróság 3 év börtönbüntetésre ítélte 4 évre felfüggesztve. Emellett 60 közmunkára, 10 ezer euró kártérítésre és a perköltségek megtérítésére ítélte. Mezei Jánost a hivatali visszaélés és sikkasztás vádjai alól felmentette a bíróság, csak zsarolásban találták bűnösnek.

Mezeit 2015. januárjában indult eljárás, mert az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei szerint 2013-ban (akkor még polgármesterként) visszaélt hatáskörével, amikor a város képviseletében egy magánszemélynek eladott egy 400 négyzetméteres, a Gyilkos-tó partján fekvő területet. Ehhez azonban a vád szerint nem volt joga, mivel a terület a Monturist kft. törzstőkéjének a része volt, amellyel Gyergyószentmiklós beszállt a cég alapításakor. A város 49 évre bocsátott haszonbérleti szerződéssel a cég rendelkezésére számos, a Gyilkos-tó körüli tulajdonát, többek között ezt a 400 négyzetméternyi területet is. Ugyanakkor a vád szerint 2015. január 17-én Mezei felszólította a Monturist kft. akkori ügyvivő igazgatóját, hogy mondjon le a tisztségéről, ellenkező esetben olyan valós vagy kitalált információkat hoz róla nyilvánosságra, amelyek ellehetetlenítik, hogy továbbra is Gyergyószentmiklóson dolgozzon és éljen. Mezei ezzel a zsarolással akarta megakadályozni, hogy az igazgató jogi úton próbálja meg visszaszerezni a Monturist cég ingatlantőkéjét képező földterületet.

A pereskedés csaknem 8 éven keresztül húzódott. Először a Hargita Megyei Törvényszék tárgyalta, ahol az elsőfokú ítéletben a volt polgármestert felmentették minden vád alól. A DNA és a Monturist Kft. volt adminisztrátorának a fellebbezése után az ügy átkerült a Maros Megyei Törvényszékre, ahol újrakezdték a teljes jogi procedúrát. 2022. márciusában Mezeit szintén ártatlannak találták, de a perben résztvevő felek újra fellebbeztek és az ügy átkerült a Marosvásárhelyi Táblabíróságra, ahol megszületett a mostani, jogerős ítélet.

Mezei János az ítélet kihirdetése után jelentette be, hogy lemond az EMSZ pártelnöki tisztségéről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!