A Recorder új riportja arról szól, hogyan működik az egyik, kontroll alól elszabadult román titkosszolgálat

2023. január 11. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Recorder legújabb dokumentumfilmjében a belügyminisztérium alá tartozó hírszerző szolgálat, a Belső Védelmi Főigazgatóság (DGPI) működését mutatja be.
Kiemelik, hogy komoly társadalmi problémát jelent a titkosszolgálatok feletti civil ellenőrzés hiánya, ami egyébként érvényes a többi öt, hasonló szolgálat esetén is.

„Ezt a dokumentumfilmet egy olyan ember beszámolója alapján kezdtük el forgatni, aki nem félt beszélni. Neki köszönhetően sikerült rést ütnünk ezen a hermetikus világon, és meggyőznünk másokat is, hogy ne hallgassanak. Hét hónapnyi forgatás után – amikor újra és újra azt hallottam: Van merszed felvenni velük a harcot? – sikerült megfejtenünk, hogyan gyakorolja brutális módon hatalmát Románia hat titkosszolgálatának egyike. Ez a DGPI, a Belügyminisztérium titkosszolgálata, amely Kettő és egynegyed néven került be a legendákba.

A struktúra működése rávilágít a román társadalom egyik legnagyobb problémájára: a titkosszolgálatok feletti ellenőrzés hiányára„

– írták a recorderesek a film felvezetőjében.

Az újságírók négy rendőrtiszt ügyéről számolnak be, akiknek megvonták a titkosított információkhoz való hozzáférési jogát azt követően, hogy nem voltak hajlandók eleget tenni a DGPI elvárásainak. Megjegyzik, hogy a titkosított információkhoz való hozzáférés a rendőrtisztek munkájának egyik alapfeltétele. Olyan eseteket is szemléltetnek, amikor vezető beosztású tiszteknek kedvezményes nyugdíjba kellett vonulniuk az engedély visszavonása miatt. A beszámolójuk szerint

egyesek azzal vádolják a szolgálatot, hogy politikai befolyás alatt állhat, mivel a vezetőjét a belügyminiszter nevezi ki.

A Recorder újságírói a parlamenti ellenőrző bizottságok jelenlegi és korábbi vezetőit is megszólaltatták, akik elmondták: kevés befolyásuk volt/van a biztonsági struktúrák tényleges ellenőrzésére.

”Az elmúlt évek történései azt mutatják, hogy a román titkosszolgálatok igyekeznek növelni a befolyásukat, és egyre kevesebbet kommunikálnak az állampolgárokkal és a tevékenységüket felügyelni hivatott intézményekkel. Hatékony ellenőrzési mechanizmusok hiányában ezen struktúrák növekvő hatalma elkerülhetetlenül visszaélésekhez vezet.

A nemzetbiztonsági problémákra való hivatkozás tökéletes védőernyő a visszaélések leplezésére. Ehhez jön még a félelem, amit a körülöttük kialakult légkör táplál: „Túl kockázatos velük szórakozni!”

– állítja a Recorder.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!