A tanárok szerint az első tétel okozta a legnagyobb fejtörést a román érettségin

2022. június 20. – 16:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn a román nyelv és irodalommal kezdték az írásbeli vizsgákat az érettségizők. Egy magyar diákokat oktató román szakos tanár röviden értékelte a Transtelexnek a tételeket.

Mint korábban megírtuk, az idei román írásbeli érettségi vizsga a hagyományoknak megfelelően három tételből állt. Első két tételként gyakorlatilag ugyanazokat a feladatokat kapták a reál és a humán szakosok, csak a harmadik feladat különbözött kissé: előbbieknek a komédia műfajáról kellett értekezniük, utóbbiaknak viszont a komédia szereplőinek karakterjellemzéséről kellett írniuk.

Az első tételben a diákoknak egy Nicolae Iorga-szövegrészlet alapján kellett öt kérdésre válaszolniuk, majd legkevesebb 150 szóban arról kellet értekezniük részben a szövegrészlet, részben saját tapasztalatuk alapján arról, hogy egy kulturális vagy történelmi személyiséggel lezajló találkozó vált-e ki érzelmeket vagy sem. A második feladatként a vizsgázóknak az elbeszélések műfaji jegyeiről kellett írniuk egy Cezar Petrescu-szövegrészletet alapján.

„Az idei román nyelv irodalom vizsgatételek közepesnek mondhatók, nem voltak könnyűek, de nem is voltak túl nehezek” – állapította meg Cserei Gyöngyvér, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum román szakos tanára. A pedagógus szerint a magyar diákoknak az első tétel szövegértési része okozhatta a legnagyobb gondot, mert nehéz volt a nyelvezete.

„A Nicolae Iorga-szövegrészlet nehezen értelmezhető volt, több diák részéről jött ez a visszajelzés, ahogy kijöttek a teremből” – mondta el a tanárnő. Közlése szerint oldottak korábban ilyen szintű feladatokat az érettségizők, de azért reménykedtek abban, hogy a vizsgán valamivel könnyebben értelmezhető szövegrészletet kapnak.

A többi tételről a román szakos tanár azt mondta: „nagyjából rendben voltak”, különösen a második, irodalomelméleti tétel. „Annál könnyebb feladatot nem igazán adhattak volna szerintem” – jegyezte meg. Hozzátette, a diákok jobban örültek volna, ha a III. tétel ezúttal verselemzés lesz, ugyanis rég nem volt érettségin vers, ezért inkább arra gyúrtak a diákok. „Persze tisztában voltak azzal, hogy ezt nem lehet előre megjósolni, bármi lehetséges” – jegyezte meg.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!