Szakács Árpád visszatér: a kultúrharcosból Dúró Dóra főtanácsadója lett

2022. augusztus 4. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

Főtanácsadóként segíti A Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnökének munkáját Szakács Árpád újságíró – jelentette be közleményében a párt. A Mi Hazánk szerint Szakács Árpád egy „országosan ismert médiaszemélyiség”, a jellemzés azzal folytatódik, hogy a kultúrharcos „Kárpát-medence egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező újságírója és kommunikációs szakembere”.

A nagyváradi származású Szakács Árpád 2018-ig a fideszes kormánypropaganda egyik bástyájának számított: ő indította el a Magyar Időkben a Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatot, amelyben azokat az intézményeket vette sorra, amelyeket bár a Fidesz-kormány révén támogat az állam, mégis beengedtek szerinte „nem eléggé jobboldali” vagy akár liberális művészeket. Aki nincs velünk, az ellenünk van, és annak nem jár közpénz, üzente. Ennek a cikksorozatnak a hatására rúgták ki Orbánék az amúgy jobboldaliként elkönyvelt Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről (helyette jött a magát 110%-ig orbánistának nevező Demeter Szilárd), és Hammerstein Juditot a Balassi Intézet éléről.

A Mi Hazánk közleménye, amelyben az ex-fideszes Szakács pályafutását is ismertetik, szintén kitér a Kinek a kulturális diktatúrája? cikksorozatra, csak éppen „tényfeltáró írásnak” nevezik azokat a támadásokat, amelyek nyomán átrendeződött a budapesti kulturális szcéna. Nemcsak Prőhle és Hammerstein voltak Szakács áldozatai, ő szivárogtatta ki Szász János Hunyadi-filmjének forgatókönyvét a kormánypropagandának, ami miatt a film végül azóta sem valósulhatott meg.

„Az elmúlt nyolc évben a jobboldali kultúrpolitika tevékenysége abban merült ki, hogy finanszírozta és elősegítette a balliberálisok kultúrpolitikáját” – fogalmazott 2018-ban az említett sorozatában.

Újságírói munkája elismeréseként 2019-ben megkapta a Lovas István-sajtódíjat. A ceremónián többek között azt mondta köszönőbeszédében: „A saját, tízmilliárdokkal megtámogatott köreink a legjobb esetben is minden hatás nélküli, kínosan amatőr látszatcselekvéssel próbálják elfedni a semmittevést”. (Lovas István nem sokkal a halála előtt a „legjobb és legbátrabb” magyar újságírónak nevezte Szakácsot). Szakács egyébként Bayer Zsolttal is egy közös könyvet jegyez,A kultúra diktatúrája címen.

Szakács dolgozott a Magyar Nemzetnél, a Magyar Időknél, amely később átvette a megszüntetett Magyar Nemzet nevét, ahol a közlemény szerint „2020-ban elindította az úgynevezett szabadkőműves-vitát, amelyre több mint száz éve nem volt példa”. Volt a Mediaworks lapkiadó központi szerkesztőségének főszerkesztője is.

A kormánypropagandistaként kezdő Szakács idővel egyre radikálisabb lett, egyre többet beszélt világösszeesküvésekről, egyre távolabb került a Fidesztől (amelytől korábban sokmilliós támogatásokat kaptak cégei), majd 2020-ban a kormánypárt végérvényesen ejtette.

Ennek első jelei már 2018-ban megmutatkoztak, amikor L. Simon László azt mondta, hogy nem kultúrharcban kell legyőzni az ellenfeleket, hanem

jobbnak, okosabbnak, tehetségesebbnek kell lenni, a párthűség nem pótolja a tehetséget.

Ezt később Orbán is megerősítette, mondva hogy pénz, fegyver, paripa mind a Fidesz oldalán áll, nincs mit erőszakosan átrendezni.

2020 januárjában Szakács fizetés nélküli alkotói szabadságra ment a Mediaworks központi szerkesztőségének éléről, és egyre közelebb került A Mi Hazánk Mozgalomhoz. A saját lap nélkül maradt újságíró többek között az Erdély.ma portálon is publikált, élesen kritizálva azokat a fideszes politikusokat is, akinek felfuttatásához maga is hozzájárult. (Az Erdély.ma portál és Szakács Árpád kapcsolatáról a Transindexen írtunk bővebben.) Az Erdély.ma főmunkatársaként megírt cikkeiből egyetlen egyet emelünk most ki, amikor a romániai és a magyarországi tanári fizetéseket hasonlította össze, és erre jutott: „Egy magyarországi pedagógus szinte kétszer annyit dolgozik, mint egy romániai, sokkal kevesebb fizetésért. De ha egyelő az óraszámuk, akkor egy romániai tanár szinte kétszer annyit kereshet, mint egy magyarországi. Láthatjuk: Magyarországon az anyagi megbecsülése azoknak, akikre gyermekeink jövőjét bízzuk, döbbenetes.” A cikk végén még Orbánnak is nekiment:

„Magyarország előre megy, nem hátra! – nézzük, olvassuk, hallgatjuk »a piros lett a paradicsom, nem sárga« bulibárói szintre emelkedett miniszterelnöki propagandát. Tényleg erre van az előre?”

A visszavonult kultúrharcos az utóbbi években gyakran jelent meg Mi Hazánk-rendezvényeken, sőt, interjúkötetet is készített Dúró Dórával „Egy nő harca Magyarországért” címmel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!