Felszálló ágban a 6. járványhullám, 12 ezernél is több új fertőzést jelentettek az elmúlt napban

2022. július 26. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 24 órában 12 353 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 7398-cal többet, mint egy nappal korábban, írja a G4Media az egészségügyi minisztérium tájékoztatása alapján. Az új megbetegedések közül 2 502 esetben újrafertőződést mutattak ki, az érintettek az első megfertőződéstől számított több mint 90 nap elteltével kapták el ismét a vírust. A magas esetszám miatt Alexandru Rafila egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót is tartott, hogy megnyugtassa a közvéleményt.

A legtöbb új esetet Bukarestből (1492) jelentették, de nagyon magas az esetszám Kolozs (1301), Temes (649), Brassó (660) és Konstanca (550) megyékben is. A 14 nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma ezer lakosra vetítve továbbra is Bukarestben a legnagyobb, 7,17 ezrelék, de megközelítette a fővárost Kolozs 5,71 megye is. Ezen kívül Ilfov (5,15), Szeben (4,29), Konstanca (4,6) és Brassó (4,39) megyékben magas az incidencia.

A kórházban kezelt száma egyelőre nem nőt meg ilyen jelentősen, jelenleg 3 445 személy van a fertőzés miatt kórházban, ez mindössze 53-mal több, mint hétfőn. Intenzív terápiás ellátásra 215 beteg szorul, közülük 184-en oltatlanok. A kórházban kezelt koronavírusos páciensek között 558 kiskorú van, közülük hatot intenzív terápián ápolnak.

Az elmúlt 24 órában 32 koronavírussal diagnosztizált személy (21 férfi és 11 nő) haláláról érkezett jelentés. A halottak közül 1 személy a húszas, 1 személy a negyvenes, 1 személy az ötvenes, 9 a hatvanas, 9 a hetvenes éveiben járt, 11 személy életkora pedig már meghaladta a 80 évet. Valamennyien más betegségekben is szenvedtek, és 23-an Covid-19 ellen sem volt beoltva. Ezzel 65 894-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában.

Az elmúlt nap során 6491 RT-PCR tesztet végeztek el (3995-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 2496-at kérésre), és 28430 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Eddig összesen 13.289.361 PCR teszt eredményét dolgozták fel és 10.645.260 antigén gyorstesztet végeztek.

Rafila szerint az egészségügyi minisztérium úgy számol, hogy a jövő héten már 10 ezer fölött lesz a napi átlag, de Andrei Baciu államtitkárhoz hasonlóan a miniszter is hangsúlyozta, hogy az Omicron variáns BA.5 alváltozata ugyan fertőzőbb, de kevésbé súlyos lefolyású betegséget okoz. Szerinte az is erre utal, hogy a kórházak sokkal kevésbé zsúfoltak most, mint a korábbi járványhullámok idején. Azt mondta, a tesztelt személyek az esetek 99%-ban tünetmentesek. Akikről kiderül, hogy fertőzöttek, elkülönítésbe kell maradniuk, 5 nap betegszabadságot kaphatnak a háziorvosuktól.

Alexandru Rafila azt javasolta a lakosságnak, hogy a járvány terjedésének korlátozása érdekében az emberek viseljenek védőmaszkot a zsúfolt zárt helyiségekben és a tömegközlekedési járműveken. Emlékeztetett, hogy az általa vezetett tárcának nem áll módjában bevezetni a védőmaszk kötelező használatát. Rámutatott azonban, hogy azt tapasztalta, egyes emberek elkezdték ismét használni a védőmaszkot, mert megértették, hogy ezzel önmagukat és embertársaikat is védik.

„Bizonyos fokú szolidaritásra és felelősségérzetre van szükség a lakosság részéről. A kötelező maszkviselés bevezetése egy nagyon egyszerű okból nem működhet – a védőmaszk, ha helytelenül viselik, haszontalan. Nem az a fontos, hogy viseljük a maszkot, hanem az, hogy ezt helyesen tegyük. Nehéz ötméterenként ellenőrző pontokat felállítani, hogy valaki ellenőrizze ezeket a dolgokat” – magyarázta Rafila.

A miniszter azt is elmondta, hogy az elkövetkező időszakban az egészségügyi intézményekben oltóközpontokat nyitnak az őszi immunizálási kampányra való felkészülés jegyében, amikora az Omikron variáns új változataihoz igazított szérum is várható.

„Az elkövetkező időszakban előkészítjük a szükséges jogszabályokat ahhoz, hogy az egészségügyi intézményekben oltóközpontokat nyissunk. Nem a korábbi oltóközpontokról van tehát szó. Szeretnénk előkészíteni az őszi oltási kampányt, mert bár most kevés érdeklődés mutatkozik a vakcina felvétele iránt, tekintettel a jelenlegi oltószer sajátosságaira, ősszel, amikor az adaptált vakcina adagjai elérhetővé válnak, szeretnénk, ha minél több állampolgár be tudná oltatni magát. És ennek folyamatát meg kell könnyíteni” – fejtette ki sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Rafila ugyanakkor arra bátorította a háziorvosokat, hogy vegyenek részt a koronavírus elleni oltási kampányban.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!