Kiderült, Romániában is ápolnak sebesült ukrán katonákat

2023. január 4. – 09:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Valerij Zaluzsnij, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnoka 2022. harci eseményeit összefoglaló jelentésében köszönetet mondott többek között Romániának is, amely szerepel azon országok listáján, amelyek egészségügyi rendszerükben gondoskodnak az ukrán katonákról. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy románia különböző kórházaiban sebesült ukrán katonákat is ápolnak. Az információ újdonságnak számít, ugyanis a romániai hivatalos kommunikációban erről eddig egyetlen mondat sem hangzott el.

Az ukrán fegyveres erők vezetőjének, Valerij Zaluzsnijnak a 2023. január 2-án megtartott beszámolója szerint Ukrajna köszönetet mondott azoknak az államoknak, amelyek a fronton megsebesült ukrán katonákat kezelik. Zaluzsnij Franciaországot, Hollandiát, Írországot, Norvégiát, Spanyolországot, Lengyelországot, Németországot, Romániát, az Egyesült Államokat, Izraelt és Olaszországot említette. Elmondása szerint több mint ezer ukrán katonát kezelnek ezekben az országokban. Zaluzsnij megemlítette az ukrán orvosok hősiességét is, akik életeket mentenek, katonáknak és civileknek segítenek nagyon bonyolult körülmények között.

Elsősegélynyújtás a frontvonalon – Fotó: Byron Smith / Getty Images
Elsősegélynyújtás a frontvonalon – Fotó: Byron Smith / Getty Images

Az ukrán hadsereg parancsnoka azt is elmondta, hogy 100 ezer orosz katonát öltek meg Ukrajnában és 3000 harckocsit semmisítettek meg. 2022-ben az ukrán hadsereg felszabadította az Oroszország által a február 24-én megkezdődött az invázió után megszállt terület 40%-át – állítja a Zaluzsnij, aki szerint Moszkva veszteségeinek listájára 6000 páncélozott katonai járművet és 300 repülőgépet is fel kell írni.

Az ukrán hadsereg vezetője egyértelművé tette, hogy ezt az eredményt a nyugati partnerekkel való együttműködés tette lehetővé, akik fegyvereket küldtek és több mint 20 ezer ukrán katonát képeztek ki.

Az ukrán katonai szakemberek képzésére és oktatására a világ 17 országában került sor, amelyek támogatták Ukrajna védelmi erőfeszítéseit. Valerij Zaluzsnij nem említi az ukrán fél háború alatti veszteségeit, de rámutat, hogy 29 ezer ukrán katona kapott kitüntetést a harcok során tanúsított bátor magatartásáért, 160-nak pedig az „Ukrajna Hőse” címet adományozták.

Összesen 40 ezer négyzetkilométert szabadítottak fel, ami az Oroszország által az invázió kezdete után megszállt terület 40%-át, illetve az összes megszállt terület 28%-át jelenti, beleértve a Krímet is. Az orosz-ukrán frontvonal óriási, és napi rendszerességgel zajlanak katonai összecsapások. Az ukrán hadsereg vezetője szerint a két ország fegyveres erői egy több mint 1500 kilométeres frontvonalon összpontosulnak. Az ukrán hadsereg vezetője elismeri, hogy a nyugati államok által biztosított fegyverek nélkül Ukrajna nem érte volna el ezeket a sikereket. Hangsúlyozta, hogy a Kijevnek biztosított fegyverek mennyisége és minősége közvetlenül befolyásolja a fronton kialakult helyzetet, és kijelentette, hogy „Ukrajnának szüksége van a fegyverek mennyiségének növelésére és a nemzetközi technikai segítségnyújtás diverzifikálására”.

Az ukrán hivatalos jelentésből az is kiderül, hogy 2022-ben több mint 600 ezer civilt evakuáltak az ország keleti, északi és déli részéről. A frontvonaltól távol eső régiókban élő kitelepítettek támogatására a katonai közigazgatás kétmillió tonna humanitárius segélyt osztott szét, amely főként élelmiszerekből és higiéniai termékekből állt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!