Jogerős az ítélet: visszakapják kutyáikat a kisbácsi kutyaviadalon résztvevő agresszorok

2023. január 12. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári törvényszék szerdán jogerősen megállapította: visszakerülnek tulajdonosaikhoz azok a viadalokra tenyésztett kutyák, amelyeket tavaly júniusban egy óriási rendőrségi akció során koboztak el a hatóságok a Kolozsvár melletti Kisbácsban szervezett illegális kutyaviadal során.

A kisbácsi és más házkutatások során elkobzott kutyák száma akkor meghaladta a 70 egyedet, ez a szám pedig a kiskutyák érkezésével tovább nőtt. Az állatok eltartása, orvosi ellátása a Kolozs Megyei Tanácsra hárult, amely egy 2020-ban elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint a megyei rendőr-főfelügyelőséghez tartozó állatvédelmi részleg által elkobzott állatok ellátását 45 napig köteles volt biztosítani, ezután következett egy 30 napos visszaigénylési időszak. Mivel ez óriási költségtehert jelentett, a brassói ügyészségen megpróbálták a költségeket átruházni az igazságügyi minisztériumra, ám a szükséges finanszírozást onnan csak a peres időszak után tudták volna folyósítani, az állatokat gondozó Sirius Animal Rescue egyesület így kénytelen volt továbbra is a megyei tanács segítségére támaszkodni.

A hatósági felügyelet lejártakor a kolozsvári bíróság kiadott egy végzést, amely előírta a kutyák visszaszolgáltatását a tulajdonosoknak. Az egyesület és a megyei tanács fellebbezett, végül többszöri halasztás után január 11-én született meg a végső döntés.

A Siriusszal szoros kapcsolatban álló, de a neve elhallgatását kérő állategészségügyi munkatárs a Transtelexnek korábban azt mondta: ezek a kutyák többszörösen bántalmazott, számtalan sokkot átélt állatok, többségük esetében már a rehabilitációs program sem nyújthat segítséget, persze vannak kivételek és szerencsésebb esetek.

„Ha még lenne a terápiára pénzügyi és szakértői keret, akkor sem lehetne az összes kutyát biztonságos körülmények között visszaengedni a társadalomba. Mégis ki vállalná azért a felelősséget, hogy viadalokban résztvevő kutyákat családok vegyék örökbe? Sajnos kiszámíthatatlan az, hogy ezek a kutyák hogyan viselkednek majd egy új környezetben. Azt kell mondanom, hogy ezeknek az állatoknak az eutanázia lenne a legjobb opció” – vélte forrásunk.

A kisbácsi akcióban a rendőrség 7 személyt azonosított, kutyatulajdonosokat és nézőket, többen közülük külföldi állampolgárok voltak, akiket egyelőre bírósági felügyelet alá helyeztek. A Transtelex által megkeresett ügyvéd szerint a kutyák visszaengedése mellett valószínűsíthetően az ártatlanság védelme alapján döntött a bíróság, illetve az is fontos szempont lehetett, hogy ne terheljék az állami költségvetést a kutyák felügyeletével. „Mindez nem zárja ki azt, hogy a bírósági eljárás végén, a vádlottak nem kapnak börtönbüntetést, és a kutyákat nem fogják ismét elkobozni” – nyomatékosította.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!