Gyakorlatilag bármilyen árat megszabhatnék szilveszterre, aki ilyenkor víkendházazni akar, úgyis kifizetné

2022. december 11. – 13:29

frissítve

Gyakorlatilag bármilyen árat megszabhatnék szilveszterre, aki ilyenkor víkendházazni akar, úgyis kifizetné
Fotó: Madarasi Hargita Síközpont Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

A hegyi hétvégi házak kibérlése sosem számított olcsó mulatságnak, a szilveszteri időszakban pedig az árak hagyományosan az egekbe szöknek. Az energiaárak növekedése miatt pedig a kulcsos házak és panziók bérleti díja idén rekordokat döntöget – a tulajdonosok maguk is azt mondják, hogy „a határ a csillagos ég”. Egyesek akár 15 000 lejt (3 000 euró) is elkérnek pár éjszakára, és ez az ár gyakran még a dézsázást, szaunázást, a síelést és más úri huncutságokat sem tartalmazza – és akkor hol marad még a szilveszteri eszem-iszom, dínomdánom?

Előd és tizenöt társa kiadó víkendházat kerestek az elmúlt hetekben, hónapokban, de hamar rá kellett jönniük, hogy a legjobb helyeket már akár 1-2 évvel előre le szokták foglalni, és csak nagyon nehezen vagy hatalmas szerencsével lehet ismeretség nélkül jó árban szállást találni.

Előd 10-15 háztulajdonost hívott fel Székelyföldön, mert úgy hallotta, hogy ott olcsóbban lehet víkendházat találni szilveszterre, mint az Erdélyi-szigethegység környékén, de akkora összegekért ajánlottak neki, hogy komolyan elgondolkozott azon, hogy – a karácsonyi ajándékokra és minden más kiadásra való tekintettel – a szilveszteri kabanázásról jobb volna lemondania. Azt mesélte, hogy a tulajdonosok nem voltak szívbajosak: a legnagyobb nyugalommal kértek 2500 eurót (kb. 12 300 lej) tőle. De – dézsával együtt, három éjszakára – olyan is volt, aki képes lett volna 3 500 eurót (kb. 17 200 lej) is elkérni. Egy Facebook-csoportban pedig 10-12 férőhelyes kulcsos ház esetében cseberrel 10  000 lejes, anélkül pedig 9 000 lejes ajánlatokat kapott.

„A szilveszteri kabanázások mindig jók voltak, de az előző években egyszerűbb volt a dolog, mert egy ismerős által olcsón tudtunk kulcsos házat bérelni, és akkor még nem voltak ennyire borsosak az árak. Kiadni 700 lejt csak a három éjszakai szállásra, amihez még hozzájön a kajavásárlás, az üzemanyag ára és az italok is… Így fejenként 1400-1500 lejre is felugrik a szilveszter ára. Ezt a pénzt nyáron fesztiválokra is költhetném” – fejtegette.

Összehasonlításként pedig már mi tesszük hozzá, hogy a kolozsvári diáknapok idei győztes csapatának tagjai például a nem ünnepi időszakban egy Kolozs megyei kabanáért átlagosan 60 lejt fizet éjszakánként (20-30 fős csapatösszerázó bulikat tartanak). Ők 3-4 hónappal előtte foglalják le a helyszínt. Elődék is hasonlót tapasztaltak, hisz év közben még ők is fejenként 140 lejt (vagy kevesebbet) költöttek víkendházra, viszont ennek a többszörösét kérnék el szilveszterre.

Rövid keresés után mi is szálláshelyek egész sorát találjuk meg a legeldugottabb kistelepüléstől a legfelkapottabb helyeknek számító Madarasi Hargitáig és Kommandóig. Szállást kereshetünk az OLX-en, Facebook-csoportokban, hagyományosan, turisztikai honlapok és hirdetések útján is, de ami a leginkább működik Erdélyben, az az „ismerősünk ismerőse” módszer. A legjobb lehetőségeket ugyanis már évekkel előre elkapkodják, és a hétvégi ház megszerzésének legrövidebb útja informális csatornákon keresztül vezet: a lista elején a barátok, ismerősök szerepelnek. Hirdetések is akadnak ugyan, de legtöbbször a tulajdonosok enélkül is könnyen találnak klienst.

