A székelyföldi románok szervezete intézményi diszkriminációt kiált a jövedelemadó egyenlőtlen visszaosztása miatt

2022. október 14. – 16:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezúttal intézményes szintű hátrányos megkülönböztetésre hívja fel a figyelmet a Kovásznai, Hargitai és Maros megyei Románok Polgári Fóruma (FCRCHM). A közösségi oldalukon közölt bejegyzésben azt állítják, hogy Hargita Megye Tanácsa a megye északi részén található, többségében románok lakta települések számára visszautalt összegeket jóval alacsonyabb szinten határozza meg, mint a magyar települések esetében. A FCRCHM szerint elfogadhatatlan módszer, hogy a települések támogatása etnikai szempontok szerint történik – írta meg az Agerpres.

A Székelyföldön élő románok képviselete nemrég arról írt, hogy számos közpénzből finanszírozott eseményen nem biztosítanak román fordítást, ezért nyelvi diszkrimináció éri az ott élő románokat. Dragoş Burghelia elnök ekkor arról is beszélt, hogy a tanügyi rendszerben folyamatos a szegregáció, így a román és magyar közösség párhuzamosan él, nem ismeri és nem érti meg egymást.

A szervezet mostani közleményében kifejti, hogy Hargita megye északi részén fekvő román települések nem kapták meg csütörtökön a várt fejlesztési támogatásokat. Mint írják, a megyei tanácsnál a különböző pártok képviselőinek nem sikerült konszenzusra jutniuk a jövedelemadóból származó visszaosztások mértékéről, ezért történt az, hogy Salamás, Galócás, Holló, Bélbor és Maroshévíz településeknek összesen 1,023 millió lejt utaltak, míg például Gyergyóremetének egyedül osztottak vissza majdnem ugyanekkora összeget, mindannak ellenére, hogy ott alig több mint 6000 lakos él, az említett településeken pedig összességében több mint 27 ezer ember lakik.

Teodor Dobrean, a PNL megyei tanácsosa azt mondta az Agerpresnek, hogy a megyei tanács PSD-s és PNL-s tagjait nem hívták meg a visszaosztásokra vonatkozó tárgyalásokra, és az év elején megbeszélt költségvetés csak egy töredékét kapták meg a fentebb említett települések.

Idén igen nagy az aránytalanság a Gyergyói medencében található, túlnyomóan magyar ajkú lakossággal rendelkező településeknek juttatott források és a román települések között: Gyergyóremete 1 millió lejt, Gyergyóditró 700 000 lejt, Gyergyóalfalu 900 000 lejt kapott. Ez azt jelenti, hogy az általunk képviselt települések sokkal alacsonyabb értéket képviselnek, mint a magyar falvak” – méltatlankodott Dobrean.

A román tanácsosok a kialakult helyzet miatt az elosztások újratárgyalását kérik a következő tanácsülésen.

Az ügyben a Transtelex felkereste Borboly Csaba megyei elnököt, aki érdemben nem kívánt nyilatkozni, csak ennyit mondott:

“Idézem a klasszikus Gyurcsány Ferencet: hazudnak reggel, hazudnak délbe és hazudnak este".

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!