Milliószámra semmisítik meg a koronavírus elleni oltásokat, miközben újabb és újabb szállítmányok érkeznek

2022. szeptember 26. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Lejárt a szavatosságuk, és nincs lakossági igény újabb oltások felvételére, így hát nincs mit tenni, megsemmisítik a román egészségügyi hatóságok a már fel nem használható koronavírus elleni oltásokat. Annak ellenére, hogy az elmúlt héten elkezdték a lejárt vakcinák bezúzását, újabb 11 millió adag érkezik év végéig. Mindezért kemény százmilliókat fizet a román kormány. Bár tudja, jobb helyre is mehetnének az eurómilliók, az egészségügyi miniszter nem lát kiutat a helyzetből.

Alexandru Rafila vasárnap este az Antena 3 hírtelevízió műsorában beszélt arról, hogy mekkora koronavírus elleni oltáskészlete van Romániának, mi történik a lejárt szavatosságú oltóanyaggal, és mekkora anyagi kárt jelent ez. „Eddig azt hiszem, körülbelül 3 millió adagot semmisítettek meg. Valószínűleg további 3 millió adagnak fog lejárni a szavatossága az év végéig” – mondta Rafila.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Arra a kérdésre, hogy Románia mennyi pénzt fordított a fel nem használt vakcinára, az egészégügyi miniszter 100-200 millió eurós összeget említett.

„Természetesen ez egy bonyolult számítás, mert össze kell adni azokat a még raktáron lévő adagokat, amelyeket nem használtunk fel, és amelyeket valószínűleg nem fogunk felhasználni. Mindenképpen jelentős összegről van szó. Ha felszámoljuk a már említett kétszer három millió adagot, és a további kilencet, ami még raktáron van, akkor a teljes romániai készlet körülbelül 15 millió adagnál mozog. Ez pedig 100-200 millióba kerül, nem tudom pontosan megmondani, mert eltérő árakat fizettünk a különböző szállítmányokért” – jelentette ki az egészségügyi tárca vezetője, hozzátéve, hogy a teljes koronavírus elleni vakcinakészlet árát már kifizette Románia.

Rafilát arról is megkérdezték, hogy hány adagot kap az ország az új COVID-19 vakcinából, amelyet az omikron variáns ellen fejlesztettek ki. A szerződés szerint idén több mint 11 millió adagnak kell megérkeznie, derült ki a miniszter válaszából.

„Ez egy kényes helyzet, én személyesen próbáltam megoldást találni. Mert nem tudjuk csak azt figyelembe venni, hogy mekkora a lakossági igény az új oltóanyagra, szerződéses kötelezettségek is vannak. Idén körülbelül 11,2 millió adag vakcinát kell kapnunk, jövőre pedig körülbelül 19 millió adagot. Ez a mennyiség van leszögezve a szerződésben. Kész tényekkel állok szemben, bár megpróbálom megvédeni a közpénztárcát. Megbeszéléseket folytattunk az Európai Bizottsággal és a gyártókkal is. Valójában az idén érkező 11 millió oltásnak csak a töredékére volna szükségünk, azt szeretném elérni, ha a 80 százalékát ennek a mennyiségnek vissza tudnánk mondani.”

A 19 millió lakosú Romániában 8 millió 136 ezer ember, a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,9 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az immunizáció szinte teljesen leállt az egészségügyi veszélyhelyzet márciusi feloldása után: az azóta eltelt fél évben kevesebb mint 23 ezerrel emelkedett a beoltottak száma. A május közepe óta igényelhető negyedik adagot is húszezernél kevesebben kérték, vagyis az ország lakosságának alig több mint egy ezreléke.

A szeptember 5-i tanévkezdés utáni héten bekövetkezett megtorpanás után egyébként Romániában továbbra is lefelé tart a járványgörbe. Az egészségügyi minisztérium napi helyzetjelentéseiből kiderült: az utóbbi héten 30 százalékkal kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, 1300 alá csökkent az átlagos napi esetszám. A kórházakban 1357 koronavírusos beteget ápolnak (ez csaknem 20 százalékos csökkenés a múlt héthez képest), közülük 129-en szorulnak intenzív terápiára. A koronavírus számlájára írt halálesetek száma a múlt héten 2 és 13 között ingadozott, az utóbbi két hétben a napi 8 Covid-áldozat számított átlagosnak Romániában.