December 1-jén hirdették ki az újabb UNESCO-listás szellemi értékeket, Demeter András államtitkártól kérdeztük meg, hogy a csíksomlyói búcsút hol felejtették

2022. december 14. – 18:02

December 1-jén hirdették ki az újabb UNESCO-listás szellemi értékeket, Demeter András államtitkártól kérdeztük meg, hogy a csíksomlyói búcsút hol felejtették
Résztvevők a csíksomlyói búcsún 2014-ben – Fotó: Salajean / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Meglett az újabb román nemzeti érték, amely felkerült az UNESCO szellemi világörökség listájára, miközben az RMDSZ által felvetett csíksomlyói búcsúról egyre kevesebbet hallani. 2021 elején kommunikált erről utoljára Hegedüs Csilla, amikor azt mondta, hogy 2022 elején felterjesztik a dossziét. Mindeközben, Demeter András kulturális államtitkártól megtudtuk, hogy nincs meg a dosszié, és felterjesztés sem lesz egyelőre. Feltevődik a kérdés, hogy miért van ez a nagy késedelem, ha már hat évvel ezelőtt is minden megvolt, ami kellett a sikerhez, csak a román államtitkár rosszindulata gáncsolta el a projektet. Talán akkor sem volt olyan egyszerű a történet, mint ahogy ma sem az, és az RMDSZ kettős kommunikációja nem segít tisztábban látni a helyzetet.

December 1-jén, a román nemzeti ünnep alkalmával Demeter András, RMDSZ-es kulturális államtitkár a Facebook-oldalán örömhírként közölte, hogy a lipicai lótenyésztés és a hagyományos román hímzett női ing (románul: „ie”, franciául: „la blouse roumaine”) is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára a világszervezet 17. ülésszakán, amelyet Marokkó fővárosában, Rabatban tartottak meg. Egyik sem volt kizárólagosan romániai felterjesztés: a hímzett női blúzt a Moldovai Köztársasággal, a lipicai lótenyésztést pedig hét másik állammal közösen terjesztették fel a listára.

A kötelező diplomáciai körök és köszönetnyilvánítások után mindenki napirendre tért az UNESCO-gyűlés fölött, és egyetlen szó sem esett arról, hogy hol tart az a megaprojekt, amelyet már 10 éve lebegtet az érdekvédelmi szervezet, vagyis a csíksomlyói búcsú dossziéja hol van ismét elakadva.

2021 elején azt nyilatkozta Hegedüs Csilla, hogy 2022-ben már biztosan ott fogjuk látni a listán, mert „az RMDSZ erre vonatkozó javaslatát a kormányprogram is tartalmazza.”

A 2020-as választások után frissen alakult kormánykoalíció tagjaként az RMDSZ ismét felvetette a csíksomlyói ügyet, mondta el a szóvivő, és jelezte, elkezdték a munkát Demeter Andrással, a kulturális minisztérium államtitkárával, következnek a tárgyalások a ferences renddel, Csíkszereda önkormányzatával és azokkal az intézményekkel és civil szervezetekkel, melyek ennek a projektnek a részét képezik. „Ez hosszú folyamat, de abban reménykedünk, hogy a következő leadási határidő lejártáig, ami 2022 elején lesz, sikerül minden egyeztetést lefolytatni, megírni a pályázatot, és azt leadni az UNESCO világörökségi bizottsághoz” – fogalmazott Hegedüs Csilla.

Ez volt az utolsó híradás az elmúlt két évben a csíksomlyói búcsú UNESCO-s dossziéjáról. A 2011-es ötletfelvetés óta Romániából a horezui fazekasművészet (2012), a karácsonyi férfikántálás (2013), a legényes tánc (2015), a hagyományos szőtteskészítési technika (2016), illetve a márciuska (2017) is felkerült a szellemi örökségek listájára. A csíksomlyói búcsú mindeközben ott tart, ahonnan elindult. Demeter András államtitkár szerint még időre van szükség, hogy alaposan előkészítsék a terepet, addig is lássuk, mivel telt el az elmúlt 11 év.

