Egyre többet és többet költünk nukleáris fegyverekre

2022. június 14. – 12:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az atomhatalmak tavalyi kiadásai meghaladták a 82 milliárd dollárt, de képtelenek voltak megakadályozni, hogy egy atomhatalom háborút indítson Európában.

Az atomhatalmak atomarzenáljaik korszerűsítésére fordított kiadásai 2021-re közel 9%-kal, 82,4 milliárd dollárra emelkedtek – derül ki a Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Eltörléséért (ICAN) jelentéséből, írja a tvr.ro.

A kedden közzétett jelentés szerint csak az Egyesült Államok elköltött tavaly 44,2 milliárd dollárt a nukleáris programjára, ami 12,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest, Kína pedig 11,7 milliárd dollárt (+10,4%) fektetett az ágazatba.

Az Oroszország (8,6 milliárd dollár), Franciaország (5,9 milliárd dollár) és Nagy-Britannia (6,8 milliárd dollár) által a nukleáris fegyverekre fordított költségvetés enyhén nőtt – teszi hozzá az ICAN.

A szervezet egyébként 2017-ben Nobel-békedíjat kapott, mivel fáradságot nem kímélve dolgozott a nukleáris fegyverek betiltásáról szóló szerződésen, amelyet 59 ország ratifikált ugyan, de az atomhatalmak egyike sem volt ezek között.

A jelentés szerint Pakisztán 1,1 milliárd dollárt költött nukleáris fegyverekre, szemben az egy évvel korábbi 1 milliárd dollárral, míg India 2,3 milliárd dollárra (a 2020-as 2,5 milliárd dollárról) csökkentette a kiadásait ebben az ágazatban.

Izrael, amely hivatalosan soha nem ismerte el, hogy rendelkezik atombombával, 1,2 milliárd dollárt különített el ilyen célra, akárcsak egy évvel korábban – állítja az ICAN, amely Észak-Korea nukleáris programjának költségvetését 2021-ben 642 millió dollárra becsüli, szemben a 2020-as 700 millió dollárral.

A nagyhatalmak az adófizetők pénzéből új szerződéseket (összesen 30,2 milliárd dollár értékben) kötöttek magáncégekkel nukleáris arzenáljainak korszerűsítésére, ezek a magáncégek pedig agytrösztök és nyomásgyakorló csoportok szolgáltatásait vásárolták meg, hogy megvédjék a nukleáris fegyverek hasznosságát – teszi hozzá a civil szervezet, amely elítéli az „atomfegyverek ördögi körét”.

„Ez a jelentés azt mutatja, hogy a nukleáris fegyvereknek nincs semmi hasznuk” – mondta Alicia Sanders-Zakre, az ICAN kutatási koordinátora.

„Az atomfegyverekkel rendelkező országok 2021-ben 6,5 milliárd dollárral költöttek többet, de képtelenek voltak megakadályozni, hogy egy atomhatalom háborút indítson Európában” – szögezte le,, utalva Oroszország ukrajnai inváziójára.

„Ezért van szükségünk a többoldalú nukleáris leszerelésre, jobban, mint valaha” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!