Nagyváradon indított mérnökképzőt az épülő BMW gyár számára a Debreceni Egyetem

2022. október 19. – 12:07

frissítve

Nagyváradon indított mérnökképzőt az épülő BMW gyár számára a Debreceni Egyetem
Épül a debreceni BMW gyár – Fotó: BMW Group

Másolás

Vágólapra másolva

A 75 kilométerre fekvő Nagyváradon indított mérnöki képzést a Debreceni Egyetem, melynek végzősei nagy eséllyel a Debrecenben épülő BMW gyárban helyezkednek majd el. Az oktatásnak a Partiumi Keresztény Egyetemen biztosít helyet, melyet a magyar állam tart fenn.

A programot 2020-ban indították el, a döntésnél pedig számított az a jelenség is, hogy a határ menti megyék fiataljai közül sokan egyébként is Debrecenben vagy Budapesten tanulnak tovább – idézte az ebihoreanul.ro Nagy Sándort, a tanszék vezetőjét. Az oktató szerint mivel a Partiumi Keresztény Egyetem egyelőre csak bölcsészettudományi képzésre rendelkezik akkreditációval, abban állapodtak meg, hogy amíg meg nem szerzi a műszaki akkreditációt is, addig a Debreceni Egyetem szervezi az oktatást.

A Debreceni Egyetem keretében három évfolyamon 47 hallgató tanul Nagyváradon. A mérnöki szakirányok mellett a hallgatóknak kapcsolódó kurzusokat is tartanak, mint például angol nyelv, matematika vagy informatika. A képzés ingyenes, amennyiben sikeresen leteszik a vizsgákat a diákok, ha viszont elmaradnak a vizsgákkal, fizetniük kell. Az éves díj 325 000 forint, azaz körülbelül 3800 lej.

A magyar kormány 2019-ben 35 milliárd forintot (mintegy 84 millió eurót) különített el a debreceni műszaki képzés fejlesztésére, írja az ebihoreanul.ro. Az akkori innovációs miniszter, Palkovics László kifejtette, hogy a járműipar fejlesztésével összefüggésben az oktatásba való beruházás létfontosságú.

A Debreceni Egyetem nagyváradi kirendeltségére beiratkozott hallgatók főként Bihar megyeiek, de érkeztek Arad, Szilágy és Szatmár megyéből is diákok. „A legtöbben magyar középiskolákban érettségiztek. A nyári szakmai gyakorlatuk után hárman közülük munkát is vállaltak nagyváradi cégeknél. Nagy szükség van jó mérnökökre” – fejtette ki Nagy.

„A nyilvános bejelentések szerint az üzem megnyitásakor 1000 embert fog alkalmazni, a következő években pedig 7000-re növelik majd a dolgozók létszámát. Egyértelmű, hogy ezt a munkaerő-szükségletet Debrecen nem fogja lefedni, ezért a határ innenső oldalán, elsősorban Bihar megyében is fognak toborozni, főleg, ha Románia csatlakozik a schengeni övezethez, és megszűnik az ellenőrzés a határon” – idézte a lap Békési Csabát, a Bihar Megyei Munkaügyi Ügynökség igazgatóját.

Valószínűleg a BMW debreceni mérnökeinek fizetése is magasabb lesz, mint a bihari mérnököké, vélekedett az igazgató. Emellett a debreceni BMW-gyár nem az egyetlen autógyár Magyarországon. A Mercedesnek Kecskeméten, az Audinak pedig Győrben van üzeme, így a bihari magyar fiataloknak jó okuk van arra, hogy az iparban készüljenek karrierre.

A BMW debreceni gyárának építése az eredeti tervek szerint 2020-ban kezdődött volna, de a világjárvány miatt elhalasztották, így idén nyáron tették le az alapkövet. Ekkor arról volt szó, hogy 2024-ben indul a próbagyártás, egy évvel később pedig a sorozatgyártás. Ebből az üzemből kerül majd ki az elektromos modellek „Neue Klasse” generációjának első darabja, és a BMW első autonóm járműve is az itteni gépsorokról gurulhat ki.

2018-ban, amikor a BMW bejelentette a beruházást, egyesek arra számítottak, hogy a német konszern első számú opciója Románia lesz, és hogy akár egy nagyváradi gyár megépítését is fontolóra vennék. A vállalat illetékesei annak idején kifejtették, hogy azért esett a választásuk végül Magyarországra, mert jól kiépített közlekedési infrastruktúrával rendelkezik, és a schengeni övezetben van. Szakértők egyébként arra számítanak, hogy a nagyváradi ipari parkokban olyan cégek jelennek majd meg, melyek a BMW Debrecen számára dolgoznak, vagyis az autóipar a partiumi városban is beindulhat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!