Elfogadta a szenátus is az igazságügyi törvényeket, az USR megtámadja az alkotmánybíróságon

2022. október 18. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus hétfői ülésén döntő házként elfogadta az igazságszolgáltatás megszervezéséről, a bírák és ügyészek jogállásáról, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló törvénytervezeteket, írja az Agerpres.

A jogszabályjavaslat 85 támogató és 37 ellenszavazatot kapott a felsőházban, három törvényhozó tartózkodott a voksoláskor. A szenátus által elfogadott szöveg nagyvonalakban megegyezik a képviselőházban szeptember 27-én jóváhagyott változattal.

Az USR megtámadja az alkotmánybíróságon

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) hétfő este bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást emel a parlament által korábban elfogadott igazságügyi törvények ellen.

Közleményükben hangsúlyozták, az alakulat valamennyi szenátora a három jogszabály ellen szavazott hétfőn. Emlékeztettek, korábban kérték, hogy vegyék le a napirendről a három jogszabályjavaslatot, küldjék vissza azokat a parlamenti különbizottsághoz, és függesszék fel a vitájukat a Velencei Bizottság véleményezésének közzétételéig, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ alkotta többség azonban elutasította az igénylésüket.

Az USR szenátusi frakciójának vezetője, Radu Mihail felhívta a figyelmet, hogy a kormányprogramba foglalt vállalások között szerepel az is, amely szerint az igazságügyi rendszert érintő törvények elfogadásakor figyelembe veszik az illetékes európai szervek, a Velencei Bizottság, az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) vagy az Európai Bizottság jelentéseit.

A felsőház alkotmányjogi bizottságának USR-s vezetője, Simona Spătaru úgy véli, a módosított törvények gyengítik az igazságszolgáltatást.

A párt volt igazságügyi minisztere, Stelian Ion felrótta, hogy a koalíciós pártok sürgősségi eljárással vitték át a parlamenten a törvényeket, így nem volt mód arra, hogy a módosító javaslatokat megvitassák a plénumban. „A Iohannis által irányított” igazságügyi miniszter és a PNL teljesen lemondott az igazságügy megreformálásáról és a korrupció elleni küzdelemről, az új jogszabályok „oligarchizálják” az igazságszolgáltatást, egy szűk, politikai alapon kinevezett bírói és ügyészi csoport kezébe adva a hatalmat – jelentette ki egy Facebook-bejegyzésben.

Ciucă szerint az új igazságügyi törvények megteremtik a rendszer valódi modernizációjának alapjait

A parlament által hétfőn elfogadott igazságügyi törvények megalapozzák a rendszer valódi modernizációját, az európai elvekhez igazítják az igazságszolgáltatást és megerősítik annak függetlenségét – véli a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă egy Facebook-bejegyzésben rámutatott, a kihirdetésre váró három jogszabály hatályba lépése a helyreállítási terv kiemelt célkitűzései közé tartozik és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetésének is előfeltétele. Az új törvények „megteremtik a rendszer valódi modernizációjának alapjait, az igazságszolgáltatást összhangba hozzák az európai elvekkel, és megerősítik függetlenségét, miközben biztosítják a polgárok jogainak tiszteletben tartását” – fogalmazott Ciucă.

A kormányfő kiemelte, az új jogszabályok az illetékes intézményekkel folytatott széleskörű konzultáció eredményeként születtek meg, és kidolgozásukkor szem előtt tartották mind a Velencei Bizottság, mind az MCV keretében megfogalmazott jelentések ajánlásait.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!