Szakács Árpád visszatér: a kultúrharcosból Dúró Dóra főtanácsadója lett

2022. augusztus 4. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

Főtanácsadóként segíti A Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnökének munkáját Szakács Árpád újságíró – jelentette be közleményében a párt. A Mi Hazánk szerint Szakács Árpád egy „országosan ismert médiaszemélyiség”, a jellemzés azzal folytatódik, hogy a kultúrharcos „Kárpát-medence egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező újságírója és kommunikációs szakembere”.

A nagyváradi származású Szakács Árpád 2018-ig a fideszes kormánypropaganda egyik bástyájának számított: ő indította el a Magyar Időkben a Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatot, amelyben azokat az intézményeket vette sorra, amelyeket bár a Fidesz-kormány révén támogat az állam, mégis beengedtek szerinte „nem eléggé jobboldali” vagy akár liberális művészeket. Aki nincs velünk, az ellenünk van, és annak nem jár közpénz, üzente. Ennek a cikksorozatnak a hatására rúgták ki Orbánék az amúgy jobboldaliként elkönyvelt Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről (helyette jött a magát 110%-ig orbánistának nevező Demeter Szilárd), és Hammerstein Juditot a Balassi Intézet éléről.

A Mi Hazánk közleménye, amelyben az ex-fideszes Szakács pályafutását is ismertetik, szintén kitér a Kinek a kulturális diktatúrája? cikksorozatra, csak éppen „tényfeltáró írásnak” nevezik azokat a támadásokat, amelyek nyomán átrendeződött a budapesti kulturális szcéna. Nemcsak Prőhle és Hammerstein voltak Szakács áldozatai, ő szivárogtatta ki Szász János Hunyadi-filmjének forgatókönyvét a kormánypropagandának, ami miatt a film végül azóta sem valósulhatott meg.

„Az elmúlt nyolc évben a jobboldali kultúrpolitika tevékenysége abban merült ki, hogy finanszírozta és elősegítette a balliberálisok kultúrpolitikáját” – fogalmazott 2018-ban az említett sorozatában.

Újságírói munkája elismeréseként 2019-ben megkapta a Lovas István-sajtódíjat. A ceremónián többek között azt mondta köszönőbeszédében: „A saját, tízmilliárdokkal megtámogatott köreink a legjobb esetben is minden hatás nélküli, kínosan amatőr látszatcselekvéssel próbálják elfedni a semmittevést”. (Lovas István nem sokkal a halála előtt a „legjobb és legbátrabb” magyar újságírónak nevezte Szakácsot). Szakács egyébként Bayer Zsolttal is egy közös könyvet jegyez,A kultúra diktatúrája címen.

Szakács dolgozott a Magyar Nemzetnél, a Magyar Időknél, amely később átvette a megszüntetett Magyar Nemzet nevét, ahol a közlemény szerint „2020-ban elindította az úgynevezett szabadkőműves-vitát, amelyre több mint száz éve nem volt példa”. Volt a Mediaworks lapkiadó központi szerkesztőségének főszerkesztője is.

A kormánypropagandistaként kezdő Szakács idővel egyre radikálisabb lett, egyre többet beszélt világösszeesküvésekről, egyre távolabb került a Fidesztől (amelytől korábban sokmilliós támogatásokat kaptak cégei), majd 2020-ban a kormánypárt végérvényesen ejtette.

Ennek első jelei már 2018-ban megmutatkoztak, amikor L. Simon László azt mondta, hogy nem kultúrharcban kell legyőzni az ellenfeleket, hanem

jobbnak, okosabbnak, tehetségesebbnek kell lenni, a párthűség nem pótolja a tehetséget.

Ezt később Orbán is megerősítette, mondva hogy pénz, fegyver, paripa mind a Fidesz oldalán áll, nincs mit erőszakosan átrendezni.

2020 januárjában Szakács fizetés nélküli alkotói szabadságra ment a Mediaworks központi szerkesztőségének éléről, és egyre közelebb került A Mi Hazánk Mozgalomhoz. A saját lap nélkül maradt újságíró többek között az Erdély.ma portálon is publikált, élesen kritizálva azokat a fideszes politikusokat is, akinek felfuttatásához maga is hozzájárult. (Az Erdély.ma portál és Szakács Árpád kapcsolatáról a Transindexen írtunk bővebben.) Az Erdély.ma főmunkatársaként megírt cikkeiből egyetlen egyet emelünk most ki, amikor a romániai és a magyarországi tanári fizetéseket hasonlította össze, és erre jutott: „Egy magyarországi pedagógus szinte kétszer annyit dolgozik, mint egy romániai, sokkal kevesebb fizetésért. De ha egyelő az óraszámuk, akkor egy romániai tanár szinte kétszer annyit kereshet, mint egy magyarországi. Láthatjuk: Magyarországon az anyagi megbecsülése azoknak, akikre gyermekeink jövőjét bízzuk, döbbenetes.” A cikk végén még Orbánnak is nekiment:

„Magyarország előre megy, nem hátra! – nézzük, olvassuk, hallgatjuk »a piros lett a paradicsom, nem sárga« bulibárói szintre emelkedett miniszterelnöki propagandát. Tényleg erre van az előre?”

A visszavonult kultúrharcos az utóbbi években gyakran jelent meg Mi Hazánk-rendezvényeken, sőt, interjúkötetet is készített Dúró Dórával „Egy nő harca Magyarországért” címmel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!