Az Európai Parlament indítványozza, hogy az abortuszhoz való jog kerüljön be az EU Alapjogi Chartájába

2022. július 7. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindenkinek joga van a biztonságos és legális abortuszhoz” – döntötték el a képviselők csütörtökön 324 szavazattal, 155 ellenében, 38 tartózkodás mellett. A képviselők felszólították továbbá a tagállamokat képviselő Tanácsot, hogy ezt a jogot vegye fel az Alapjogi Chartába - írja a Hotnews.

A 2000-ben elfogadott, jogilag kötelező erejű charta ugyanolyan értékű, mint az alapszerződések.

Az abortuszhoz való jog alapjogként való felvételéhez azonban a jelenlegi uniós szerződések szerint a tagországok egyhangú támogatására van szükség. A kérdés azonban megosztja a 27 tagállamot. Ezért az európai parlamenti képviselők azt is kérték a Tanácstól, hogy „üljön össze, hogy megvitasson egy olyan egyezményt, amely lehetővé teszi a szerződések felülvizsgálatát”, azaz hogy tárgyalják újra az egyhangúsági szabályt.

Ugyanakkor az Európai Parlament ismét határozottan elítélte „a nők jogainak, az egészséghez való jognak, valamint a szexuális és reproduktív jogoknak az Egyesült Államokban és egyes tagállamokban történő megnyirbálását”.

Június 24-én az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette az abortuszra vonatkozó szövetségi jogi garanciát. Az abortuszjogról most az 50 amerikai államnak tagállami szinten kell döntenie.

„Az uniós országoknak biztosítaniuk kell a biztonságos, legális és ingyenes abortuszszolgáltatásokhoz, a terhesgondozáshoz és az anyasági gondozáshoz, az önkéntes családtervezéshez, a fogamzásgátláshoz, a fiatalokat támogató szolgáltatásokhoz, valamint a HIV megelőzéséhez és kezeléséhez való hozzáférést, megkülönböztetés nélkül” – hangsúlyozták a képviselők az állásfoglalásban.

„Európának példát kell mutatnia és meg kell védenie a nőket” – szögezte le Helene Fritzon svéd szociáldemokrata képviselő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!