„Ismeretlennek szinte esélye sincs lefoglalni egy kabanát szilveszterre”

„Az idén nem tervezek kabanába menni, mert nagyon drágák lettek. Ősszel még eljártunk, mert akkor még nem voltak ilyen horribilis árak, de szilveszterre visszafogjuk magunkat, és maximum áthívunk pár ismerőst és otthon ünnepelünk” – mondja Ágnes, akit Kézdivásárhely és környéke kapcsán kérdeztünk. A háromszéki városhoz közel van az egyik olyan „turistaparadicsom” is, Kommandó, amit a téli üdülések egyre felkapottabb helyszíneként tartanak számon.

Szerinte normál körülmények között Kézdivásárhely környékén – 10-20 személy számára – 1 000-1 500 lej körüli áron hirdetik a kulcsos házakat. Egy másik kézdivásárhelyitől, Timitől úgy tudjuk, a környező falvakban ilyenkor gyakran szülinapokat ünnepelnek és privát techno partikat szerveznek. Szilveszterkor azonban Ágnes szerint az ár az ötszörösére nő, és 4 500-5 000 lejt is elkérnek. De ismeretlennek szinte esélye sincs lefoglalni egy házat szilveszterre, mert a baráti társaságok – akár ekkora összegért is – már 1-2 évvel előre lefoglalják a szállásokat.

Az erdővidéki állapotokba Kriszta avatott be, aki szerint a víkendházak kiadása náluk is ismeretség alapján történik. „Mivel azonban Erdővidéken mindenki ismer mindenkit, ez elég egyszerűen megoldható. Természetesen Erdővidéken is van 1-2 villa, ami nagyobb népszerűségnek örvend – főként a fülei erdőben – , azok akár egy évre előre is le vannak foglalva” – tette hozzá. Tavaly egyébként Krisztáék egy Facebook-csoport segítségével könnyedén találtak házat Hargita megyében. Kézdi környékén viszont, dacára annak, hogy jelenleg Torján él, nehezebben kaptak kiadó házat. „Kézdivásárhely környékén akár 2 évvel előre is le van foglalva egy-egy hely. Az árak pedig nagyon tulajfüggőek: van, aki azt mondja, fixen ennyi a ház, mindegy hány személy jön, és van, aki a személyek számától teszi függővé” – fejtette ki.

Timi szerint a kézdivásárhelyiek körében télen Kommandó a legfelkapottabb hely, de távolabbról is sokan járnak már ide, mert van sípálya, dézsa, szauna. Kommandón általában legkevesebb 100 lejt fizet egy éjszakára egy személy, de szilveszterkor itt is a többszörösére nőnek az árak, és „minél többre vágysz, annál drágább lesz”.

Kommandó madártávlatból – Fotó: Kocsis-B. Janos
Kommandó madártávlatból – Fotó: Kocsis-B. Janos

A kommandói árakkal kapcsolatban több szálláshelyet is megkerestünk, és a Four Season Komandoval sikerült felvenni a kapcsolatot. Az ő házukat már szeptemberben lefoglalták. „Idén a szokásosnál hamarabb nekikezdtek szilveszteri szállást keresni a kliensek” – mondja Mihály Zsófi, a kulcsosház egyik tulajdonosa. „Vannak visszatérő vendégeink is, és főleg szájról szájra terjed a Four Season Komando híre. Általában ajánlás révén, valakinek a valakije veszi ki a kulcsosházat, de persze vannak teljesen új személyek is” – részletezte.

Elmondása szerint egy átlagos hétvégére 5 000 lejt szoktak elkérni, szilveszterre viszont naponta 5 000 lejért, és minimum három északára adják ki a víkendházukat. Ebben az árban a szauna és a dézsa is benne van, továbbá hószánt és jobb időben biciklit is lehet bérelni 200-250 lejért.

