Vincze Loránt: Az Oroszország elleni jelentést megszavaztam, a Magyarország ellenit nem

2022. november 24. – 14:23

frissítve

Vincze Loránt: Az Oroszország elleni jelentést megszavaztam, a Magyarország ellenit nem
Vincze Loránt – Fotó: Európai Parlament

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament plenáris ülésén nagy többséggel szavazták meg szerdán azt a határozatot, hogy Oroszország terrorista eszközöket használ. Az RMDSZ EP-képviselői közül Vincze Loránt igennel szavazott, Winkler Gyula is így tett volna, azonban ő betegszabadságon van, nem vett részt a plenáris ülésen. A Fidesz EP-képviselői, bár bent voltak az ülésteremben, nem nyomták meg a gombot.

Az állásfoglalást 494 szavazattal, 58 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett fogadták el. Vincze Loránt a Transtelex kérdésére elmondta, hogy

az RMDSZ eddig is következetesen állást foglalt az Oroszország által elkövetett háborús bűnök ellen,

és a bucsai mészárlás, illetve a különböző felbérelt katonai alakulatok bevetése az orosz-ukrán hadszíntereken egyértelművé teszik, hogy Moszkva terrorista eszközöket használ a több mint fél évvel ezelőtt kirobbantott háborúban.

Az Európai Parlament képviselőinek elsöprő többsége a november 23-i ülésen egyetértett abban, hogy

  • Oroszország háborús bűnöket követ el és „terrorista eszközöket” használ
  • Oroszország még nagyobb nemzetközi elszigetelését kell elérni
  • be kellene zárni és tiltani az orosz államhoz kötődő, az EU-ban orosz propagandát terjesztő intézményeket
  • le kell zárni a Moszkva elleni kilencedik uniós szankciós csomagot

Az állásfoglalás egyértelművé teszi, hogy az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett orosz támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek. Az Európai Parlament egyúttal felszólította a tagállamokat, hogy tegyenek hasonlóképpen és vegyék fel Oroszországot a terrorizmust támogató államok uniós jegyzékébe; ezzel is elszigetelve a Putyin-rezsimet az Uniótól és egyéb nemzetközi szervezetektől.

A Transtelex azt is megkérdezte Vinczétől, hogy hogyan befolyásolja az RMDSZ-Fidesz együttműködését az, hogy a magyar kormánypárt képviselői más álláspontot képviselnek az orosz-ukrán háború kapcsán, és kibújtak ennek a jelentésnek a megszavazása alól. Az RMDSZ EP-képviselője szerint az együttműködésük a magyar kormánypárttal elsősorban a magyar nemzeti közösségi ügyeket érinti, és ebben a kérdésben mindenki a saját álláspontját képviseli.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az újabb Magyarország-jelentést az RMDSZ EP-képviselői nem szavazzák meg.

Nem tartják ugyanis méltányosnak, hogy a magyar kormány által a jogállamisági eljárás lezárására tett lépéseket az Európai Parlament jelentéstevői nem tartják elégségesnek. Úgy látják, hogy a demokratikus rendszerek védelmére tett magyar magyar lépéseket, azt a 17 konkrét vállalást, amelyet teljesített a magyar kormány, most értékeli az Európai Bizottság, tehát semmi értelme nincs egy újabb jelentés megszavaztatásának.

Mindeközben az EP arra szeretné kötelezni a Bizottságot, hogy egyelőre ne folyósítsa Magyarországnak az uniós forrásokat, mert a kormány által eszközölt reformok sem a demokratikus jogállami keretek, sem a korrupció visszaszorítására nem biztos, hogy alkalmasak.

Azt kérik, hogy az Európai Bizottság továbbra se fizesse ki a kohéziós források 65 százalékát az Orbán-kormánynak még két éven keresztül. Az az álláspontjuk, hogy Brüsszel nem tehetne olyan javaslatot az Európai Tanácsnak, ami kifizetéssel jár.

416 igen szavazattal, 124 nemmel és 33 tartózkodással a képviselők szerint a Bizottság és Magyarország által megtárgyalt 17 korrekciós intézkedés „nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázat kezeléséhez”, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják. Felszólítják az uniós tagállamokat, hogy a feltételességi rendelet alapján fogadják el a javasolt intézkedéseket, hogy megvédjék az uniós költségvetést a jogállamiság elveinek magyarországi megsértésétől, és csak azután szüntessék meg azokat, hogy a magyar korrekciós intézkedések fenntartható hatást fejtettek ki. „Ha ezeket az intézkedéseket a jövőben visszafordítják, az Uniónak pénzügyi korrekciót kell végrehajtania” – teszik hozzá.

Az RMDSZ két képviselője legutóbb is szembement az Európai Parlamenttel és a saját pártcsaládjával a Delbos-Corfield-jelentés elfogadásakor. Vincze Loránt akkor a Transtelexnek azzal érvelt, hogy a magyarországi jogállamiságot kétségbevonó dokumentummal még az Európai Néppárt frakciója sem ért egyet, csak azért szavazták meg, mert „az európai fősodor” hatására a választóik ezt várják el tőlük. Winkler Gyula pedig meggyőződését fejezte ki, hogy egy sor kérdésben – mint például a migráció kezelése vagy a keresztény értékek ápolása – a jövő az Orbán-kormányt fogja igazolni.

A Bizottság 2022. szeptember 18-án korrupciós és közbeszerzési aggályokra hivatkozva 7,5 milliárd euró uniós forrás befagyasztását javasolta Magyarország számára, miután áprilisban beindította Magyarországgal szemben a jogállamisági feltételességi mechanizmust.

A Bizottsággal folytatott tárgyalások után Magyarország 17 korrekciós intézkedést terjesztett elő az aggályok orvoslására, például egy korrupcióellenes munkacsoport létrehozását és a közbeszerzési szabályok módosítását.

A Telex arról ír, hogy az EP-s szavazásnak önmagában nincs direkt befolyása a milliárdok sorsára, az uniós pénzekről ugyanis az Európai Parlamentnek nincs döntési jogköre. Azonban korábban a német FAZ, a Népszava és több másik lap is úgy értesült, hogy hogy az Európai Bizottság mégis a 3000 milliárd felfüggesztésére tesz majd javaslatot. Ezt aztán csütörtökön a versenyképességi operatív programok konferenciáján Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter sem cáfolta.

A végső döntés az Európai Unió Tanácsáé, amely a tagállami miniszterekből áll. Nekik kell majd az Európai Bizottság november 29-ig esedékes végső értékelése alapján szavazni arról, elfogadják-e a javaslatokat. Nem véletlenül vette elő az EP a kérdést most, a határidő előtti utolsó plenáris ülésén. A többséghez legalább 15 ország kell, amelyek az EU lakosságának 65 százalékát képviselik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!