Milliószámra semmisítik meg a koronavírus elleni oltásokat, miközben újabb és újabb szállítmányok érkeznek

2022. szeptember 26. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

Lejárt a szavatosságuk, és nincs lakossági igény újabb oltások felvételére, így hát nincs mit tenni, megsemmisítik a román egészségügyi hatóságok a már fel nem használható koronavírus elleni oltásokat. Annak ellenére, hogy az elmúlt héten elkezdték a lejárt vakcinák bezúzását, újabb 11 millió adag érkezik év végéig. Mindezért kemény százmilliókat fizet a román kormány. Bár tudja, jobb helyre is mehetnének az eurómilliók, az egészségügyi miniszter nem lát kiutat a helyzetből.

Alexandru Rafila vasárnap este az Antena 3 hírtelevízió műsorában beszélt arról, hogy mekkora koronavírus elleni oltáskészlete van Romániának, mi történik a lejárt szavatosságú oltóanyaggal, és mekkora anyagi kárt jelent ez. „Eddig azt hiszem, körülbelül 3 millió adagot semmisítettek meg. Valószínűleg további 3 millió adagnak fog lejárni a szavatossága az év végéig” – mondta Rafila.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Arra a kérdésre, hogy Románia mennyi pénzt fordított a fel nem használt vakcinára, az egészégügyi miniszter 100-200 millió eurós összeget említett.

„Természetesen ez egy bonyolult számítás, mert össze kell adni azokat a még raktáron lévő adagokat, amelyeket nem használtunk fel, és amelyeket valószínűleg nem fogunk felhasználni. Mindenképpen jelentős összegről van szó. Ha felszámoljuk a már említett kétszer három millió adagot, és a további kilencet, ami még raktáron van, akkor a teljes romániai készlet körülbelül 15 millió adagnál mozog. Ez pedig 100-200 millióba kerül, nem tudom pontosan megmondani, mert eltérő árakat fizettünk a különböző szállítmányokért” – jelentette ki az egészségügyi tárca vezetője, hozzátéve, hogy a teljes koronavírus elleni vakcinakészlet árát már kifizette Románia.

Rafilát arról is megkérdezték, hogy hány adagot kap az ország az új COVID-19 vakcinából, amelyet az omikron variáns ellen fejlesztettek ki. A szerződés szerint idén több mint 11 millió adagnak kell megérkeznie, derült ki a miniszter válaszából.

„Ez egy kényes helyzet, én személyesen próbáltam megoldást találni. Mert nem tudjuk csak azt figyelembe venni, hogy mekkora a lakossági igény az új oltóanyagra, szerződéses kötelezettségek is vannak. Idén körülbelül 11,2 millió adag vakcinát kell kapnunk, jövőre pedig körülbelül 19 millió adagot. Ez a mennyiség van leszögezve a szerződésben. Kész tényekkel állok szemben, bár megpróbálom megvédeni a közpénztárcát. Megbeszéléseket folytattunk az Európai Bizottsággal és a gyártókkal is. Valójában az idén érkező 11 millió oltásnak csak a töredékére volna szükségünk, azt szeretném elérni, ha a 80 százalékát ennek a mennyiségnek vissza tudnánk mondani.”

A 19 millió lakosú Romániában 8 millió 136 ezer ember, a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,9 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az immunizáció szinte teljesen leállt az egészségügyi veszélyhelyzet márciusi feloldása után: az azóta eltelt fél évben kevesebb mint 23 ezerrel emelkedett a beoltottak száma. A május közepe óta igényelhető negyedik adagot is húszezernél kevesebben kérték, vagyis az ország lakosságának alig több mint egy ezreléke.

A szeptember 5-i tanévkezdés utáni héten bekövetkezett megtorpanás után egyébként Romániában továbbra is lefelé tart a járványgörbe. Az egészségügyi minisztérium napi helyzetjelentéseiből kiderült: az utóbbi héten 30 százalékkal kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, 1300 alá csökkent az átlagos napi esetszám. A kórházakban 1357 koronavírusos beteget ápolnak (ez csaknem 20 százalékos csökkenés a múlt héthez képest), közülük 129-en szorulnak intenzív terápiára. A koronavírus számlájára írt halálesetek száma a múlt héten 2 és 13 között ingadozott, az utóbbi két hétben a napi 8 Covid-áldozat számított átlagosnak Romániában.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!