Három, kórházban megfertőződött csecsemő halála miatt kellett lemondania, most államtitkárrá avanzsált a kórházigazgató

2022. augusztus 4. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

Öt évvel ezelőtt kénytelen volt távozni kórházmenezseri állásából három egymás után bekövetkezett újszülött halála miatt, akik születésük után a suceavai kórházban fertőződtek meg. A kormányra kerülő Szociáldemokrata Párt azonban felfelé buktatta bukovinai alapemberét, Tiberius Brădățan az egészségügyi miniszter, Alexandru Rafilának az egyik államtitkára lett. A Libertatea göngyölítette fel az esetet.

2016-ban három csecsemő halála rázta meg a helyi közösséget, amelyek a Suceava Megyei Sürgősségi Kórházban következtek be. A három újszülött hét hónap leforgása alatt halt meg:

  • Vasile Emilian Haidamac, 2016. február 25. – február 27. (27 órát élt);
  • Alexandru Teodor Manea, 2016. február 17. – március 1. (13 napot élt);
  • Lucas Paparuș, 2016. augusztus 7. – augusztus 17. (10 napot élt).

A Libertatea újságíróinak vizsgálata során kiderült, hogy mindannyian a Pseudomonas aeruginosa baktériummal fertőződtek meg. A 2016-os kórházbotrány után gyakorlatilag csak Tiberius Brădățan orvosigazgató távozott.

A Iasi megyei Törvényszéki Orvosi Intézet által az események után 5 évvel, 2021-ben elkészített szakvélemény szerint „a Pseudomonas aeruginosa baktériummal való fertőzés a kórházi kórtermekben történt”. Sőt, a szakértői vizsgálat azt is kimutatta, hogy még a kórház vízhálózata is szennyezett volt piociánbaktériumokkal.

A Pseudomonas fertőzések egyébként leggyakrabban kórházakban fordulnak elő, és a kórokozó többnyire olyan nedves területeken található, mint a mosogatók, kiöntők és WC-kagyló. Meglepő módon ez a kórokozó még bizonyos fertőtlenítő (antiszeptikus) oldatokban is megtalálható. A Pseudomonas képes megfertőzni a vért, bőrt, csontokat, húgyutakat, szívbillentyűket, és a tüdőt.

A 2016-os drámai események ügye tavaly került bíróságra, de a 2022. február 23-i tárgyalási határidőre a kórház nem küldött ügyvédet, azonban hivatalból kirendeltek egyet. Egyetlen magánszemélynek sem biztosították az alperesi jogállást. A kórház mint intézmény volt az alperes.

Másfél hónappal az első bírósági tárgyalás előtt, 2022. január 5-én Tiberius Brădățant az Egészségügyi Minisztérium államtitkárává nevezték ki. Brădățan ritkán szólalt meg az első félévében a minisztériumnál, de amikor megtette, az emlékezetes maradt. Többek között ő volt az, aki elmondta, hogy a jódtablettákat többé nem osztogatják a lakosságnak, „kivéve nukleáris baleset esetén”. „Tiberius Brădățan államtitkár úr csak egy személyes álláspontot ismertetett, mivel nem volt tisztában ezzel a témával” – közölte ezt követően a minisztérium.

De hogyan került Brădățan hivatalba? A Monitorul de Suceava című helyi lap szerint a Szociáldemokrata Párt Suceava megyei állandó irodájának döntése alapján 2021 végén javasolták a posztra. Az államtitkári pozíciókat politikai alapon osztják le, így vitte az inkompetensnek bizonyuló kórházigazgató az államtitkári funkcióig. Brădățan, aki a szociáldemokraták bukovinai szervezetének egyik vezető egyéniségeként ismert, többször indult fontos tisztségekért a párt színeiben.

Igaz, elvesztette a helyhatósági választásokat: a suceavai polgármesteri tisztségért folyó megmérettetésben csak második lett. A PNL-párti Ion Lungu győzte le 15 286 szavazattal (41,13%). Brădățan12 000 szavazatot (32,1%) kapott. A választásra egyébként 2016 júniusában került sor, három hónap múlva Brădățan kénytelen volt lemondani a kórház vezetői tisztségéről. Ioan Stan, a PSD Suceava megyei vezetője, akit szintén megkerestek az újságírók, „profinak” nevezte Brădățant, és azt mondta, hogy nagyon jó kapcsolatot ápol Rafila miniszterrel. Brădățan 2020-ban a PSD képviselőjelöltjeként is indult. A Libertatea arra kérte a szociáldemokrata Alexandru Rafila egészségügyi minisztert, hogy nyilvánosan ismertesse Tiberius Brădățan államtitkár kiválasztásának és felvételének kritériumait. A cikk megjelenéséig a minisztérium nem adott választ. Egyébként 2022. szeptember 5-ére tűzték ki a következő tárgyalási határidőt a suceavai kórházban megfertőződött és meghalt három gyermek ügyében.

Mindeközben továbbra sem tudható pontosan, hogy hányan fertőződnek meg a kórházi tartózkodás alatt vagy a kórházból való távozás után Romániában. Noha az egészségügyi miniszter tudatában van annak, hogy a jelentések nem fedik a valóságot, a tárca nem izgatja különösebben magát, hogy megoldásokat találjon.

Az úgynevezett nozokomiális fertőzéseket a kórházigazgatók egyrészt azért nem jelentik, mert rossz fényt vet az intézmény megítélésére, másrészt büntetéseket von maga után, ha túl magas a fertőzési arány. Már az is előrelépésnek számít, hogy 0,2%-ról 2%-ra nőtt a bejelentett nozokomiális fertőzések száma, ami elviekben azt jelentené, hogy a beutalt páciensek 2%-a betegszik meg a kórházi kezelés következtében, csakhogy a reális helyzet ennél sokkal drámaibb. A minisztérium becslése szerint legalább háromszor nagyobb érték közelítené meg a valóságot. Az európai átlaga a kórházi fertőzéseknek 8%-ra tehető.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!