Holland miniszterelnök: Románia és Bulgária akkor csatlakozhat a schengeni térséghez, amikor készen lesz rá

2022. október 21. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

Mark Rutte holland miniszterelnök csütörtökön ismét elmondta a holland parlamentben tartott felszólalásában, hogy elvileg semmi akadálya Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának, amely akkor fog megtörténni, amikor az említett két ország készen áll rá, írja az Agerpres.

Rutte kifejtette, mindkét ország esetében szükség van az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) aktualizálására. Ez Románia esetében most zajlik, Bulgária esetében viszont nem, ami problémát jelent – derül ki a holland törvényhozói testület honlapján idézett miniszterelnöki nyilatkozatból.

A holland kormányfő azt is kijelentette, hogy nem zárultak le a schengeni csatlakozáshoz szükséges ellenőrzési mechanizmus keretében folyamatban lévő látogatások.

Hollandia nem fog akadályt jelenteni, de ugyanakkor szigorúnak, korrektnek és elkötelezettnek kell lennie – hangsúlyozta Mark Rutte.

Szintén csütörtökön a holland parlament egy olyan állásfoglalást fogadott el, mely szerint Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Az Európai Parlament kedden fogadta el a Románia és Bulgária haladéktalan schengeni csatlakozását támogató, nem kötelező jogi erejű határozatát. A határozatban az EP megállapítja, hogy a schengeni térség 'az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya', és bírálja a tagállamokat, amiért még nem döntöttek Románia és Bulgária felvételéről, annak ellenére, hogy ez a két ország már hosszú ideje teljesíti a csatlakozás feltételeit. A belső határellenőrzés fenntartása diszkriminatív, és negatívan hat a mobilis munkavállalók és a polgárok életére; az import, az export és az áruk szabad mozgásának akadályozása az EU egységes piacának is árt – olvasható a határozatban.

A schengeni térség bővítéséhez az EU Tanácsának egyöntetű döntésére van szükség. Jelenleg Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével az EU valamennyi tagállama tagja a schengeni övezetnek. Emellett tagja a térségnek Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!