„Nők százai haltak meg, ez nem igazságszolgáltatás”. Több romániai városban tüntettek a nők biztonságáért

2022. október 24. – 09:39

frissítve

„Nők százai haltak meg, ez nem igazságszolgáltatás”. Több romániai városban tüntettek a nők biztonságáért
Tüntetők Bukarestben – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Holnap már túl késő lehet”, „Kedves politikusok, támogassátok az áldozatokat, ne az elkövetőket”, „A testvériségnek nincsenek határai” és „A bántalmazás után is van élet” táblákkal vonultak fel a tüntetők a 8. alkalommal megrendezésre kerülő „Együtt a nők biztonságáért!” felvonulásokon.

A Nők Elleni Erőszak Megelőzéséért és Leküzdéséért Létrehozott Szervezet által meghirdetett eseményre az ország több városában egyszerre került sor, többek között Bukarestben, Temesváron és Kolozsváron is. A Libertatea részt vett a fővárosi felvonuláson, ahol több nőt is megszólaltattak, akik saját motivációjukról számoltak be a riporternek. „Megígértem a lányomnak, hogy eljövök. Nem hagytam cserben”, mondta egy hatvanas évei végén járó hölgy, hozzátéve, hogy a következő generációk számára fontos volna megteremteni a biztonságos környezetet otthon, a munkában és az utcán egyaránt.

Az Európai Bizottság 2021 tavaszán közzétett jelentése szerint a családon belüli erőszak a világjárvány idején számos uniós országban meredeken emelkedett. 2021 januárja és augusztusa között mintegy 33 nőt ölt meg a élettársa, volt partnere vagy családtagja – derül ki a FILIA Központ, a nők jogaiért küzdő civil szervezet jelentéséből.

Minden, amit a kormány nem tett meg a nőkért

Tavaly 5900 nemi erőszakot és fizikai bántalmazásos esetet jelentettek a rendőrségnek. A valóságban azonban sokkal magasabb a visszaélések száma, amelyeket nem jelentenek be a szégyen, a félelem és a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság miatt, amelyek gyakran nem végzik a munkájukat – hívták fel a figyelmet a szervezők.

A tüntetésen elhangzott, hogy a kormány még nem hagyta jóvá a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség előmozdításáról, valamint a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló országos stratégiát, amelyet 2021. március 9-én (egy nappal március 8. után!) bocsátottak nyilvános konzultációra. Már másfél éve hiába kopogtatnak a női jogvédő szervezetek a minisztériumok ajtaján, hogy a stratégia jóváhagyását kérjék.

A tüntetők által megírt üzeneteket kiterítették a fővárosi Győzelem téren –Daniel Mihailescu / AFP
A tüntetők által megírt üzeneteket kiterítették a fővárosi Győzelem téren –Daniel Mihailescu / AFP

A kormány nem hagyta jóvá az agresszorok elektronikus karkötőkkel történő megfigyelésének rendszerének széles körű alkalmazását sem, amelyet többször is bejelentett – állítják a szervezők. Az elektronikus karkötőkkel kapcsolatban október elején indult egy kísérleti projekt, amelyet Bukarestben, Iaşi-ban, Vranceában és Marosvásárhelyen hajtanak végre. Összesen 964 megfigyelőkészletet fognak használni. „Azt akarjuk, hogy a nők elleni erőszak formái elleni küzdelemre humán és pénzügyi forrásokat is különítsenek el, hogy a biztonsághoz való jogunk ne csak papíron maradjon” – jelentették ki a szervezők az összegyűlt tüntetők előtt Bukarestben.

Középiskolások, akik nem akarják többé, hogy a lányokat szexuálisan zaklassák

„17 éves vagyok, és félek attól, hogy 2022-ben nő leszek egy demokratikus államban” – mondta el az Egyetem téren a Girl Up Romania civil szervezet, az első középiskolás lányok aktivista és nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó szervezet egyik fiatal tagja, és kifejtette, hogy azért csatlakoztak, mert Romániában rosszul kezelik a családon belüli erőszakos eseteket. rengeteg az áldozat az utcán kiabálástól kezdve a szexuális zaklatásig – fejtette ki egy 18 éves középiskolás is, aki Konstancából érkezett egy baráti társasággal, részt vegyenek a felvonuláson.


Mit kérnek az utcára vonuló tüntetők?

Az esemény szervezői által a mai felvonulás indoklásában több olyan gondolat is szerepel, amelyek az évek során – a változást előidéző jogalkotási döntések hiányában – ismétlődtek:

  • a hatóságok tegyenek konkrét lépéseket a nők védelme érdekében, úgy a törvényhozás, mint a végrehajtás szintjén
  • az erőszak túlélőinek védelmi rendszere alulfinanszírozott, és az állami közömbösség hozzájárul ahhoz, hogy a nők és lányok nincsenek biztonságban – ezen sürgősen változtatni kell
  • az iskolákban és egyetemeken koordinált fellépés szükséges a visszaélések, a szexuális zaklatás és a bántalmazások kezelésére
  • a munkahelyek biztonságosabbá tétele a nők számára, ahol gyakran előfordul szexuális zaklatás és megkülönböztetés
  • a nemi alapú erőszak túlélői számára megelőzési programok kidolgozása, valamint megfelelő és hozzáférhető szolgáltatások szorgalmazása
  • nincs elég speciális központ a nemi alapú erőszak túlélői vagy az elkövetők számára
  • a bíróságok kezeljék megfelelő súllyal a nők elleni erőszakot
  • meg kell szüntetni a nemi alapú erőszak áldozatainak nyújtott speciális szociális szolgáltatások alulfinanszírozottságát

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!