Egy 11 éves történet összefoglalója

A csíksomlyói búcsú több mint egy évtizede képezi az RMDSZ retorikájának állandó részét: 2011-ben Kelemen Hunor, mint frissen megválasztott RMDSZ-elnök és az Emil Boc által vezetett kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere, bejelentette, hogy egyik legfontosabb célkitűzése a csíksomlyói búcsú felvétele az UNESCO szellemi világörökség listájára. Kelemen Hunor szerint a zarándoklat olyan kulturális hagyomány, amely meghatározó a Kárpát-medencei magyarság életében.

„A csíksomlyói pünkösdi búcsú az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepévé vált, minden évben félmilliónyian zarándokolnak Csíksomlyóra Erdélyből és szerte a világból”

– mondta el akkor a sajtónak Kelemen, aki azt is hangsúlyozta, hogy a világörökséghez való tartozás révén a csíksomlyói búcsú fokozottabb védelmet kap, és méltó elismerést jelent a székelység több mint 500 éves hagyományának.

A nagyszerű gondolatot tett követte, és a Tánczos Vilmos néprajzkutató által összeállított dokumentáció alapján elkészült a hivatalos jelölési dosszié. Ezt egy sor érintett székelyföldi szervezet és intézmény támogatásával a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium készítette el, és 2012 márciusában elküldte a világszervezet párizsi székhelyére. Ekkor már az Ungureanu-kormány volt hatalmon, de rövidesen ennek is mennie kellett, és a felálló Szociáldemokrata, Victor Ponta által alakított kormányban az RMDSZ már nem vett részt. Az új román kulturális minisztérium azzal szabotálta a korábban megtörtént felterjesztést, hogy az UNESCO-tól jött levelekre nem válaszoltak, a felterjesztési javaslathoz kért kiegészítéseket sem tették meg, és így a kért határidők be nem tartása miatt az előterjesztési folyamat elakadt.

2014-ben következett be egy előrelépés, amikor az RMDSZ koalíciós partner lett, és a harmadik Ponta-kormányban Kelemen Hunor is visszatért a kulturális minisztérium élére. Ekkor a felterjesztést újra megismételték. Az új beadványt 2015 májusában iktatták az UNESCO-nál, majd 2016 júniusában formai szempontból megfelelőnek nyilvánították, és elfogadták.

A csíksomlyói római katolikus templom – Fotó: Sebastian Condrea / Getty Images
A csíksomlyói római katolikus templom – Fotó: Sebastian Condrea / Getty Images

Az őszi választási kampány idején az akkor újra kormányon kívüli RMDSZ azzal vádolta meg a Dacian Cioloș-féle szakértői kormányt, hogy az UNESCO év végi végső döntése előtt vissza akarja vonni a már előterjesztett javaslatot. Erre végül nem került sor, de az UNESCO Kormányközi Bizottságának 2016. november 28.−december 2. között Etiópiában, Addisz-Abebában tartott ülésén Alexandru Oprean román kulturális államtitkár nem állt ki az előterjesztett javaslat mellett, ami kudarcot eredményezett, noha a Kormányközi Bizottság az ülésen teljes mértékben elfogadta az előterjesztés tartalmi részét, amely megfelelt minden kritériumnak.

A felterjesztésből csupán a nemzeti nyilvántartásra vonatkozó formai rész egyik kis részlete hiányzott. Ez az apró hiányosság több más beadvány esetében is előfordult, így ez a téma a bizottsági ülésen állandóan visszatérő kérdés volt. Más felterjesztések esetében az előterjesztő államok képviselői ezeket a szükséges kiegészítéseket ott helyben el is végezték. A felterjesztések dokumentációját az ülés előtt vizsgáló bizottság Csíksomlyó esetében is felajánlotta „átdolgozásra” az előterjesztést, ami – állítólag – csupán egyetlen mondat ott helyben történő beillesztésével megoldható lett volna. Csakhogy az előterjesztő román küldöttség ezt a korrekciót nem tette meg.

A 2016-os sikertelenség után még többször lett volna alkalom felterjeszteni a búcsút a listára, azonban ez nem történt meg. 2018-ban az Átlátszó Erdély portál érdeklődött arról, hogy mi történik a csíksomlyói búcsú ügyével. Akkor Hegedüs Csilla azt válaszolta, hogy egyetlen román kormánynak sem prioritás az erdélyi magyar közösség értékeinek bemutatása a nagyvilágban, amennyiben nem fűzi ehhez politikai érdek.

