A tanárok szerint az első tétel okozta a legnagyobb fejtörést a román érettségin

2022. június 20. – 15:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn a román nyelv és irodalommal kezdték az írásbeli vizsgákat az érettségizők. Egy magyar diákokat oktató román szakos tanár röviden értékelte a Transtelexnek a tételeket.

Mint korábban megírtuk, az idei román írásbeli érettségi vizsga a hagyományoknak megfelelően három tételből állt. Első két tételként gyakorlatilag ugyanazokat a feladatokat kapták a reál és a humán szakosok, csak a harmadik feladat különbözött kissé: előbbieknek a komédia műfajáról kellett értekezniük, utóbbiaknak viszont a komédia szereplőinek karakterjellemzéséről kellett írniuk.

Az első tételben a diákoknak egy Nicolae Iorga-szövegrészlet alapján kellett öt kérdésre válaszolniuk, majd legkevesebb 150 szóban arról kellet értekezniük részben a szövegrészlet, részben saját tapasztalatuk alapján arról, hogy egy kulturális vagy történelmi személyiséggel lezajló találkozó vált-e ki érzelmeket vagy sem. A második feladatként a vizsgázóknak az elbeszélések műfaji jegyeiről kellett írniuk egy Cezar Petrescu-szövegrészletet alapján.

„Az idei román nyelv irodalom vizsgatételek közepesnek mondhatók, nem voltak könnyűek, de nem is voltak túl nehezek” – állapította meg Cserei Gyöngyvér, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum román szakos tanára. A pedagógus szerint a magyar diákoknak az első tétel szövegértési része okozhatta a legnagyobb gondot, mert nehéz volt a nyelvezete.

„A Nicolae Iorga-szövegrészlet nehezen értelmezhető volt, több diák részéről jött ez a visszajelzés, ahogy kijöttek a teremből” – mondta el a tanárnő. Közlése szerint oldottak korábban ilyen szintű feladatokat az érettségizők, de azért reménykedtek abban, hogy a vizsgán valamivel könnyebben értelmezhető szövegrészletet kapnak.

A többi tételről a román szakos tanár azt mondta: „nagyjából rendben voltak”, különösen a második, irodalomelméleti tétel. „Annál könnyebb feladatot nem igazán adhattak volna szerintem” – jegyezte meg. Hozzátette, a diákok jobban örültek volna, ha a III. tétel ezúttal verselemzés lesz, ugyanis rég nem volt érettségin vers, ezért inkább arra gyúrtak a diákok. „Persze tisztában voltak azzal, hogy ezt nem lehet előre megjósolni, bármi lehetséges” – jegyezte meg.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!