Egyre többet és többet költünk nukleáris fegyverekre

2022. június 14. – 12:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az atomhatalmak tavalyi kiadásai meghaladták a 82 milliárd dollárt, de képtelenek voltak megakadályozni, hogy egy atomhatalom háborút indítson Európában.

Az atomhatalmak atomarzenáljaik korszerűsítésére fordított kiadásai 2021-re közel 9%-kal, 82,4 milliárd dollárra emelkedtek – derül ki a Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Eltörléséért (ICAN) jelentéséből, írja a tvr.ro.

A kedden közzétett jelentés szerint csak az Egyesült Államok elköltött tavaly 44,2 milliárd dollárt a nukleáris programjára, ami 12,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest, Kína pedig 11,7 milliárd dollárt (+10,4%) fektetett az ágazatba.

Az Oroszország (8,6 milliárd dollár), Franciaország (5,9 milliárd dollár) és Nagy-Britannia (6,8 milliárd dollár) által a nukleáris fegyverekre fordított költségvetés enyhén nőtt – teszi hozzá az ICAN.

A szervezet egyébként 2017-ben Nobel-békedíjat kapott, mivel fáradságot nem kímélve dolgozott a nukleáris fegyverek betiltásáról szóló szerződésen, amelyet 59 ország ratifikált ugyan, de az atomhatalmak egyike sem volt ezek között.

A jelentés szerint Pakisztán 1,1 milliárd dollárt költött nukleáris fegyverekre, szemben az egy évvel korábbi 1 milliárd dollárral, míg India 2,3 milliárd dollárra (a 2020-as 2,5 milliárd dollárról) csökkentette a kiadásait ebben az ágazatban.

Izrael, amely hivatalosan soha nem ismerte el, hogy rendelkezik atombombával, 1,2 milliárd dollárt különített el ilyen célra, akárcsak egy évvel korábban – állítja az ICAN, amely Észak-Korea nukleáris programjának költségvetését 2021-ben 642 millió dollárra becsüli, szemben a 2020-as 700 millió dollárral.

A nagyhatalmak az adófizetők pénzéből új szerződéseket (összesen 30,2 milliárd dollár értékben) kötöttek magáncégekkel nukleáris arzenáljainak korszerűsítésére, ezek a magáncégek pedig agytrösztök és nyomásgyakorló csoportok szolgáltatásait vásárolták meg, hogy megvédjék a nukleáris fegyverek hasznosságát – teszi hozzá a civil szervezet, amely elítéli az „atomfegyverek ördögi körét”.

„Ez a jelentés azt mutatja, hogy a nukleáris fegyvereknek nincs semmi hasznuk” – mondta Alicia Sanders-Zakre, az ICAN kutatási koordinátora.

„Az atomfegyverekkel rendelkező országok 2021-ben 6,5 milliárd dollárral költöttek többet, de képtelenek voltak megakadályozni, hogy egy atomhatalom háborút indítson Európában” – szögezte le,, utalva Oroszország ukrajnai inváziójára.

„Ezért van szükségünk a többoldalú nukleáris leszerelésre, jobban, mint valaha” – tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!