Több mint félmillió eurójába került a román külügynek a két éve üresen tátongó pekingi kulturális intézet fenntartása

2022. szeptember 14. – 09:22

frissítve

Több mint félmillió eurójába került a román külügynek a két éve üresen tátongó pekingi kulturális intézet fenntartása
A pekingi Galaxy Soho épülete, amelyben a Román Kulturális Intézet működteti a kínai kirendeltségét – Fotó: Ben Pipe / Robert Harding Heritage / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Románia több százezer eurót fizetett a Román Kulturális Intézet pekingi székhelyéért, amely két évig nem foglalkoztatott alkalmazottakat. 2019 óta nem volt kulturális rendezvény, és 2020 augusztusától a múlt hónapig az intézetnek nem volt alkalmazottja sem a pekingi székhelyén. Mindeközben a Külügyminisztérium továbbra is fizette a bérleti díjat. 2020-tól mostanig több mint félmillió eurót fizettek ki, tudható meg a Libertateaból.

A 19 külföldi kulturális intézetet az állami költségvetésből finanszírozzák. A kulturális projekteket a Román Kulturális Intézet költségvetéséből valósítják meg, míg a fenntartási, adminisztratív költségeket, beleértve a bérleti díjat is a Külügyminisztérium fedezi.

A 2019-2021-es időszakban a Bogdan Aurescu vezette minisztérium 650 095 eurót fizetett az ICR pekingi székhelyéért – derül ki az intézménynek a Libertatea megkeresésére adott válaszából. Az idei évre a külügyi tárca 173.644 eurót különített el. Négy évre összesen: 823.738 eurót tesz ki a kínai fővárosban fenntartott intézet bérleti díja.

2019 őszétől mostanáig azonban egyetlen román kultúrát népszerűsítő projekt sem valósult meg a kínai fővárosban, mert a kirendeltségnek nem volt alkalmazottja – derül ki szintén az ICR-től kapott válaszból.

2020-ban és 2021-ben, a világjárvány közepette, amikor az ICR nem különített el pénzt pekingi projektekre, a külügyminisztérium a legmagasabb összegeket fizette a bérleti díjra, noha a székház üresen állt. 2019-ben: 187 044,61 eurót 2020-ban: 231 525 eurót 2021-ben: 231 525 eurót és 2022-ben: 173 643 643,75 eurót kellett lepengetni az ingatlanért.

A kulturális központ Peking egyik legnagyobb épületében, a Galaxy Sohóban található, amely a kínai főváros egyik legnagyobb és leglátványosabb bevásárlóközpontja.

A Román Kulturális Intézet kínai képviseleti irodája, amely az egyetlen Ázsiában, három, egyenként 400 négyzetméteres helyiségből áll: egy kiállítóteremből, egy könyvtárteremből, ahol filmvetítéseket is tartanak, és egy irodahelyiségből. A Libertateának adott válaszában a külügyminisztérium azt állítja, hogy "a pekingi kulturális intézet elhelyezkedése számos olyan előnnyel jár, amely a kulturális tevékenységek és programok nagyobb láthatóságát biztosítja". Ebben az összefüggésben a képviselet optimális működéséhez – tér, láthatóság, megközelíthetőség – szükséges volt megtartani ezt a modern, minden felszereléssel ellátott helyiséget, hogy a Covid-19 járvány által korlátozott tevékenységeket újra lehessen folytatni."

Az utolsó kulturális projekt 2019 decemberében volt megtartva, amikor a Galaxy Soho székházban a román téli hagyományok bemutatását tartották meg – egy olyan eseményt, amelybe az intézmény nem fektetett pénzt. A járvány időszaka alatt teljesen szüneteltek a kulturális programok, de alkalmazottai sem voltak a pekingi kirendeltségnek, ugyanis az ott dolgozó kultúrdiplomaták megbizatása lejárt, és visszatértek Romániába. A pekingi székhely tehát több mint két éven keresztül teljesen üresen állt.

2022 márciusában a parlamenti bizottságok jóváhagyták az ICR jelenlegi vezetőségének javaslatát, hogy a pekingi kirendeltség vezetői posztját Liviu Țăranu történész töltse be. Țăranu, az Országos Archívumkutató Tanács kutatója Nemzeti Liberális Párt embere, akiről azt közölte a Külügyminisztérium, hogy
“nemrég fejezte be a képzést, és a lehető leghamarabb megkezdi küldetését.”

2022 augusztusában Andreea Ema Stoiant szintén a pekingi kulturális intézethez nevezte ki a külügyi tárca. Ő "referensként kezdi meg küldetését Pekingben" – közölte az ICR a Libertateával. Stoian egyébként a Pekingi Filmakadémián végzett, és 2021-ben Piatra Neamț-i liberális polgármester, Andrei Carabelea tanácsadója volt. 2019-ben a Viorica Dăncilă vezette kormányban a Kutatási és Innovációs Minisztériumban tanácsadóként dolgozott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!