Nagyváradon indított mérnökképzőt az épülő BMW gyár számára a Debreceni Egyetem

2022. október 19. – 12:07

frissítve

Nagyváradon indított mérnökképzőt az épülő BMW gyár számára a Debreceni Egyetem
Épül a debreceni BMW gyár – Fotó: BMW Group

Másolás

Vágólapra másolva

A 75 kilométerre fekvő Nagyváradon indított mérnöki képzést a Debreceni Egyetem, melynek végzősei nagy eséllyel a Debrecenben épülő BMW gyárban helyezkednek majd el. Az oktatásnak a Partiumi Keresztény Egyetemen biztosít helyet, melyet a magyar állam tart fenn.

A programot 2020-ban indították el, a döntésnél pedig számított az a jelenség is, hogy a határ menti megyék fiataljai közül sokan egyébként is Debrecenben vagy Budapesten tanulnak tovább – idézte az ebihoreanul.ro Nagy Sándort, a tanszék vezetőjét. Az oktató szerint mivel a Partiumi Keresztény Egyetem egyelőre csak bölcsészettudományi képzésre rendelkezik akkreditációval, abban állapodtak meg, hogy amíg meg nem szerzi a műszaki akkreditációt is, addig a Debreceni Egyetem szervezi az oktatást.

A Debreceni Egyetem keretében három évfolyamon 47 hallgató tanul Nagyváradon. A mérnöki szakirányok mellett a hallgatóknak kapcsolódó kurzusokat is tartanak, mint például angol nyelv, matematika vagy informatika. A képzés ingyenes, amennyiben sikeresen leteszik a vizsgákat a diákok, ha viszont elmaradnak a vizsgákkal, fizetniük kell. Az éves díj 325 000 forint, azaz körülbelül 3800 lej.

A magyar kormány 2019-ben 35 milliárd forintot (mintegy 84 millió eurót) különített el a debreceni műszaki képzés fejlesztésére, írja az ebihoreanul.ro. Az akkori innovációs miniszter, Palkovics László kifejtette, hogy a járműipar fejlesztésével összefüggésben az oktatásba való beruházás létfontosságú.

A Debreceni Egyetem nagyváradi kirendeltségére beiratkozott hallgatók főként Bihar megyeiek, de érkeztek Arad, Szilágy és Szatmár megyéből is diákok. „A legtöbben magyar középiskolákban érettségiztek. A nyári szakmai gyakorlatuk után hárman közülük munkát is vállaltak nagyváradi cégeknél. Nagy szükség van jó mérnökökre” – fejtette ki Nagy.

„A nyilvános bejelentések szerint az üzem megnyitásakor 1000 embert fog alkalmazni, a következő években pedig 7000-re növelik majd a dolgozók létszámát. Egyértelmű, hogy ezt a munkaerő-szükségletet Debrecen nem fogja lefedni, ezért a határ innenső oldalán, elsősorban Bihar megyében is fognak toborozni, főleg, ha Románia csatlakozik a schengeni övezethez, és megszűnik az ellenőrzés a határon” – idézte a lap Békési Csabát, a Bihar Megyei Munkaügyi Ügynökség igazgatóját.

Valószínűleg a BMW debreceni mérnökeinek fizetése is magasabb lesz, mint a bihari mérnököké, vélekedett az igazgató. Emellett a debreceni BMW-gyár nem az egyetlen autógyár Magyarországon. A Mercedesnek Kecskeméten, az Audinak pedig Győrben van üzeme, így a bihari magyar fiataloknak jó okuk van arra, hogy az iparban készüljenek karrierre.

A BMW debreceni gyárának építése az eredeti tervek szerint 2020-ban kezdődött volna, de a világjárvány miatt elhalasztották, így idén nyáron tették le az alapkövet. Ekkor arról volt szó, hogy 2024-ben indul a próbagyártás, egy évvel később pedig a sorozatgyártás. Ebből az üzemből kerül majd ki az elektromos modellek „Neue Klasse” generációjának első darabja, és a BMW első autonóm járműve is az itteni gépsorokról gurulhat ki.

2018-ban, amikor a BMW bejelentette a beruházást, egyesek arra számítottak, hogy a német konszern első számú opciója Románia lesz, és hogy akár egy nagyváradi gyár megépítését is fontolóra vennék. A vállalat illetékesei annak idején kifejtették, hogy azért esett a választásuk végül Magyarországra, mert jól kiépített közlekedési infrastruktúrával rendelkezik, és a schengeni övezetben van. Szakértők egyébként arra számítanak, hogy a nagyváradi ipari parkokban olyan cégek jelennek majd meg, melyek a BMW Debrecen számára dolgoznak, vagyis az autóipar a partiumi városban is beindulhat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!