A lengyel nők kötelesek lesznek jelenteni, ha teherbe esnek

2022. június 14. – 14:21

frissítve

A lengyel nők kötelesek lesznek jelenteni, ha teherbe esnek
Egy férfi a magasba emeli a Women Strike szimbólumát, miközben az abortusztörvény ellen tüntet Krakkóban, 2021-ben – Fotó: Beata Zawrzel / Nurphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A terhes nőket listázó elektronikus nyilvántartást hozott létre a lengyel egészségügyi miniszter. A kezdeményezést sokan vitatják, mivel a lengyel terhességmegszakítási törvény az egyik legszigorúbb az Európai Unióban.

Az intézkedés kritikusai azzal érvelnek, hogy a terhes nők elektronikus nyilvántartásának létrehozásával a lengyelországi abortusztörvény közvetve még szigorúbbá válhat.

Június elején Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter rendeletet adott ki, amely az orvosi információs rendszer (SIM) bővítését írja elő, beleértve a terhes nők nyilvántartásba vételét is, írja a Deutsche Welle nyomán a Digi24.

Ennek első, tavaly ősszel kidolgozott tervezete széles körű tiltakozást váltott ki Lengyelországban. Az ellenőrzés és a kényszerítés a kormánykoalíció Jog és Igazságosság (PiS) pártjának ideológiai rögeszméje – bírálta annak idején Donald Tusk, az ellenzéki PO, az Obywatelska Platform (Polgári Platform) vezetője.

Tomasz Grodzki, párttársa és a szenátus elnöke arra volt kíváncsi, hogy a terhességek számát összevetik-e a születések számával az illegális abortuszok üldözése céljából. A bírálatokat követően az egészségügyi miniszter visszavonta a tervezetet.

Egyházi befolyás

A 2015-ben kormányra került ultrakonzervatív Egyesült Jobboldal koalíció, amelyet az Jog és Igazságosság (PiS) és a Szolidáris Lengyelország (SP) pártok alkotnak, azonban nem mondott le az elképzelésről. A katolikus egyház befolyása a varsói végrehajtó hatalomra túlságosan nagy.

Az abortusz korlátozása ellen tüntetnek Lengyelországban, 2021-ben – Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP
Az abortusz korlátozása ellen tüntetnek Lengyelországban, 2021-ben – Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

Az egyház jelentős szerepet játszott az abortuszra vonatkozó szabályok szigorításában, így Lengyelország a legszigorúbb törvényekkel rendelkező európai állam lett. A terhességmegszakítás csak akkor megengedett, ha a nő élete vagy egészsége veszélyben van, vagy ha a terhesség nemi erőszak eredménye.

Két héttel azután, hogy az egészségügyi miniszter aláírta az új rendeletet, hatályba lép a terhességi nyilvántartásról szóló rendelet. Az első szakaszban a bejelentés még nem lesz kötelező. 2022. október 1-jétől viszont kötelezővé válik.

„Mindent a nők érdekében”

A Szejm (a parlament alsóháza) vitája során Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes megvédte a tervezetet: „Nem terhességi nyilvántartást hozunk létre. Csak azt szeretnénk, ha az orvosok a lehető legtöbb információhoz férnének hozzá a betegekről, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassák számukra, és elkerülhessék az esetleges műhibákat.”

Kraska bírálta a varsói ellenzéket, amiért „hazugságokat terjeszt”. „Nem kell elmagyaráznom, hogy az orvosoknak mennyire fontos tudni, hogy a beteg terhes-e vagy sem” – tette hozzá. A nyilvántartásban egyéb információk, például a vércsoport, az esetleges allergiák vagy az implantátumok is szerepelnek majd – hangsúlyozta az egészségügyi miniszterhelyettes.

A minisztérium szóvivője, Wojciech Andrusiewicz szerint az elektronikus nyilvántartás az Európai Bizottság ajánlására jött létre, és a beteg emberek számára jobb védelmet nyújthat a külföldi utazások során.

Ellenzéki szkepticizmus

A parlamenti vitát a baloldali „Lewica” pártcsoport kezdeményezte. A párt képviselője, Agnieszka Dziemianowicz-Bak szerint „a nyilvántartást jó és rossz célokra is lehet használni”. Egy olyan hatalom kezében, amely pokollá teszi a nők életét, korlátozza a saját testükről való döntés jogát, és vészhelyzetben megtiltja a fogamzásgátlást, az adatbázis nagyon veszélyes eszközzé válhat – figyelmeztetett.

Barbara Nowaka, a PO polgári platform képviselője úgy véli, hogy a fiatal lengyel nők a varsói kormánytól való félelem miatt nem lesznek hajlandóak anyává válni. „Ez a megfélemlítés eszköze” – mondta.

A kiterjedt szociális programok ellenére a születési ráta csökken. 2022 februárjában mindössze 23 000 gyerek született Lengyelországban, ami a második világháború óta a legalacsonyabb szám egyetlen hónap alatt.

„Lengyelország nem egy El Salvador kettő”

Egy normális országban – mondta Michal Gramatyka, az ellenzéki „Lengyelország 2050” párt képviselője – egy ilyen nyilvántartás jó ötlet lenne. De Lengyelországban nem! Gramatyka a varsói ellenőrző apparátus növekvő hatalmára utalt. „Hogyan hihetnénk, hogy csak az orvosok férnek majd hozzá ehhez az adatbázishoz?” – tette fel a kérdést.

A Gazeta Wyborcza című baloldali-liberális kiadvány megpróbálta megnyugtatni a nőket. Az új szabályozásról szóló vezércikk szerzője azt írja, hogy a nőket nem fenyegeti büntetés vetélés vagy művi abortusz esetén. „Ha a regisztert nyomásgyakorlásra tervezték, akkor nem lesz hatása. A nők döntési jogát ellenző szervezetek erőfeszítései ellenére Lengyelország nem egy második El Salvador.”

El Salvadorban egy nő, aki elveszíti gyermekét, akár 30 év börtönbüntetéssel is számolhat. A jelenlegi lengyel törvények szerint az illegális abortuszra vállalkozó nők nem büntethetők. Csak azok a személyek, akik segítenek ebben vagy rábeszélik őket a terhesség megszakítására – ők börtönbüntetéssel sújthatók.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!