A ló nem varjú! A Legfelsőbb Bíróság szerint rendben van, hogy Funar a magyar nyelvet „lónyelvnek” nevezte

2022. október 24. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kell kifizetnie a magyarellenességéről elhíresült Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármesternek azt a 2000 lejes bírságot, amelyet azért szabott ki rá az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mert a közszolgálati televízió egy 2014-es választási műsorában a „lovak nyelvének” nevezte a magyart – írta meg a JustNews.

A tényfeltáró portál ismerteti a csaknem nyolcéves ügyet, amely a román legfelsőbb bíróságig jutott. A legfelsőbb igazságszolgáltatási fórum azonban a múlt héten közzétett végzésében megalapozatlannak minősítette és elutasította a CNCD fellebbezését. Ezáltal jogerőre emelte a kolozsvári táblabíróság 2020 májusában hozott határozatát, amely Funarnak adott igazat.

A táblabíróság akkori indoklása szerint a volt polgármesternek nem állt szándékában megsérteni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőit, nyelvi vagy etnikai alapon ellenséges, megfélemlítő légkört kelteni, hanem a „vitaműsorokban megszokott túlzó és provokatív módon” politikai nézeteinek adott hangot, „rossz fényben tüntetve fel ellenfeleit”.

2014 októberében, az elnökválasztási kampány során Gheorghe Funar független jelöltként, Tanczos Barna pedig az RMDSZ romániai elnökjelöltjének, Kelemen Hunornak a képviselőjeként vett részt a TVR1 közszolgálati televíziós csatorna választási adásában. A televíziós műsor elején Tánczos Barna románul és magyarul is köszöntötte a közönséget. Ezt követően Gheorghe Funar a következő nyilatkozatokkal reagált: „mondja meg a jobboldali kollégának, hogy Romániában élünk, a hivatalos nyelv a román, amely a bolygó ősnyelvéből származik, kérem, ne használja a lovak nyelvét, mert Románia hivatalos nyelve a román”; „Romániában vagyunk, Budapesten beszéljen magyarul, holnap lesz Magyarország harmadik nemzeti ünnepe, ott lehet magyarul beszélni, itt románul beszélünk, ha én leszek Románia elnöke, biztosítom, hogy senki nem fog magyarul beszélni, még a román televízióban sem”.

A vitaműsorban elhangzottak után az RMDSZ és Tánczos Barna panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, a CNCD pedig úgy ítélte meg, hogy a kijelentések diszkriminációnak minősülnek, és 2000 lejre bírságolta a Funart – számol be a Just News.

Gheorghe Funar azonban bírósághoz fordult, és kérte a bírság törlését.

2020-ban a kolozsvári fellebbviteli bíróság helyt adott a Funar kérelmének, megsemmisítette a CNCD határozatát, és kötelezte az alpereseket 300 lej perköltség megfizetésére.

Ezt követően a múlt héten Románia legfelsőbb bírósága végleges ítéletet hozott az ügyben, miután a CNCD fellebbezett a fellebbviteli bíróság döntése ellen.

A bíróság a következőket állítja:

  • Funar célja nem az volt, hogy az RMDSZ képviselőjének méltóságát megsértse, vagy nyelvi és etikai alapon megfélemlítő, ellenséges légkört teremtsen, hanem kizárólag politikai elképzeléseinek népszerűsítése céljából fogalmazott úgy.
  • A politikai vita természetéből adódik, hogy provokatív és túlzó, az egyes jelöltek által használt nyelvi eszközök célja, hogy saját politikai programjukra felhívják a figyelmet, és negatívan mutassák be ellenfeleik programját.
  • Nem azonosítottak olyan ténybeli, etnikai, történelmi vagy egyéb elemeket, amelyek a „lónyelv” kifejezésnek olyan konnotációkat adnának, amelyek aláásnák az RMDSZ képviselőjének méltóságát.
  • Míg egy másik etnikai kisebbség esetében a madárral (varjú) való társítás nyilvánvalóan erősen sértő konnotációval bír, addig a kifejezésben említett állat (a ló) esetében, amelyet a kollektív tudatban nagyra becsülnek, nem lehet olyan okokat azonosítani, amelyek miatt a „lónyelv” kifejezés használata valószínűleg etnikai intoleranciát szítana.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!