Az év első hét hónapjában 210-szer riasztották medvékhez a csendőröket Hargita megyében

2022. augusztus 1. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az év elejétől összesen 210 esetben távolítottak el medvéket lakott területekről a csendőrök Hargita megyében, kevesebb alkalommal, mint a múlt év azonos időszakában, számolt be az Agerpres.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint az összes esetben a 112-es segélyhívószámra érkező kérések nyomán jártak el. Gheorghe Suciu közölte: voltak olyan esetek is, amikor a rendőrség is segített a medvék eltávolításában.

A szóvivő szerint a múlt év első hét hónapjában 277-szer riasztotta medvékhez a lakosság a csendőröket 112-es segélyhívó számon.

A legutóbbi héten 15-ször bukkant fel medve lakott területen a megyében, többek között Zeteváralján, Maroshévízen, Csíkszentgyörgyön, Tusnádfürdőn, Oroszhegyen, Csíkszentdomokoson, Gyergyóhodoson és a Sepsibükszádot a Szentanna-tóval összekötő DN 11C jelzésű úton. A legtöbb alkalommal – négyszer – Maroshévízre hívták ki a csendőröket, akik elkergették a helyi gazdaságokban és a városszéli strandon élelem után kutató nagyvadakat. Három hívás érkezett Zeteváraljáról is.

Egy autós jelezte a 112-a számon, hogy a DN 11C jelzésű út szélén mozdulatlanul fekszik egy – vélhetően sérült – medve. A kiérkező csendőrök megállapították, hogy az állat nem sérült, csak pihent, és bekergették az erdőbe – számolt be a szóvivő.

A Csíkszentgyörgyre, Oroszhegyre, Gyergyóhodosra és Csíkszentdomokosra kihívott csendőrök dolgavégezetlenül távoztak, mert amire kiértek a helyszínre, a medvék már távoztak a településről.

Gheorghe Suciu közlése szerint a nagyvadak csak Csíkszendomokoson és Maroshévízen okoztak károkat. Az előbbi településen megsebesítettek egy háziállatot, az utóbbin pedig megrongáltak egy kukát.

A csendőrségi szóvivő figyelmeztette a lakosságot: ha medvét látnak, azonnal hívják a 112-es számot, ne próbálják meg etetni vagy megközelíteni a vadállatot.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!