Ilyen még nem volt Romániában: a túzokok védelméért 6 kilométeren a föld alá költöztettek egy elektromos vezetéket

2022. június 17. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A művelet összköltsége közel 300 ezer euró volt, és a nagyszalontai önkormányzat a Milvus Egyesülettel közösen valósította meg egy EU-s projekt keretében.

Az ember számára az elektromos légvezetékek a szükséges infrastruktúra jelképei. A világszerte veszélyeztetett faj, a túzok számára azonban a velük való ütközés végzetes lehet. A Bihar megyei Nagyszalontán hat kilométernyi légvezetéket cseréltek le földkábelre.

A túzok (Otis tarda) egy globálisan sérülékeny faj, állományai a huszadik században súlyos hanyatlást szenvedtek, főként élőhelyeik feldarabolódásának betudhatóan. Miután a kilencvenes években Romániában kihaltnak tekintették, a Milvus Csoport Egyesület szakértőinek elmúlt 15 évnyi megfigyelései megerősítették, hogy a sztyepp ezen ikonikus madara utolsó mentsvárát őrizte meg az országban Nagyszalonta környékén.

Elektromos légvezetékkel való ütközés következtében elpusztult túzok Magyarországon – Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Elektromos légvezetékkel való ütközés következtében elpusztult túzok Magyarországon – Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A Nyugat Palearktis (Európa, a Közel-Kelet és Észak-Afrika) túzokállományát célzó fajvédelmi akcióterv védelmi intézkedéseket ír elő a mára széttagolt populációk megóvásának érdekében. A légvezetékekkel való ütközés jelenti az egyik legnagyobb kockázatot a faj számára, ennek elhárítására a leghatékonyabb módszer a túzokok számára legnagyobb veszélyt jelentő vezetékszakaszok föld alá helyezése. Ilyen intézkedések csak a természetvédelmi szakértők, a közigazgatás és az energiaszolgáltatók együttműködésével valósíthatók meg, és elsősorban európai projektekből finanszírozzák a megvalósításukat.

Szakértők számos tanulmányt publikáltak már ebben a témában, és Ausztriában, Magyarországon, Németországban illetve Spanyolországban is ígéretesek az eddig elért eredmények. Az a tény, hogy a romániai túzokok egyetlen életképes állománya Nagyszalonta környékén található, a szalontai önkormányzatot is arra sarkallta, hogy részt vegyen ebben a nagyszabású természetvédelmi beavatkozásban.

A lefektetett vezeték
A lefektetett vezeték

Egy, a túzokok élőhelyét átszelő, mintegy hat kilométer hosszúságú középfeszültségű légvezeték szakaszt váltottak ki föld alatti távvezetékkel. 2021 májusában történt meg a földkábel lefektetése valamint a hálózatra való csatlakozás, idén pedig a villanyoszlopok elbontására került sor. A művelet összköltsége 284.116 euróra rúg, és egy EU-s projekt keretében valósult meg.

Nagy Attila, a Milvus Transilvania Vest Egyesület ornitológusa kifejtette: „Ez egy létfontosságú intézkedés ennek a kis, ugyanakkor értékes állománynak. Nemcsak a légvezetékekkel való esetleges ütközéstől védi meg a túzokokat, hanem életterüket is kiterjeszti, hiszen az elektromos légvezetékek akadályt jelentenek a faj számára. Ezen felül más olyan madárfajokra is pozitív hatással van, mint például a gémfélék vagy a vadludak, melyeknek a túzokhoz hasonlóan nagy területekre van szükségük a táplálkozáshoz, és amelyeket szintén fenyeget a légvezetékeknek való ütközés veszélye.” (közlemény)

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!