Sinka Norberttől, a Sound Noise-ként ismert kovásznai lemezlovastól pedig – aki már több kabanás bulit is beizzított Kommandón és környékén – , úgy értesültünk, hogy legalább 1 évvel előre le kell foglalni a szálláshelyek zömét, de ha ennyire előre tervez valaki, még akkor is „kriminális” árakkal találkozik. A szállás lefoglalása pár napra, húsz fő esetén 7 000 lejtől 15 000 lejig terjedő összegbe kerül. Cserébe szintén használható a szauna, dézsa. A kaja, a pia és a DJ viszont ebben az összegben még nincs benne – hangsúlyozza a lemezlovas, aki szerint csak a DJ „kibérlése” 3-6 000 lej között mozog a környéken. Aki pedig ezzel nem elégszik meg, és élő zenét igényel, az szerinte esküvős áron (5-15 000 lejért) tud elhívni egy zenekart.

Amikor eldurvul a buli…

Sinka Norbert több szilveszteri bulin vett már részt, és volt, amelyiken zenélt is. Elmondta: néha az is megesik, hogy a mulatság eldurvul. Mint mesélte, tavaly például egy srácnak igencsak ellátták a baját: őt egy nyilvános buliban síbakancsokkal agyabugyálták el. És gyakorinak számít az is, hogy a víkendházat rongálják meg a magukból kivetkőző vendégek. „Mostanában menő lett összetörni valamit” – tette hozzá.

Szerinte a jobbik eset az, amikor a fiatalokat az ital üti ki, mert az is előfordul, hogy durvább drogokkal is pörgetik magukat. Úgy vélte, mostanában a bulik is elkezdtek durvulni, és a tulajdonosok részben ezért is növelik tovább az amúgy is óriási bérleti díjakat. A középkorúak bulijaiban azonban nem lát ilyen tendenciát.

Levente több víkendháztulajdonost és panzióst ismer Sepsiszentgyörgy környékén. Szerinte a jó helyeket általában olyanok bérlik ki, akik mélyen a zsebükbe tudnak nyúlni, a buli után keletkező károk pedig azért is elenyészőek, mert főleg az idősebbek engedhetik meg maguknak a házbérlést Szilveszterkor.

„Mindenki részegedni jár ilyen helyekre, de a rongálások egy átlagos hétvégi kulcsosházas buli szintjén maradnak” – tette hozzá. Elmondta: törős-zúzós bulikról inkább a 2000-es évek elején lehetett hallani. Háromszéken például két buliról is keringenek legendák: az egyik hétvégi házban a vendégek állítólag mindent elégettek ami égethető volt, egy szilveszteri buli alkalmával pedig az összes bútort összetörték.

„Régen jellemzőbbek voltak a rongálások, mostanában nem feltétlenül történik ilyesmi. Vagyis na, a buli mindig elszabadul, de nem törünk-zúzunk” – mondja egy másik háromszéki, aki Erdély-szerte járja a kabanás bulikat. „Huszonéves koromban nekem is inkább az volt a fontos, hogy mindegy, hogy hol, csak ne a városba szilveszterezzünk. Legyen pia, csajok, és hangos zene” – teszi hozzá Huba. Szerinte az idősebbek prioritási listáján a kényelem és a nyugalom van az első helyen, amiért nagy összegeket is képesek kifizetni, erre pedig a kabanatulajdonosok is ráharaptak. Az olcsóbb házak pedig maradnak a fiataloknak, mert nekik meg a pia és a buli a lényeg.

Éjszakai sízés – Fotó: Madarasi Hargita Síközpont Facebook-oldal
Éjszakai sízés – Fotó: Madarasi Hargita Síközpont Facebook-oldal

A Madarasi Hargita a legismertebb helyszín

A kézdiekhez hasonlóan a csíkszeredaiaknak is megvan a kedvenc téli helyszíne az aktív kikapcsolódáshoz, Kommandónál azonban a Madarasi Hargita sokkal ismertebb. A magát székely síparadicsomként hirdető üdülőben legalább 12 panzió és kabana várja a szórakozni vágyókat.

