Miért jönnek az államfők közvetlenül a Mihail Kogălniceanu katonai bázisra, és miért nem tesznek látogatást a Cotroceni Palotában?

2022. június 18. – 19:57

Miért jönnek az államfők közvetlenül a Mihail Kogălniceanu katonai bázisra, és miért nem tesznek látogatást a Cotroceni Palotában?
Klaus Iohannis és Fülöp belga király a Kogalniceanu-bázison – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő pénteken a Constanța megyei Mihail Kogălniceanu légibázison fogadta Őfelsége Fülöp belga királyt. A Belga Királyság egy különítménnyel vesz részt a romániai NATO harccsoportban. Emmanuel Macron francia elnök után ezen a héten ez a második európai vezető látogatása a Kogălniceanu légibázison.

Mindkét látogatásra a szövetségesek azon erőfeszítései keretében került sor, amelyek célja a védelmi pozíció megerősítése a keleti szárnyon, tekintettel az ukrajnai orosz inváziót követően egyre romló biztonsági helyzetre.

Mégis, miért részesítik előnyben az európai vezetők a Kogalniceanu-bázist a Cotroceni Palotával szemben? Ez az ő kívánságuk, vagy a román elnöki hivatal által preferált stratégia?

„Olyan időszakban vagyunk, amikor a katonai és biztonsági kérdések dominálnak. Ezen kívül Franciaország és Belgium – hogy csak két közelmúltbeli látogatásról beszéljünk – egyaránt rendelkezik katonai személyzettel a Mihail Kogălniceanu bázison.

Általában a politikai vezetők számára a külföldi látogatások nem túl népszerűek belföldön, mert a közvéleményt elsősorban a belföldi ügyek érdeklik, amelyek közvetlen hatással vannak a mindennapi életre, így a saját katonáik meglátogatása is egy stratégia, amellyel kompenzálják az esetleges kritikákat és a támogatás elvesztését”

– magyarázta Radu Magdin elemző az Europa Liberănak.

Másrészt biztonsági szempontból a Fekete-tenger kulcsfontosságú pont a térségben, és ezek a látogatások a NATO-szolidaritás kinyilvánítására és az elrettentés üzenetére is szolgálnak Oroszország felé – mondja az elemző.

„Mivel azonban Románia nem rendelkezik proaktív beruházási és stratégiai menetrenddel államelnökségi szinten, hanem inkább a ‘figyelemre és az aggodalomra’ összpontosít, de facto meghívja a partnereket, hogy közvetlenül látogassák meg a katonai bázist” – tette hozzá Radu Magdin.

A belga király és Románia elnöke négyszemközti megbeszélést is folytatott az európai együttműködésről, különös tekintettel az ukrajnai válságra – közölte az elnöki hivatal.

Fotó: presidency.ro
Fotó: presidency.ro

„Együtt erősebbek és hatékonyabbak vagyunk az euroatlanti térség biztonságának és polgáraink biztonságának megerősítésére irányuló közös erőfeszítéseinkben” – mondta a román államfő, miután köszönetet mondott Fülöp királynak a belga hadsereg „fontos hozzájárulásáért a NATO romániai jelenlétéhez”.

A belga király a Kogălniceanu-bázis katonáihoz is szólt. „Önök konkrétan kifejezik, hogy szövetségesként eltökéltek vagyunk arra, hogy együttműködjünk és koordináljuk közös biztonságunk javítását. Teljes mértékben bízunk önökben és a Szövetség azon képességében, hogy szembenézzen bármilyen fenyegetéssel és kihívással, legyen az jelen vagy jövő” – mondta Klaus Iohannis.

Az Orosz Föderáció fegyveres agressziója által okozott humanitárius válsággal összefüggésben a két államfő megvitatta az Ukrajnának nyújtott támogatási intézkedéseket és az ukrán menekültek támogatását, többek között a suceavai humanitárius központon keresztül, valamint a Moldovai Köztársaságnak nyújtott támogatás megerősítését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!