A vadkárok megtérítését szabályozó határozatot fogadott el a kormány

2023. január 4. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

A vadkárok megtérítését szabályozó határozatot fogadott el szerdai ülésén a kormány, tájékoztat az RMDSZ tájékoztatója. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint a jogszabály a vadkárok méltányos és gyors megtérítését, világos jogokat és kötelezettségeket ír elő.

„Többéves munkáról van szó, hiszen először meg kellett szüntessük a kifizetések körüli káoszt. Mostanra napirenden vagyunk a kompenzációkkal, és soha ennyi pénz nem volt kártérítésekre. A ma elfogadott kormányhatározat egy újabb fontos lépés, amellyel hatékonyabbá és gyorsabbá tesszük az igénylések elbírálását, ugyanakkor szabályozni fogjuk azt is, ha embert ér támadás, milyen kártérítésre jogosult ő, illetve a családja” – idézte Tánczost az RMDSZ közleménye.

A tájékoztatás szerint a határozat a vadászati és a vadállomány védelméről szóló 2006/407-es törvény 1-es és 2-es mellékletében szereplő fajok által okozott károk megtérítési módját és a végrehajtáshoz szükséges egyes intézkedéseket írja elő. Előbbi összesen 58 fajt sorol fel (pl. közönséges görény, mezei nyúl, vaddisznó vagy aranysakál), míg utóbbi összesen 121-et (pl. szürke farkas, eurázsiai hiúz, barna medve vagy európai mókus). Az állatok többsége ugyanakkor madár. A 179 említett faj közül mindössze 29 emlős van, a többi madár (pl. daru, nagy kócsag, fehér gólya vagy parlagi sas).

Barna medve (Ursus arctos) a Transzfogarasi út közelében, a Fogarasi-havasokban – Fotó: DenesFeri / Wikipedia
Barna medve (Ursus arctos) a Transzfogarasi út közelében, a Fogarasi-havasokban – Fotó: DenesFeri / Wikipedia

A határozat szabályozza a mezőgazdasági termények, háziállatok és gépjárművek tulajdonosainak jogait és kötelezettségeit, valamint a vadállomány kezelőinek kötelezettségét és felelősségét, a kártérítések megítélését és kifizetését.

A jogszabály értelmében a környezetvédelmi tárcának 60 napon belül rendeletet kell kiadnia, amelyben az emberi sérüléssel vagy halálos áldozattal járó vadtámadások után járó kártérítéseket szabályozzák. „Az áldozatoknak járó kártérítés fedezi a kórházi kezelés költségeit és a jövedelemkiesést arra az időszakra, amelyre a sérült munkaképtelenné vált, valamint az erkölcsi kártérítést. Halálos támadás esetén a temetési költségek fedezése mellett az elhunyt családjának a garantált bruttó alapbérnek megfelelő hozzátartozói nyugdíj jár” – részletezte Tánczos Barna.

A törvény értelmében amennyiben a vadállomány kezelője és a mezőgazdasági terület, illetve állatállomány tulajdonosa teljesítette a kármegelőzési feladatait, a kártérítést közvetlen kifizetés formájában a környezetvédelmi minisztériumnak kell elvégeznie. A terményeket ért károk esetében a kártérítésbe beleszámítják az elvégzett szolgáltatások, például szántás, üzemanyag, vetőmag költségét is. A vadállatok által okozott közlekedési balesetek esetében a gépjárműben keletkezett károk megtérítéséért a közútkezelő felelős, amennyiben nem jelezte táblával a vadveszélyt, ellenkező esetben a környezetvédelmi minisztérium fizeti a kártérítést.

Tánczos Barna hangsúlyozta: a szaktárca az elmúlt években minden eddiginél nagyobb keretet biztosított a kártérítések kifizetésére, és idénre is elkülönítették az ehhez szükséges összegeket. „2021-ben több mint 7 millió lejt fizettünk ki a vadkárokra és minden addigi tartozást rendeztünk. A tavalyi évre a kártérítések összege megközelítette a 8 millió lejt. Az idei költségvetésben pedig újabb 8 millió lejt különítettünk el a vadkárokra. Soha ennyi pénz nem volt még vadkárokra” – idézik Tánczost a közleményben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!