Elutasította az alkotmánybíróság az igazságügyi törvények ellen benyújtott óvásokat

2022. november 9. – 16:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította az alkotmánybíróság a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Nép Ügyvédje alkotmányossági kifogását, amelyet az igazságügyi törvények ellen nyújtottak be – közölték az Agerpres hírügynökséggel a testülethez közel álló források.

Az alkotmánybíróság mind a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény, mind az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló jogszabály, mind pedig a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács működését szabályozó törvény ellen benyújtott kifogásokat elutasította.

Az USR parlamenti képviselője, Stelian Ion azt kifogásolta a törvények kapcsán, hogy a koalíciós pártok sürgősségi eljárással vitték át azokat a parlamenten, így nem volt mód arra, hogy megvárják a Velencei Bizottság álláspontját. Az USR-s képviselő szerint az új jogszabályok 'oligarchizálják' az igazságszolgáltatást, egy szűk, politikai alapon kinevezett bírói és ügyészi csoport kezébe adva a hatalmat.

Az AUR azt nehezményezte, hogy a törvényeket 'visszaélésszerűen' és 'lekezelő módon' szavazták meg, és 'pusztító hatásuk' lesz, amint hatályba lépnek". Az AUR szerint hatástalanná válnak az alkotmánybírósági döntések azáltal, hogy nem szankcionálhatók azok a bírák, akik elmulasztják betartani ezeket.

A Nép Ügyvédje a törvény több cikkelyét is kifogásolta. Bírálta többek között azt az előírást, amely lehetővé teszi a bírák és ügyészek számára, hogy tagjai legyenek nonprofit szervezetek vezető testületeinek, vagy szakértőként részt vállaljanak az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó, külső finanszírozású projektekben. Mi több, a törvény szövegéből nem derül ki, hogy származhat-e jövedelmük ezekből a tevékenységekből – hívta fel az ombudsman a figyelmet. A Nép Ügyvédje úgy vélte, a bírák és ügyészek tevékenységi körének kiterjesztése sérti a bírói függetlenség, valamint a bírói és ügyészi szerep és összeférhetetlenség elvét.

Ugyanakkor alkotmányellenesnek tartotta az ombudsmani hivatal a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény azon előírását is, amely törli a fegyelmi vétségek listájáról az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság határozatainak figyelmen kívül hagyását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!