Igazságügyi reform: akadályozhatja a DNA és a DIICOT működését az RMDSZ által benyújtott módosító javaslat

2022. szeptember 13. – 13:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Módosítást nyújtott be az RMDSZ a bírák és ügyészekkel kapcsolatban. Ennek értelmében az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészei csak akkor delegálhatók vagy rendelhetők ki ezekbe szervezetekbe, ha a Legfelsőbb Semmítőszék és a Legfelsőbb Bíróság mellett működő ügyészségnél ügyészi szakképzettséget szereztek – írja a G4Media.

A lap szerint, amennyiben a parlament két háza jóvá hagyja a módosításokat, a DNA és a DIICOT tevékenysége veszélybe kerülhet, mivel az ügyészek többsége nem teljesíti a kritériumokat. Ez pedig azt jelentené, hogy nem dolgozhatnak tovább a két ügyészségnél.

A G4Media.ro forrásai szerint a módosításokat kezdetben a Szociáldemokrata Párt (PSD) néhány képviselője támogatta volna, de a párt többi tagját nem sikerült maguk mellé állítaniuk. Marcel Ciolacu PSD-elnök hétfőn azt mondta, hogy nem nyújtanak be módosításokat, és a PSD az igazságszolgáltatási törvényekkel kapcsolatban csak a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) által eszközölt észrevételeket támogatja.

Hogyan néz ki a kérdéses cikkely, és hogyan módosítaná ezt az RMDSZ?

A tervezet szövegében a kérdéses cikkely így hangzik:

“A bírák és ügyészek olyan bíróságokra vagy ügyészségekre delegálhatók, ideértve a vezetői beosztásokat is, ahol szakmai rangjuknak megfelelően jogosultak szolgálatot teljesíteni. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) ügyészei a két struktúrában végzett munka során nem delegálhatók vagy küldhetők ki más ügyészségekhez vagy intézményekhez.”

Az RMDSZ a következőképpen módosítaná ezt:

"A bírák és ügyészek csak olyan bíróságokra vagy ügyészségekbe delegálhatók, ideértve a vezetői beosztásokat is, amelyekhez szakmai rangjuknak megfelelően jogosultak szolgálatot teljesíteni. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) ügyészei csak akkor delegálhatók vagy rendelhetők ki ezekhez a struktúrákhoz, ha e törvény feltételei szerint a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéki Ügyészségen ügyészi hivatali rangot szereztek, és a két igazgatóságnál való munkavégzésük alatt nem delegálhatók vagy rendelhetők ki más ügyészséghez vagy intézményhez.


Milyen érvekkel támogatja az RMDSZ a módosítást:

Az Alkotmánybíróság 514/14.07.2021. sz. határozata szerint a DNA és a DIICOT a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék Ügyészségén belül jogi személyiséggel rendelkező struktúrákként működnek, és a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék Főügyészségének vannak alárendelve.

Tekintettel az ügyészség hierarchikus felépítésére, a jogalkotónak alkotmányos kötelessége, hogy vertikális szinten meghatározza a különböző hierarchikus szinteken a végrehajtói funkciókhoz való hozzáférés általános és konkrét feltételeit. Ha a szakosodott igazgatóságok ugyanazon a hierarchikus szinten belül szerveződnek, a jogalkotó a már meglévő feltételeken túlmenően horizontálisan megállapíthatja ezen igazgatóságokhoz való delegálás feltételeit, de a mérlegelési jogkör nem lehet véletlenszerű, hanem egységesnek és koherensnek kell lennie, az ügyészségen belüli hierarchikus ellenőrzés elvének megfelelően – érvel az RMDSZ.

A szövetség szerint nem lenne célszerű fenntartani az ügyészek előléptetési rendszerétől való eltéréseket a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéki Ügyészségen, megteremtve a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéki Ügyészi Hivatal szakmai rangját el nem ért ügyészek delegálásának/leváltásának lehetőségét a Főügyészség valamelyik szakosodott struktúráján belül, kizárólag a szakmában eltöltött szolgálati idő alapján (az előléptetési vizsga letétele és az egyéb feltételek teljesítése nélkül).

Az RMDSZ módosító javaslatában azzal is érvel, hogy megfigyelhető, hogy a gyakorlatban több olyan ügyész, aki a DNA-nál és a DIICOT-nál dolgozott, anélkül, hogy megszerezte volna a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéki Ügyészség hivatásos ügyészi rangját, jogi lépéseket tett e rang elismerése érdekében, megkerülve ezzel a vezetői beosztásba való előléptetésre vonatkozó törvény rendelkezéseit. Az ilyen helyzetek kiküszöbölése érdekében célszerű a törvénybe foglalni a DNA-nál és a DIICOT-nál dolgozó valamennyi ügyész számára, hogy kötelesek megszerezni a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéki Ügyészség szakképesített rangját.

Az igazságügyi törvények elfogadása az egyik alapvető feltétele az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) feloldásának és Románia schengeni csatlakozásának. A képviselőház elnöke a G4Media.ro-nak elmondta, hogy reméli, az igazságügyi törvényeket még ebben a hónapban elfogadja a parlament.

A bizottság elnöke, Gabriel Andronache hétfőn kiadott sajtóközleménye szerint a képviselőház és a szenátus különleges vegyes bizottsága, amely az igazságügyi törvényeket vitatja meg, legközelebb szerdán ül össze.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!