Románia egyre inkább az EU „fekete bárányai” közé tartozik egy sajtószabadságot vizsgáló jelentés szerint

2022. július 4. – 19:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában egyre kevésbé lehet derűlátó a független médiaközösség, miután az újságírók jogainak sorozatos megsértését tapasztalhatták – írja az Euractiv a pénteken közzétett elemzésében.

Elmondásuk szerint Románia könnyen az Európai Unió fekete bárányai között találhatja magát az újságírói jogok megsértése miatt, ahol Magyarország, Málta és Görögország régóta „törzsvendég”, de Hollandia is, ahol egy újságíró meggyilkolásának megoldatlan ügye olyan foltot hagyott maga után, amelytől nem lehet eltekinteni.

A Riporterek Határok Nélkül szerdán adott ki figyelmeztetést az Emilia Șercan oknyomozó újságírót ért korábbi fenyegetések kapcsán, aki ellen összehangolt zaklatási és lejárató kampányt indítottak, miután a plagizálási ügyekben jártas újságíró a nyilvánosság elé tárta, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök plagizált doktori disszertációjában. Șercanról magán jellegű képeket töltöttek fel internetes oldalakra, az emiatt indult nyomozás titkos információit is kiszivárogtatták. A hatóságok ellenben – a rendelkezésre álló információk szerint – nem tudtak jelentős előrelépést elérni az ügyben. A Riporterek Határok Nélkül úgy vélte, annál is fontosabb, hogy az elkövetők bíróság elé álljanak, mert a támadások egyértelműen az újságírót céloztak meg, akit egyébként a legmagasabb állami intézmények, köztük a katonai oktatási intézmények vezetői is megfenyegettek a plágium gyakorlatával kapcsolatos oknyomozásai miatt.

Az elmúlt időszakból több más történetet is említ az elemzés, például a G4media főszerkesztőjének feleségét megfenyegette a védelmi minisztérium egyik alkalmazottja, de az sem segített sokat a romániai sajtószabadságról alkotott pozitív benyomások tekintetében, hogy Diana Șoșoacă szenátor olasz újságírókat őrizetbe vetetett, miután bezárta őket az irodájába egy számára nem tetsző interjú miatt. Az Euractiv megemlíti még a Nemzeti Liberális Párt kongresszusán történt újságírók elleni támadásokat, illetve egy bukaresti kerületi polgármester agresszív magatartását is, de történt olyan is, hogy egy iași-i bíró felszólított egy újságírót, hogy nevezze meg egy román EP-képviselő esetleges korrupciós ügyeinek feltárását segítő forrásait. Az Euractiv megjegyzi, mindez annak közepett történik, hogy a független portálok a túlélésért küzdenek. A COVID-19 járvány alatt a kormány finanszírozást nyújtott a mainstream médiának, amely hamarosan abbahagyta a kormányzati botrányokról szóló beszámolókat.

Christian Pantazi, a G4media főszerkesztője úgy reagált a jelenlegi helyzetre: „Olyan ez, mintha az államot túszul ejtették volna. Románia csatlakozott az olyan autoriter megnyilvánulású országokhoz, mint Lengyelország vagy Magyarország, ahol a demokráciaellenes jelenségeket már szankcionálja az Európai Bizottság.”

Idén Románia a 48-ról a 56. pozícióra esett vissza az RSF sajtószabadság-indexén. A jelentés szerint az „újságírók elleni agresszív politikai diskurzus” és az „ügyészek beavatkozása az újságírói munkába komoly aggodalmakat” vet fel.

A múlt héten az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourova látogatást tett az országban, a médiaszabadság témájában elmondta: „hasonló problémákat látok néhány más tagállamban, a gyenge gazdasági helyzet mellett észrevehetők a médiára gyakorolt esetleges politikai nyomással kapcsolatos kérdések is.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!