A Recorder új riportja arról szól, hogyan működik az egyik, kontroll alól elszabadult román titkosszolgálat

2023. január 11. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Recorder legújabb dokumentumfilmjében a belügyminisztérium alá tartozó hírszerző szolgálat, a Belső Védelmi Főigazgatóság (DGPI) működését mutatja be.
Kiemelik, hogy komoly társadalmi problémát jelent a titkosszolgálatok feletti civil ellenőrzés hiánya, ami egyébként érvényes a többi öt, hasonló szolgálat esetén is.

„Ezt a dokumentumfilmet egy olyan ember beszámolója alapján kezdtük el forgatni, aki nem félt beszélni. Neki köszönhetően sikerült rést ütnünk ezen a hermetikus világon, és meggyőznünk másokat is, hogy ne hallgassanak. Hét hónapnyi forgatás után – amikor újra és újra azt hallottam: Van merszed felvenni velük a harcot? – sikerült megfejtenünk, hogyan gyakorolja brutális módon hatalmát Románia hat titkosszolgálatának egyike. Ez a DGPI, a Belügyminisztérium titkosszolgálata, amely Kettő és egynegyed néven került be a legendákba.

A struktúra működése rávilágít a román társadalom egyik legnagyobb problémájára: a titkosszolgálatok feletti ellenőrzés hiányára„

– írták a recorderesek a film felvezetőjében.

Az újságírók négy rendőrtiszt ügyéről számolnak be, akiknek megvonták a titkosított információkhoz való hozzáférési jogát azt követően, hogy nem voltak hajlandók eleget tenni a DGPI elvárásainak. Megjegyzik, hogy a titkosított információkhoz való hozzáférés a rendőrtisztek munkájának egyik alapfeltétele. Olyan eseteket is szemléltetnek, amikor vezető beosztású tiszteknek kedvezményes nyugdíjba kellett vonulniuk az engedély visszavonása miatt. A beszámolójuk szerint

egyesek azzal vádolják a szolgálatot, hogy politikai befolyás alatt állhat, mivel a vezetőjét a belügyminiszter nevezi ki.

A Recorder újságírói a parlamenti ellenőrző bizottságok jelenlegi és korábbi vezetőit is megszólaltatták, akik elmondták: kevés befolyásuk volt/van a biztonsági struktúrák tényleges ellenőrzésére.

”Az elmúlt évek történései azt mutatják, hogy a román titkosszolgálatok igyekeznek növelni a befolyásukat, és egyre kevesebbet kommunikálnak az állampolgárokkal és a tevékenységüket felügyelni hivatott intézményekkel. Hatékony ellenőrzési mechanizmusok hiányában ezen struktúrák növekvő hatalma elkerülhetetlenül visszaélésekhez vezet.

A nemzetbiztonsági problémákra való hivatkozás tökéletes védőernyő a visszaélések leplezésére. Ehhez jön még a félelem, amit a körülöttük kialakult légkör táplál: „Túl kockázatos velük szórakozni!”

– állítja a Recorder.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!