Az elmúlt két évben a 14 évvel ezelőtti szintre csökkent Romániában a várható élettartam

2022. június 28. – 14:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A születéskor várható élettartam Romániában, amely amúgy is a legalacsonyabbak közé tartozott Európában, a világjárvány éveiben meredeken 72,9 évre csökkent. Riasztó tény, hogy mostanra a 14 évvel ezelőtt mért szinten állunk, és meg sem közelítjük a 2019-es értékeket, holott más európai országokban gond nélkül sikerült a járvány előtti átlagéletkorra való visszaállás.

A Digi24 beszámolója szerint 2019-ben a születéskor várható átlagélettartam 75,6 év volt, 2021-re ez 2,7 évvel, 72,9 évre csökkent. Már ez a csökkenés is az európai átlag kétszerese volt. Egyébként az uniós országokban a várható átlagos élettartam tavaly 80,1 év volt.

Míg bolgár szomszédjaink rosszabbul állnak e tekintetben, mint Románia, a skála másik végén Olaszország és Svédország található, amelyek az EU-n belül a legmagasabb várható élettartamú országok közé tartoznak, 82,9, illetve 83,2 évvel.

A Social Monitor által közzétett jelentés azonban azt mutatja, hogy a fejlett országokban a 2020-as csökkenés egy évvel később részben helyreállt. Ezzel szemben Romániában a születéskor várható élettartam 2021-ben a 14 évvel ezelőtti szintre csökkent, és ott is maradt.

Az adatok azt is mutatják, hogy az Európai Unióban a nők átlagosan 5,6 évvel tovább élnek, mint a férfiak, míg Romániában a különbség még nagyobb, 7,3 év.

Nézzük most a 65 évesen várható élettartamot. Nyugdíjba vonulás után egy román átlagosan csak 14,7 évet él, ami 2,2 évvel kevesebb, mint a 2019-es átlag. Svédországban az átlag tavaly csaknem 21 év volt, akárcsak Olaszországban.

Az uniós átlag szintén magas, több mint 19 év. Az elrettentő romániai adatok hátterében a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás és a csökkent fizikai aktivitás áll, amely jelentősen kihat az emberek egészségi állapotára és a várható élettartamukra. Ugyanakkor Románia egészségügyi rendszere az egyik leggyengébb az EU-ban. Ha megnézzük például a háziorvosok számát, mivel az alapellátás fontos szerepet játszik a lakosság egészségének megőrzésében, azt látjuk, hogy a Bukarest-Ilfov régiót leszámítva az ország többi részén a háziorvosi rendelők száma jelentősen csökkent a 10 évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Az életkörülményekkel és az életkörülményekkel kapcsolatos tényezők is közrejátszanak abban, hogy hogyan alakul a romániai polgárok várható élettartama. A táplálkozástól – nézzük meg a lakosok átlagos élelmiszerkosarát, jól tudjuk, hogy nálunk az egyik legalacsonyabb a zöldség- és gyümölcsfogyasztás az EU-ban – vagy a sporttól kezdve a munkakörülményekig számtalan olyan faktor van, amely negatívan befolyásolja ezt a mutatót.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!