Nincsenek erdélyi gyökerei, de két gyereke Kolozsváron született – bemutatkozott Grezsa Csaba, az új kolozsvári főkonzul

2022. augusztus 10. – 18:27

Nincsenek erdélyi gyökerei, de két gyereke Kolozsváron született – bemutatkozott Grezsa Csaba, az új kolozsvári főkonzul
Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Hódmezővásárhelyen született, Kovács Zoltán államtitkár mellett dolgozott kommunikációsként a Miniszterelnökségen, 2019 óta a kolozsvári külképviselet első konzulja. A „soft diplomacy”-ban, kulturális és sportkapcsolatok kiépítésében nagy lehetőséget lát, és a turizmust sem hanyagolná. Grezsa Csabával, az új kolozsvári főkonzullal kávéztunk.

Sajtóreggelire hívta a kolozsvári magyar újságírókat Grezsa Csaba, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának új vezetője. Elődje, Mile Lajos, aki nyolc éven át vezette a kolozsvári magyar főkonzulátust, július 31-én fejezte be mandátumát, és új szolgálati helye Tunézia lesz. A következő négy évre Grezsa Csabát nevezte ki a magyar külügyminisztérium kolozsvári főkonzulnak: ő eddig első beosztott konzulként dolgozott a kolozsvári külügyi képviseleten.

A hódmezővásárhelyi Grezsa Kovács Zoltán államtitkár kommunikációs stábjából került a külügyi szolgálatba

A beszélgetés a főkonzul bemutatkozójával indult, Grezsa röviden összefoglalta eddigi szakmai pályafutását. A kolozsvári konzuli munkáját 2018-ban kezdte el, majd 2019-től első beosztottként dolgozott. „Korábban tíz éven át a közigazgatásban, a Miniszterelnökségen, a Miniszterelnöki Hivatalban dolgoztam, a nemzetközi kommunikációs irodának voltam a munkatársa, és nagyon sok sajtóeseményen vettem részt, de inkább fölkészítőként, nem pedig aktív cselekvőként. Kovács Zoltán államtitkár mellett dolgoztam hosszú évekig, és elsősorban nemzetközi ügyekkel foglalkoztunk, onnan kerültem a külügybe” – részletezte Grezsa Csaba a kormányszóvivői stábban betöltött feladatkörét, és viccesen hozzátette, hogy arról nincs és nem is volt információja, hogy a sajtó képviselőit milyen kritériumok alapján engedték/engedik be a Kormányinfóra.


Az előző négy évben a kolozsvári főkonzulátuson végzett munkája kapcsán az újonnan kinevezett főkonzul elmondta, hogy elsősorban a honosítási ügyekkel foglalkozott, a hivatal munkaszervezési kérdéseit irányította. „Ebből adódóan és kicsit tudatosan is kevesebbet szerepeltem eddig a nyilvánosság előtt, most ez változni fog” – jelentette ki a főkonzul, aki magánéletéről annyit árult el, hogy Hódmezővásárhelyen született (apja, Grezsa István független jelöltként indult a 2019-es önkormányzati választásokon Márki-Zay Péter ellenében – szerk. megj.) és kolozsvári kinevezéséig budapesti lakos volt. A felesége kárpátaljai származású, és mindkét gyereke Kolozsváron született. Egyébként nincsenek erdélyi kötődései, családi kapcsolatai. Ezt azért hangsúlyozta, mert az eddig kinevezett főkonzulok között legtöbben rendelkeztek erdélyi gyökerekkel.

A kolozsvári külképviselet nemcsak klasszikus konzulátusi feladatokat lát el

A Kolozsvári Főkonzulátus bemutatása kapcsán Grezsa kiemelte, hogy a kolozsvári egy nagy és fontos misszió Magyarország számára egyrészt történelmi okokból, másrészt amiatt, hogy körülbelül egymillió magyar él Erdélyben.

A klasszikus konzulátusi hivatali ügyek melletti más jellegű szerepvállalások kapcsán a diplomata kifejtette, hogy bár a politikai kapcsolatok, hivatalos látogatások többnyire a bukaresti nagykövetség feladatkörébe tartoznak, a kolozsvári misszió is kiveszi részét ezekből is. Grezsa Csaba néhány példát is említett ennek kapcsán, elmondta, hogy Szijjártó Péter többször járt Kolozsváron, illetve nemrég Novák Katalin köztársasági elnököt fogadták és kísérték végig erdélyi körútján. Kiderült, hogy a nemsokára kezdődő Kolozsvári Magyar Napok alkalmával Csák János kulturális és innovációs miniszter érkezik a városba, hogy részt vegyen a Szent Mihály templom avatásán.

 Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul a sajtó képviselőinek társaságában – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul a sajtó képviselőinek társaságában – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A főkonzul a „soft diplomacy” fontosságáról is beszélt, amelybe többek között beletartozik a város kulturális életében való részvétel. Ez a szerepvállalása a főkonzulátus számára eddig is hangsúlyos volt, és tovább szeretnék bővíteni a palettát, jelentette ki Grezsa, és megjegyezte, hogy

a Kolozsvári Magyar Kulturális Intézet létrehozásáról szóló tervekről egyelőre nincs újabb információja. „Jó lenne, ha lenne, azt gondolom. Az intézet hiányában ránk marad a feladat, hogy részt vegyünk az itteni kulturális életben is, megjelenjünk főkonzulátusként, Magyarország képviselőjeként” – szögezte le a főkonzul.

Azt is megtudtuk, hogy nemcsak a kulturális jelenlétet tartja fontosnak a külképviselet vezetője, hanem a sportot és a turizmus fejlesztését is. Meglátása szerint „Magyarország a sportban hagyományosan jó, hogyha az olimpiai bajnokok számát nézzük lakosság- vagy lélekszámarányosan, kiderül, hogy világszinten a nagyon elsők között vagyunk. Emiatt is fontos sportdiplomáciai momentumnak tartom, hogy egy olyan világklasszis, mint Gyurta Dániel érkezik a Kolozsvári Magyar Napokra.” Az úszóbajnok a kolozsvári Ebihalak Úszóegyesület csapatával fog közös edzést tartani augusztus 18-án 10 órától a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Babeș-parkban található uszodájában.

Mivel fontosnak tartják a jelenlétet a város közösségi, kulturális rendezvényein, úgy döntöttek, hogy a főkonzulátus udvara egy új helyszínként szolgál a Magyar Napokon, ami az egész kolozsvári magyar közösségnek kiemelt eseménye. Ezért augusztus 18-ától, csütörtöktől vasárnapig a főkonzulátus udvarán különböző műsorokat szerveznek, a kulináris programoktól a magyarországi turisztikai régióknak a kiállításáig sok mindennel csábítják majd oda a közönséget. A kikapcsolódást ügyintézéssel is össze lehet majd kötni, lévén, hogy azon a hétvégén előjegyzés nélkül is fogadják azokat, akik útlevéligénylésüket szeretnék rendezni.

Grezsa Csaba azt is elárulta, hogy nemcsak kultúra, turizmus és sportesemény lesz a Kolozsvári Magyar Napokon, hanem a hagyományosnak számító programon, az örömfőzésen is részt vesz a konzulátus csapata: ő maga lesz a főszakács, és gulyáslevesével akarja meghódítani a kolozsváriakat.

Az erdélyi kettős állampolgárságú magyarokról és a magyar-román kapcsolatokról kérdeztük a főkonzult

A kötetlen sajtóbeszélgetésen kiderült, hogy a főkonzul rendszeresen olvassa a Kolozsváron szerkesztett Transtelexet és testvérlapunkat, a Telexet is. Érdeklődésünkre a főkonzul elmondta, a külképviseletnek nincs pontos számadata arról, hogy hány kettős magyar állampolgár él Erdélyben. Azt tudja, hogy a legutóbb közölt általános adatok szerint összesen 1,2 millió magyar lett kettős állampolgár, ennek az adatnak az alapján lehet következtetni a kettős állampolgárságú erdélyi magyarok számára.

Arra a kérdésünkre, hogy a román sajtóval, hatóságokkal, illetve a román közönséggel hogyan fogja tartani a külképviselet a kapcsolatot, Grezsa beismerte, hogy a román nyelvtanulásban még van hova fejlődnie, bár már „töri” a román nyelvet, és a román újságírók számára is szándékában áll egy hasonló találkozót szervezni. Az is kiderült, hogy elsőként egy helyi kolozsvári portál írta le, hogy Grezsa Csaba veszi át Mile Lajostól a kolozsvári főkonzuli stafétát. Olyan kulturális programokban is gondolkodnak a konzulátusi csapat tagjai, mondta el a főkonzul, amelyek nem csak kimondottan a magyar közönségnek szólnak, hanem a kolozsvári románságot is megszólítják, eddig is voltak hasonló kezdeményezések, hangsúlyozta Grezsa, a komolyzenei koncertektől a képzőművészeti eseményekig.

Példaként említette a kolozsvári Művészeti Múzeummal partnerségben megszervezett 2021-es kiállítást, amelyen Madrid, Sanghaj és Budapest után itt is megtekinthetők voltak Áder Orsolya alkotásai.

A Transtelexnek arra a kérdésére, hogy véletlen műve volt-e, vagy tudatos választás, hogy épp a leköszönő köztársasági elnök lánya mutatkozhatott be Kolozsváron a külképviselet által szervezett eseményen, a főkonzul kijelentette: jó festőnek tartja Áder Orsolyát, és egyébként egy olyan kiállítássorozatról van szó, ahol ő csak az egyik név volt a sok közül.

A főkonzul zárógondolata az volt, hogy a magyar-magyar kapcsolatok ápolásán túl a magyar-román kapcsolatokat is építeni, erősíteni kívánják, ennek megvalósítására pedig számítanak többek között azokra a kulturális partnerekre, akikkel eddig is sikerült minőségi programokat megvalósítani.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!