Szabó Janka családja a 21GR panziót tulajdonolja. A 66 személy fogadására alkalmas ingatlan legnagyobb szobája 16, a legkisebb pedig 8 férőhelyes. A házat általában több csoport számára szokták kiadni, de szilveszterkor csak az veheti ki, aki az egészet kibérli. Egy gondnok felügyel ilyenkor, de ezt nem nagyon szeretik a vendégek.

Egy átlagos hétvégén 80-100 lejbe kerül egy személynek a szállás. Szilveszterre azonban – bár az árak változóak – becsléseink szerint 400 lejbe kerül éjszakánként, és a vendégeik általában 3-4 éjszakára szoktak maradni. Keresletből mégsem szenvednek hiányt. A 21GR panzió árait az idén növelték, mert a rezsiszámlákat igyekeznek beépíteni az árba. Öt éve azonban töretlenül ugyanaz a csapat szokta a panziójukat kibérelni.

Bármilyen árat megszabhatnék, aki szilveszterkor víkendházazni akar, főleg a Madarasi Hargitán, az úgyis kifizeti. Ha azt mondanám, hogy egy éjszaka nyolcezerbe kerül, lenne olyan, aki ennyiért is kivenné

– mondta Szabó. Állítása szerint a Madarasi Hargitán ők rendelkeznek a legtöbb férőhellyel, és ebből kifolyólag ők dolgoznak a legkisebb árakkal. Annak ellenére azonban, hogy ők is 30-45 éves korúaknak adják ki a panziót, úgy vélte, nem az életkor a meghatározó az esetleges rongálások terén. Ez inkább attól függ, hogy mi az, ami összetartja a csapatot. Voltak olyan egyetemistáik, akik sáros lábbal be sem jöttek a házba, nehogy valami gondot okozzanak. Volt olyan csoportjuk is, akik reggel 8-ig buliztak, de semmilyen nyomot sem hagytak maguk után. De volt olyan is, amely 50 évesekből állt, és amikor beittak, nem tudnak viselkedni. És olyanok is vannak, akik a főnökük pénzén isznak – ők nem is akarnak viselkedni.

„Ez attól függ, hogy ki hogyan képzeli el a szórakozást. Általában nem olyan módon, ahogy az a vendéglátósoknak tetszik, de ez egy ilyen szakma”

– tette hozzá.

Kistelepülésekben van a remény

A hosszú várólisták ellenére azonban Hargita megyében még vannak olyan helyek, ahol mázlija lehet az embernek. „Nem igazán kerestük a helyszínt, úgy voltunk vele, hogy csak lesz valahogy” – mondja a sepsiszentgyörgyi orvostanhallgató Ádám, aki barátaival egy hónappal szilveszter előtt, Székelyudvarhely mellett talált magának kiadó hétvégi házat. „Két éjszakára 4 600 lejt kértek el a 14 fő számára, ami 330 lejt jelent fejenként. A többi ajánlathoz képest ez nagyon olcsónak számít” – tette hozzá.

Bálványoson Gál András villáját már szeptemberben lefoglalták, és miután visszamondták a foglalást, mindössze két nap alatt kivették olyan személyek, akik már hatszor voltak náluk. A 18 férőhelyes Gál Villát 11 ezer lejért adták ki.

Az árak viszont nem mindenhol ilyen magasak: kisebb falvakban nem drágítanak túlzott mértékben. Például a Hargita megyei Nyikómalomfalván lévő ErSa panzióban szilveszterkor öt napra 600 lejért lehet szállást bérelni, amiben benne vannak az étkezések is. Ezzel a lehetőséggel viszont a visszatérő kuncsaftok tudtak csak élni, akik már fél évvel ezelőtt lecsaptak az ajánlatra.

De Maros megyei kistelepüléseken is találni még helyeket: Mezőmadarason például három szilveszteri víkendezési lehetőségre bukkantunk. Az egyik szállást három napra 5 000 lejért kínálták a bérlőknek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!