Novák Zoltán, akkor még RMDSZ-es szenátor, aki a bukaresti parlament két házának közös UNESCO-bizottsága alelnöki tisztségét is betöltötte, úgy látta, hogy Románia szándékosan szabotálja a zarándoklat felvételét, mert az kisebbségi vonatkozású, a román állam- és nemzetépítéshez egyáltalán nem kapcsolódó kulturális jelenség.

2022 decembere: levelezés az RMDSZ államtitkáraival

Az UNESCO Kormányközi Bizottság marokkói ülésszaka és eredményhirdetése kapcsán levélben fordultunk mind Hegedüs Csilla államtitkárhoz, aki korábban az RMDSZ kulturális ügyekért felelős ügyvezető alelnökeként követte a témát, illetve Demeter Andráshoz, aki ott volt Rabatban, és amint megtudtuk tőle, ő felel a romániai UNESCO-s projektekért. A két politikus közül csak Demeter András válaszolt, az alábbiakban módosítások nélkül közöljük a kérdéseinkre adott írásos válaszokat:

Elkészült-e a csíksomlyói dosszié?

Nem. Az első próbálkozás szándékos megbuktatása és az időközben gyökeresen megváltozott bejegyzési procedúrák óvatos megközelítést feltételeznek és ugyanakkor a megfelelő kontextus előkészítését.

Ha igen, le lett-e adva, ha nem, akkor mi miatt késik az összeállítása?

Az elmúlt nem egészen két év során alapvető célkitűzéseim egyike az UNESCO jegyében zajló projektek kezelése volt. A tavalyi 44. világörökség plenárison, valamint az idei 17., a szellemi világörökség-bizottság ülésén való részvételem egyaránt ezt a célt szolgálta.

Hosszú idő óta először, idén november 30-án sikerült – a Kuba által gyakorolt hatalmas diplomáciai nyomás révén teremtett precedens alapján – Guatemalának bejegyeztetnie a „guatemalai Csíksomlyót”.

Mindeközben az általam vezetett delegáció is elkönyvelhetett egy kisebb, de fontos sikert: a román-moldáv közös dosszié érdekében hetekig tartó kampány és a nem kevés forrást igénylő, a figyelem felkeltését célzó rendezvények (a djerbai frankofón falu román pavilonja, a november 23-i párizsi bemutató az UNESCO párizsi székházában stb.) nyomán sikerült a 24 tagállam részéről 22 szavazatot szereznünk.

De ehhez a dossziét kezdeményező két ország közös szándéka és együttműködése szükségeltetett. Maga a dosszié összeállítása sem könnyű – Guatemala példája is ezt erősíti, de ennél még bonyolultabb megszerezni a szükséges támogatást.

11 évvel ezelőtt hangzott el először javaslatként a csíksomylói búcsú UNESCO-listára való felterjesztésének az ötlete, ebből a 11 évből az RMDSZ a legtöbbet kormányon töltötte, miért nem sikerült mégis keresztülvinni mindeddig a tervet?

Az UNESCO-val való munka a diplomácia eszköztárának használatát feltételezi. A diplomácia viszont az Állam kiváltsága és nem egy politikai alakulat velejárója, még akkor sem, ha kormányzati szerepet vállal. Tizenegy év soknak tűnhet, de ezen a szinten, tán inkább kevésnek bizonyul. Álljon itt két példa:

A lipicai lovak tenyésztésének dossziéja nyolc ország közös projektje. A Szlovénia által 2016-ban indított kezdeményezésbe Románia 2019-ben lépett be és csupán 5 nappal ezelőtt tudtuk, közösen, sikerre vinni.

A tunéziai Djerba szigete is sokkal egyszerűbb dosszié, mint a Csíksomlyói zarándoklat: 2012 januárjában kezdtek el dolgozni rajta és csupán idén jutott el az elbírálás szakaszába, melyet 2023 derekára remélnek befejezni.

