Firea: Romániában a nőket sokszor diszkriminálják, elszigetelik, rosszul fizetik és gyakran válnak a családon belüli erőszak áldozatává

2022. december 20. – 11:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta hétfői ülésén a kormány a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség előmozdításáról, valamint a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló 2022-2027-es országos stratégiát, írja az Agerpres.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő beszámolója szerint a dokumentum a nemek közötti egyenlőség területén a nők és férfiak családban és társadalomban betöltött szerepével és felelősségével kapcsolatos sztereotípiák és előítéletek felszámolására összpontosít, az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód az iskolai tantervbe is bekerül. Ugyanakkor a kormány országos programot dolgoz ki a kiszolgáltatott csoportokhoz tartozó nők szülés előtti és utáni támogatására.

A szóvivő elmondta, hogy a családon belüli erőszak megelőzése és leküzdése érdekében 2022 és 2027 között a szociális szolgáltatások „egységes rendszerét” alakítják ki. Ez magában foglalja a védett házak létrehozását, a pszichológiai és jogi segítségnyújtást, az igazságügyi orvosszakértői látleletek rendezését, az igazságszolgáltatáshoz való könnyebb hozzáférést, sőt az áldozatok anyagi támogatását is. A stratégiát a családügyi minisztérium javaslatára hagyta jóvá a kormány.

„Romániában a nőket nagy számban diszkriminálják, sokan elszigeteltek, rosszul fizetettek, hátrányos helyzetűek és túl gyakran válnak családon belüli erőszak áldozatává. Ezek nem üres szavak, hanem hivatalos statisztikák. Európában a 27 tagországból a 26. helyen állunk, a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete rangsorának végén. 10 romániaiból 6 úgy véli, hogy a nő helye a konyhában van” – írta közösségi oldalán a családügyi miniszter.


Gabriela Firea szerint az elmúlt 5 év során az esélyegyenlőség szintje „ingadozott”, és még mindig vannak olyan fontos területek, ahol a nemek közötti egyenlőtlenségek szintje Romániában magas. Ezért a stratégia cselekvési tervében javasolt intézkedések közül néhány a marginalizált csoportokat célozza, mint például a roma nőket, a vidéki nőket vagy a fogyatékkal élő nőket.

„A családon belüli erőszak valóság Romániában, minden társadalmi szférában és tevékenységi területen megnyilvánul. Az ellene való küzdelem prioritás. Az idei év első 9 hónapjára vonatkozó adatok aggasztóak: több mint 66 000 családon belüli erőszakos esetet jelentettek, ezek fele vidéken történt, és a legtöbbjüket bűncselekményként rögzítették” – írta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!