Firea: Romániában a nőket sokszor diszkriminálják, elszigetelik, rosszul fizetik és gyakran válnak a családon belüli erőszak áldozatává

2022. december 20. – 12:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta hétfői ülésén a kormány a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség előmozdításáról, valamint a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló 2022-2027-es országos stratégiát, írja az Agerpres.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő beszámolója szerint a dokumentum a nemek közötti egyenlőség területén a nők és férfiak családban és társadalomban betöltött szerepével és felelősségével kapcsolatos sztereotípiák és előítéletek felszámolására összpontosít, az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód az iskolai tantervbe is bekerül. Ugyanakkor a kormány országos programot dolgoz ki a kiszolgáltatott csoportokhoz tartozó nők szülés előtti és utáni támogatására.

A szóvivő elmondta, hogy a családon belüli erőszak megelőzése és leküzdése érdekében 2022 és 2027 között a szociális szolgáltatások „egységes rendszerét” alakítják ki. Ez magában foglalja a védett házak létrehozását, a pszichológiai és jogi segítségnyújtást, az igazságügyi orvosszakértői látleletek rendezését, az igazságszolgáltatáshoz való könnyebb hozzáférést, sőt az áldozatok anyagi támogatását is. A stratégiát a családügyi minisztérium javaslatára hagyta jóvá a kormány.

„Romániában a nőket nagy számban diszkriminálják, sokan elszigeteltek, rosszul fizetettek, hátrányos helyzetűek és túl gyakran válnak családon belüli erőszak áldozatává. Ezek nem üres szavak, hanem hivatalos statisztikák. Európában a 27 tagországból a 26. helyen állunk, a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete rangsorának végén. 10 romániaiból 6 úgy véli, hogy a nő helye a konyhában van” – írta közösségi oldalán a családügyi miniszter.


Gabriela Firea szerint az elmúlt 5 év során az esélyegyenlőség szintje „ingadozott”, és még mindig vannak olyan fontos területek, ahol a nemek közötti egyenlőtlenségek szintje Romániában magas. Ezért a stratégia cselekvési tervében javasolt intézkedések közül néhány a marginalizált csoportokat célozza, mint például a roma nőket, a vidéki nőket vagy a fogyatékkal élő nőket.

„A családon belüli erőszak valóság Romániában, minden társadalmi szférában és tevékenységi területen megnyilvánul. Az ellene való küzdelem prioritás. Az idei év első 9 hónapjára vonatkozó adatok aggasztóak: több mint 66 000 családon belüli erőszakos esetet jelentettek, ezek fele vidéken történt, és a legtöbbjüket bűncselekményként rögzítették” – írta.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!