Miniszteri biztos lett Szász Jenő, Székelyudvarhely egykori polgármestere

2022. november 26. – 10:40

frissítve

Miniszteri biztos lett Szász Jenő, Székelyudvarhely egykori polgármestere
Szász Jenő és felesége Orbán Viktorral a lelátón – Fotó: Szász Jenő Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Miniszteri biztos lett Szász Jenő, aki nemcsak hogy tizenkét évig volt Székelyudvarhely polgármestere, de alapítója is volt az RMDSZ erdélyi dominanciáját megtörni hivatott, majd ebbe belebukott Magyar Polgári Pártnak. Szászt viszont nem hagyták az út szélén akkor sem, amikor 2012-ben távozott az MPP-elnöki tisztségéből, helyette az akkor létrejövő NSKI elnöke lett, és azóta is ott van, ehhez most egy miniszteri biztosi megbízatást is hozzácsaptak.

Kilenc hónappal a háború kitörése után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Szász Jenőt – írja a 444.hu-ra hivatkozva a Telex, hozzátéve, hogy az erről szóló utasítás a Hivatalos Értesítő pénteki számában jelent meg.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatára nevezték ki a már tíz éve Magyarországon élő Szász Jenőt ebbe a pozícióba, amelynek munkaköri leírása szerint Szász „az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért” lesz felelős.

Szász Jenő egyébként Székelyudvarhelynek 12 éven keresztül volt a polgármestere: bár RMDSZ színekben kezdett el politizálni, elég gyorsan külön utakra lépett. 1996-ban független jelöltként indult a székelyudvarhelyi polgármesteri választáson, s megválasztották Székelyudvarhely polgármesterének. 2000-ben ismét függetlenként indult, 2003-ban a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke lett, azonban az alakulatot nem sikerült pártként bejegyeztetni, ezért 2004-ben ismét függetlenként indult a polgármesteri székért.

A székelyudvarhelyi közösséget teljesen megosztotta ez a 12 év, Szász Jenő a három mandátuma után nemcsak hogy nem indult újabb mandátumért, de el is hagyta a várost, és Magyarországra költözött. A magyar kormány, mintegy célzottan neki szánva, ekkor hozta létre az akkor még akadémiai tudományos kutatóintézetekhez képest sokkal több pénzzel ellátott, ma már 100 fős állami Nemzetstratégiai Kutatóintézetet.

Az alapító okirat szerint az intézmény célja „a magyarság kiemelkedő szellemi, kulturális és tudományos eredményeinek, hagyományainak, valamint társadalmi és gazdasági helyzetének elemzése, kutatása, azok koordinációja; a társadalmi és gazdasági tér fejlesztése és a határokon átnyúló nemzeti összetartozás erősítése érdekében a magyarság nemzeti erőforrásainak kutatása, elemzése, azok koordinációja”.

Az intézményről ritkán hallani, de felméréseit és kiadványait sok bírálat fogadta – az Átlátszó Erdély szerint az intézet kezdetben nem volt megtalálható a hivatalosan megadott székhelyen, sokáig nem volt honlapja sem, és bár tevékenységi beszámolója számos kérdést vetett fel, a Szász Jenő által vezetett intézmény rendszerint hárította az újságírói kérdéseket.

Mindeközben pedig a szakma azt hangoztatta, a 2012 decemberében létrehozott, több, mint 1 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodó NSKI egy fantomintézet, a Kárpát-medencében működő kisebbségkutató műhelyekkel hivatalos kapcsolatot nem tart fenn, a beharangozott projektjei csendben feledésbe merülnek, munkatársai között pedig elvétve sem lehet kisebbségkutató szakembereket találni. Mint Horváth István kolozsvári kisebbségkutató írta Facebook-oldalán: „Szász Jenő viszonya a stratégiai tervezéshez, főleg, amelyhez intézeti, feltehetőleg tudományos hátteret adnak, olyan, mint az én viszonyom a Higgs-bozonnal.”

A HVG arról ír, hogy ez a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatni fogja Szász Jenőt miniszteri biztosi munkájában is, de ezért külön helyettes államtitkári juttatás, havi több mint másfél millió forint jár neki. Emellett az új biztos megkapja intézetigazgatói fizetését is, amelynek nagyságára abból lehet következtetni, hogy az intézet utolsó, 2021 I. félévi jövedelmi adatai szerint a 100 dolgozó közül vezetőnek besorolt 16 fő, akik közül az igazgató bizonyára a legtöbbet keresi, fejenként átlagosan havi 927 000 forintot vett fel az alkalmi juttatásokkal és költségtérítésekkel együtt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!