Több mint félmillió eurójába került a román külügynek a két éve üresen tátongó pekingi kulturális intézet fenntartása

2022. szeptember 14. – 09:22

frissítve

Több mint félmillió eurójába került a román külügynek a két éve üresen tátongó pekingi kulturális intézet fenntartása
A pekingi Galaxy Soho épülete, amelyben a Román Kulturális Intézet működteti a kínai kirendeltségét – Fotó: Ben Pipe / Robert Harding Heritage / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Románia több százezer eurót fizetett a Román Kulturális Intézet pekingi székhelyéért, amely két évig nem foglalkoztatott alkalmazottakat. 2019 óta nem volt kulturális rendezvény, és 2020 augusztusától a múlt hónapig az intézetnek nem volt alkalmazottja sem a pekingi székhelyén. Mindeközben a Külügyminisztérium továbbra is fizette a bérleti díjat. 2020-tól mostanig több mint félmillió eurót fizettek ki, tudható meg a Libertateaból.

A 19 külföldi kulturális intézetet az állami költségvetésből finanszírozzák. A kulturális projekteket a Román Kulturális Intézet költségvetéséből valósítják meg, míg a fenntartási, adminisztratív költségeket, beleértve a bérleti díjat is a Külügyminisztérium fedezi.

A 2019-2021-es időszakban a Bogdan Aurescu vezette minisztérium 650 095 eurót fizetett az ICR pekingi székhelyéért – derül ki az intézménynek a Libertatea megkeresésére adott válaszából. Az idei évre a külügyi tárca 173.644 eurót különített el. Négy évre összesen: 823.738 eurót tesz ki a kínai fővárosban fenntartott intézet bérleti díja.

2019 őszétől mostanáig azonban egyetlen román kultúrát népszerűsítő projekt sem valósult meg a kínai fővárosban, mert a kirendeltségnek nem volt alkalmazottja – derül ki szintén az ICR-től kapott válaszból.

2020-ban és 2021-ben, a világjárvány közepette, amikor az ICR nem különített el pénzt pekingi projektekre, a külügyminisztérium a legmagasabb összegeket fizette a bérleti díjra, noha a székház üresen állt. 2019-ben: 187 044,61 eurót 2020-ban: 231 525 eurót 2021-ben: 231 525 eurót és 2022-ben: 173 643 643,75 eurót kellett lepengetni az ingatlanért.

A kulturális központ Peking egyik legnagyobb épületében, a Galaxy Sohóban található, amely a kínai főváros egyik legnagyobb és leglátványosabb bevásárlóközpontja.

A Román Kulturális Intézet kínai képviseleti irodája, amely az egyetlen Ázsiában, három, egyenként 400 négyzetméteres helyiségből áll: egy kiállítóteremből, egy könyvtárteremből, ahol filmvetítéseket is tartanak, és egy irodahelyiségből. A Libertateának adott válaszában a külügyminisztérium azt állítja, hogy "a pekingi kulturális intézet elhelyezkedése számos olyan előnnyel jár, amely a kulturális tevékenységek és programok nagyobb láthatóságát biztosítja". Ebben az összefüggésben a képviselet optimális működéséhez – tér, láthatóság, megközelíthetőség – szükséges volt megtartani ezt a modern, minden felszereléssel ellátott helyiséget, hogy a Covid-19 járvány által korlátozott tevékenységeket újra lehessen folytatni."

Az utolsó kulturális projekt 2019 decemberében volt megtartva, amikor a Galaxy Soho székházban a román téli hagyományok bemutatását tartották meg – egy olyan eseményt, amelybe az intézmény nem fektetett pénzt. A járvány időszaka alatt teljesen szüneteltek a kulturális programok, de alkalmazottai sem voltak a pekingi kirendeltségnek, ugyanis az ott dolgozó kultúrdiplomaták megbizatása lejárt, és visszatértek Romániába. A pekingi székhely tehát több mint két éven keresztül teljesen üresen állt.

2022 márciusában a parlamenti bizottságok jóváhagyták az ICR jelenlegi vezetőségének javaslatát, hogy a pekingi kirendeltség vezetői posztját Liviu Țăranu történész töltse be. Țăranu, az Országos Archívumkutató Tanács kutatója Nemzeti Liberális Párt embere, akiről azt közölte a Külügyminisztérium, hogy
“nemrég fejezte be a képzést, és a lehető leghamarabb megkezdi küldetését.”

2022 augusztusában Andreea Ema Stoiant szintén a pekingi kulturális intézethez nevezte ki a külügyi tárca. Ő "referensként kezdi meg küldetését Pekingben" – közölte az ICR a Libertateával. Stoian egyébként a Pekingi Filmakadémián végzett, és 2021-ben Piatra Neamț-i liberális polgármester, Andrei Carabelea tanácsadója volt. 2019-ben a Viorica Dăncilă vezette kormányban a Kutatási és Innovációs Minisztériumban tanácsadóként dolgozott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!