Az Erdélyi Magyar Szövetség felháborodott Mezei János elítélése miatt

2023. január 14. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborodott hangvételű közleményben reagált az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) Országos Elnöksége a Marosvásárhelyi Táblabíróság Mezei János nyolc éve húzódó ügyében hozott ítéletre. A szövetség szerint „joggal merül fel a gyanú az ítélet politikai indíttatásával kapcsolatban”.

A párt közleménye szerint az EMSZ – tisztségéről lemondó – elnöke ellen hozott döntés „jól illeszkedik az elmúlt években az erdélyi magyarság ellen folytatott hadjárathoz, mely nem a 21. század Európáját, hanem a 20. század legsötétebb időszakait idézi fel”.

„Az ítélet súlyos csapás politikai közösségünk számára, mely hátterében az erdélyi magyar nemzeti oldal szétverésének szándékát látjuk. Emellett a ma kimondott jogerős döntés üzenet minden településvezetőnek, hogy pórul jár, ha a választói érdekében felveszi a harcot a közösségeinket kizsákmányoló és elsorvasztó háttérhatalmakkal szemben” – írják a szerkesztőségünkbe eljutatott levélben, amely szerint az ítélet kártérítésre vonatkozó része pedig külön felháborító a pártot, mert „még a kommunista bábbíróságok sem ítélték a kirakatperek áldozatait az őket lehallgató kollaboráns ügynökök kifizetésére”.

Az EMSZ közleményében azt írják, továbbra sem engednek a megfélemlítésének, és a megmarad a Mezei János vezetése alatt kijelölt nemzeti úton.

Mezei Jánost, az EMSZ elnökét a Monturist-ügyben hozott pénteki jogerős ítéletében a Marosvásárhelyi Táblabíróság 3 év börtönbüntetésre ítélte 4 évre felfüggesztve. Emellett 60 közmunkára, 10 ezer euró kártérítésre és a perköltségek megtérítésére ítélte. Mezei Jánost a hivatali visszaélés és sikkasztás vádjai alól felmentette a bíróság, csak zsarolásban találták bűnösnek.

Mezeit 2015. januárjában indult eljárás, mert az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei szerint 2013-ban (akkor még polgármesterként) visszaélt hatáskörével, amikor a város képviseletében egy magánszemélynek eladott egy 400 négyzetméteres, a Gyilkos-tó partján fekvő területet. Ehhez azonban a vád szerint nem volt joga, mivel a terület a Monturist kft. törzstőkéjének a része volt, amellyel Gyergyószentmiklós beszállt a cég alapításakor. A város 49 évre bocsátott haszonbérleti szerződéssel a cég rendelkezésére számos, a Gyilkos-tó körüli tulajdonát, többek között ezt a 400 négyzetméternyi területet is. Ugyanakkor a vád szerint 2015. január 17-én Mezei felszólította a Monturist kft. akkori ügyvivő igazgatóját, hogy mondjon le a tisztségéről, ellenkező esetben olyan valós vagy kitalált információkat hoz róla nyilvánosságra, amelyek ellehetetlenítik, hogy továbbra is Gyergyószentmiklóson dolgozzon és éljen. Mezei ezzel a zsarolással akarta megakadályozni, hogy az igazgató jogi úton próbálja meg visszaszerezni a Monturist cég ingatlantőkéjét képező földterületet.

A pereskedés csaknem 8 éven keresztül húzódott. Először a Hargita Megyei Törvényszék tárgyalta, ahol az elsőfokú ítéletben a volt polgármestert felmentették minden vád alól. A DNA és a Monturist Kft. volt adminisztrátorának a fellebbezése után az ügy átkerült a Maros Megyei Törvényszékre, ahol újrakezdték a teljes jogi procedúrát. 2022. márciusában Mezeit szintén ártatlannak találták, de a perben résztvevő felek újra fellebbeztek és az ügy átkerült a Marosvásárhelyi Táblabíróságra, ahol megszületett a mostani, jogerős ítélet.

Mezei János az ítélet kihirdetése után jelentette be, hogy lemond az EMSZ pártelnöki tisztségéről.