Az Európai Parlament indítványozza, hogy az abortuszhoz való jog kerüljön be az EU Alapjogi Chartájába

2022. július 7. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindenkinek joga van a biztonságos és legális abortuszhoz” – döntötték el a képviselők csütörtökön 324 szavazattal, 155 ellenében, 38 tartózkodás mellett. A képviselők felszólították továbbá a tagállamokat képviselő Tanácsot, hogy ezt a jogot vegye fel az Alapjogi Chartába - írja a Hotnews.

A 2000-ben elfogadott, jogilag kötelező erejű charta ugyanolyan értékű, mint az alapszerződések.

Az abortuszhoz való jog alapjogként való felvételéhez azonban a jelenlegi uniós szerződések szerint a tagországok egyhangú támogatására van szükség. A kérdés azonban megosztja a 27 tagállamot. Ezért az európai parlamenti képviselők azt is kérték a Tanácstól, hogy „üljön össze, hogy megvitasson egy olyan egyezményt, amely lehetővé teszi a szerződések felülvizsgálatát”, azaz hogy tárgyalják újra az egyhangúsági szabályt.

Ugyanakkor az Európai Parlament ismét határozottan elítélte „a nők jogainak, az egészséghez való jognak, valamint a szexuális és reproduktív jogoknak az Egyesült Államokban és egyes tagállamokban történő megnyirbálását”.

Június 24-én az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette az abortuszra vonatkozó szövetségi jogi garanciát. Az abortuszjogról most az 50 amerikai államnak tagállami szinten kell döntenie.

„Az uniós országoknak biztosítaniuk kell a biztonságos, legális és ingyenes abortuszszolgáltatásokhoz, a terhesgondozáshoz és az anyasági gondozáshoz, az önkéntes családtervezéshez, a fogamzásgátláshoz, a fiatalokat támogató szolgáltatásokhoz, valamint a HIV megelőzéséhez és kezeléséhez való hozzáférést, megkülönböztetés nélkül” – hangsúlyozták a képviselők az állásfoglalásban.

„Európának példát kell mutatnia és meg kell védenie a nőket” – szögezte le Helene Fritzon svéd szociáldemokrata képviselő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!