Röviden: ameddig én felelek ezért, akkor fogjuk leadni, amikor sikerül megteremteni a beíratáshoz szükséges valamennyi előfeltételt.

Ezzel a mondattal zárta levelét Demeter András, aki – bár lelkiismeretesen válaszolt kérdéseinkre –, gondosan ügyelt arra, hogy ne áruljon el egyetlen részletet sem arról, hogy most pontosan hol tartanak a projekttel.

Demeter András István Párizsban, az UNESCO nagytermében egy kultúrdiplomáciai eseményen, 2022. nov. 23-án – Fotó: Romania at UNESCO
Demeter András István Párizsban, az UNESCO nagytermében egy kultúrdiplomáciai eseményen, 2022. nov. 23-án – Fotó: Romania at UNESCO

Előfordulhat, hogy mégsem kerül fel az UNESCO-listára Csíksomlyó?

Demeter András válaszából egyértelműen két dolog derült ki csupán:

  1. a dosszié még nincs összeállítva,
  2. egyelőre nem szándékoznak „elsietni” a felterjesztést.

Amit az RMDSZ elmulaszt tisztázni ebben az ügyben az, hogy az UNESCO számára problematikus, ha olyan lokális, ideológiai értékeket jelölnek, amelyek valamilyen „hit” formájában jelentkeznek, amelyek nem egyetemes, hanem a nem hívőket „kirekesztő” meggyőződést képviselnek.

Márpedig, ahogy Tánczos Vilmos néprajzkutató is leírja, ilyen vallásos hitnek minősülnek az Európa-szerte a 19. században létrejött és ma is élő nemzeti ideológiák, nemzeti mítoszok is, amelyek semmiképp nem tehetők az emberiség szellemi világörökségének részévé.

Egyébként magát a kulturális örökség fogalmát épp azért hozták létre az 1970-es években, azért intézményesítették ilyen magas szinten, és épp azért forgalmazzák ma is olyan nagy erővel a nemzetközi kultúrpolitikában, hogy általa a hagyományos nemzeti kultúrfelfogásokat átértelmezzék. Ezért a csíksomlyói búcsú hangsúlyosan érvényesülő magyar nemzeti jellegével, szimbólumaival szemben az UNESCO szekularizált és a „kulturális sokszínűséget” támogató ideológiája is fenntartásokat fogalmazhat meg mind a vallásos, mind a nemzeti jelleg tekintetében.

Amint az eredeti dokumentációt összeállító néprajzkutató is rámutatott, az RMDSZ ezt az ellentmondást egy kettős kommunikációval próbálja megoldani: egyet mond a felterjesztést végző román állam, valamint az UNESCO irányába, és mást mond a választóinak. Innen adódik az, hogy az erdélyi magyar közösség gyakorlatilag a mai napig azt hiszi, hogy csupán a román állam az, amely nem ért egyet a csíksomlyói búcsú felterjesztésével.

Az RMDSZ felterjesztése tehát egy archaikus gyökerekkel rendelkező, különböző regionális és vallásos kultúrák között is kapcsolatot teremtő lokális hagyományként próbálja bemutatni a búcsút, mellőzve annak erősen magyar nemzeti jellegét. Az erdélyi magyarság felé a médiában, sajtónyilatkozatokban azonban folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy az RMDSZ minden diplomáciai-politikai erőfeszítést megtesz a búcsú „örökségesítésével” kapcsolatban, amely nemcsak egy fontos kulturális érték, hanem a Trianon által szétszakított magyarság összetartozásának egyik nagy szimbóluma.

Az RMDSZ kezdeményezése 2016 végén kudarchoz vezetett, hiszen az ellenérdekelt román diplomácia a végső szakaszban elgáncsolta az előterjesztést. Az azt követő években azonban a magyar állam még inkább „beszállt” a csíksomlyói búcsúba, ahol tucatjával lehet megszámolni a magyar politikusokat a helyi vezetők mellett. Márpedig minél inkább átpolitizálódik és minél nemzetibb jelleget ölt a vallásos esemény, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy sem a felterjesztő román államnak, sem az UNESCO-nak nem lesz érdeke a szellemi kulturális örökségi listán látni a csíksomlyói búcsút.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!