ActiveWatch: az újságírók elleni erőszakra való nyilvános felbujtást büntetni kell

2022. november 8. – 19:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az újságírók elleni erőszakra való nyilvános felbujtást büntetni kell – emlékeztet az ActiveWatch szervezet, amely a napokban kérte fel a Legfőbb Ügyészséget, hogy saját hatáskörben indítson eljárást a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa elleni nyilvános felbujtás ügyében.

Az ActiveWatch Bartha Barna, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa nyilatkozata kapcsán nyilvánult meg, aki egy székelyföldi szervezetépítő körút sepsiszentgyörgyi állomásán nyilvánosan akasztásra buzdított a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa, Parászka Boróka ellen. Az újságíró nevének többszöri említése mellett az nyilatkozta, hogy

„Ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahol tartunk”.

Az ActiveWatch azonnal szolidaritását fejezi ki egy közleményben Parászka Borókával szemben. A szervezet úgy véli, hogy Bartha kijelentései elfogadhatatlanok, és nyilvánosan el kell őket ítélni, de a román hatóságoknak is határozottan fel kell lépniük az ügyben.

Liana Ganea, az ActiveWatch munkatársa az RFI-nek beszélt az újságírókat érő támadásokról és fejtette ki a szervezet álláspontját ebben az ügyben. Azt mondta, súlyos, hogy egy politikus nyilvánosan egy újságíró kiközösítésére, meglincselésére, felakasztására buzdít pusztán azért, mert nem ért egyet azzal, amit az újságíró publikál.

A civil szervezet munkatársa szerint az ügyet súlyosbítja, hogy ebben az esetben a politikus általánosságban beszélt, nemcsak Parászka Borókára, hanem a hasonlóképpen gondolkodó más újságírókra vagy közéleti személyiségekre is utalva. “Ez egy veszélyes gesztus, egy büntetőjogilag is büntetendő gesztus. Ha a nyilvánosságot szóban, írásban vagy bármilyen más módon bűncselekmény elkövetésére buzdítjuk, az bűncselekménynek minősül. Az erőszakra való felbujtás bűncselekmény” – hangsúlyozta Liana Ganea.

Parászka nyilatkozatára utalva, mi szerint nem őt, hanem az általa képviselt intézményt, a közszolgálati Marosvásárhelyi Rádiót támadták meg, Ganea elmondta, nem mellékes, hogy ez esetben a politikus megnevezte az újságírót, vezeték- és keresztnevét többször is megemlítve. Szerinte azzal együtt, hogy az üzenet Parászka Boróka személyét célozta, figyelembe kell venni azt is, hogy a megnevezett újságíró egy kategóriát képvisel, tehát Bartha valójában általában az újságírókat támadta, nyilatkozata pedig alkalmas arra, hogy veszélyes környezetet teremtsen az a sajtómunkások számára.

Ganea szerint aki abba a hitben él, hogy Európában vagyunk, itt pedig nem követnek el erőszakot az újságírók ellen, az téved. S bár lehet, hogy korábban ez elmondható volt, az elmúlt években a dolgok gyökeresen megváltoztak: több, általunk civilizáltnak tekintett európai országban, Máltán, Szlovákiában, Görögországban tevékenykedő újságírókat öltek meg a munkájuk miatt. Ganea szerint ha egy újságírót a magyar nemzetre nézve veszélyes elemnek neveznek, onnantól fogva sem ő, sem pedig a hasonlóképpen gondolkodó kollégái nem érezhetik magukat biztonságban.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egy magyarországi politikus támadta meg az újságírót, akinek pártja frakcióval rendelkezik a Magyar Országgyűlésben, tehát egyáltalán nem egy lényegtelen politikai erőről van szó, hiszen erős választói bázissal rendelkezik Magyarországon, és Erdélyben is bizonyára akadnak támogatói.

Az RFI kérdésére, mely szerint elegendőnek tartja azt, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök is reagált az újságíróval szembeni fenyegetésekre, Ganea azt mondta, fontosak a politikusok nyilvános gesztusai, amelyek elítélik az ilyen típusú nyilatkozatokat. Hiszen itt nem arról volt szó, hogy a politikus kritizálta az újságíró munkáját, hanem ellene erőszakra uszított.

“Nicolae Ciucă miniszterelnök és az ügyben megnyilvánuló többi politikus gesztusa fontos, mert ezáltal nyilvánosan üzenik, hogy az ilyen nyilatkozatok elfogadhatatlanok egy demokratikus társadalomban. Viszont azt szeretnénk látni, hogy az ügyészség fellép az ügyben, és a politikus nyilatkozatának következményei lesznek” Amikor újságírókat vernek meg, újságírók veszítik életüket, fontos, hogy konkrétan fellépjünk az erőszakra buzdító személyek ellen, akik általában emberek és különösen az újságírók elleni erőszakra buzdítanak" – hangsúlyozta Ganea.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!