Megtámadta az alkotmánybíróságon a civil szervezetek jogait korlátozó törvényt az USR és a Jobboldal Ereje

2022. november 29. – 14:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtámadta az alkotmánybíróságon az USR és a Ludovic Orban alapította Jobboldal Ereje (Forța Dreptei) azt a törvényt, amely korlátozná a civil szervezetek arra vonatkozó jogát, hogy az igazságszolgáltatáshoz forduljanak, írja a G4Media. A jogszabály nagy felháborodást keltett, a Declic közösség pedig aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy rábírják az államelnököt: küldje vissza a parlamentbe felülvizsgálatra a törvényt. A petíciójukat (itt érhető el) egyébként eddig több mint 18 ezren írták alá.


Az USR és a Jobboldal Ereje szerint a jogszabály „drasztikusan” korlátozza a civil szervezetek lehetőségeit arra, hogy bírósághoz forduljanak, ha azt gyanítják, hogy bizonyos ingatlanok törvénysértő módon épülnek. A törvény az „ingatlanmaffiának” kedvez – állítja a két párt, a civil tiltakozókkal összhangban.

„A törvény mélységesen alkotmányellenes módon korlátozza az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, mivel radikálisan – 5 évről 1 évre – csökkenti azt az időtartamot, amelyen belül a civil szervezetek bírósághoz fordulhatnak az építési dokumentumok jóváhagyásáról szóló határozatok ügyében. Ugyanakkor a törvény lerövidíti a megsemmisítés, felfüggesztés vagy beavatkozás iránti kérelmek benyújtásának határidejét” – áll az USR sajtóközleményében.

Mint írják, a jogszabály a civil társadalom képviselőt hátrányos helyzetbe hozza, ami ellentétes az Alkotmány 16. cikkének a jogegyenlőségről szóló rendelkezésével.

„A cél az, hogy a közösség és a fejlesztők közötti egyensúlyt teljesen kibillentsék az utóbbiak javára. Ez nem maradhat így. A PSD, a PNL és az RMDSZ, még ha a parlamenti mandátumok 70%-át birtokolják is, nem tehetnek meg Romániában bármit, amit csak akarnak” – érvelt Raoul Trifan, az USR szenátora, a testület közigazgatási bizottságának tagja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!