Diáklányok tiltakoztak a fővárosban az iskolai szexuális visszaélések ellen

2022. június 9. – 12:19

frissítve

Diáklányok tiltakoztak a fővárosban az iskolai szexuális visszaélések ellen
A diákokat a tüntetésen is szóbeli bántalmazás érte egy járókelő részéről – Fotó: Grigore Popescu / Agerpres Foto

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti főtanfelügyelőség előtt tiltakozott a Girl Up Romania, a romániai tizenéves lányokat képviselő civil szervezet az iskolákban és egyetemeken elkövetett szexuális zaklatások és visszaélések ellen. A közösségi oldalaikon megjelentetett üzenetekben pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a szexuális zaklatás sokféle lehet: a viccek formájában elhangzó obszcén megjegyzésektől kezdve a nem kívánt érintéseken át a tanárok nem megfelelő telefonhívásaiig vagy a szexért való zsarolásig.

A bukaresti főtanfelügyelőség székháza előtt összegyűlt 40 diák közel 100 közösségi médiás beszámolót tűzött ki a kerítésre, valamint olyan üzeneteket tartalmazó plakátokat is kihelyeztek, mint: „Figyelj rám akkor is, ha segítséget kérek, ne csak az aznapi leckét kérd számon", „Diákbiztonság > az iskola hírneve”, „Nincs helyük a pedofiloknak az osztályteremben".

A tüntetést követően a Girl Up Romania figyelmeztetést kapott a csendőrségtől, amiért nem gondoskodtak arról, hogy minden résztvevő a járdán maradjon.

Miközben a tüntetők és a sajtó képviselői közötti beszélgetések zajlottak, egy idősebb férfi verbálisan bántalmazott több résztvevőt. Amikor a szervezők a csendőrök közbelépését kérték, azok azt válaszolták, hogy a tüntetésnek vége, és már nem kötelesek gondoskodni a biztonságukról.

Fotó: Grigore Popescu / Agerpres Foto Fotó: Grigore Popescu / Agerpres Foto
Fotó: Grigore Popescu / Agerpres Foto

A Girl Up Romania a nemek közötti egyenlőségért kampányol, 2018-ban alapította Sofia Scarlat, egy 15 éves diáklány. A szervezetet jelenleg több mint 100 középiskolás diák alkotja, 21 romániai városból. A szervezet hetek óta több tucatnyi beszámolót tett közzé a közösségi médiában a bukaresti Nicolae Tonitza Képzőművészeti Gimnázium bántalmazó tanárairól, a bukaresti Tudor Vianu Főgimnázium robotika klubjában működő pedagógusok által elkövetett szexuális erőszakról vagy az orvosi és művészeti karokon történt zaklatásokról.

A szervezet szeretné tisztázni azokat a lehetőségeket, amelyekkel a diákok jelenthetik a bántalmazó tanárokat, és be kívánja építeni ezeket az iskolai szabályzatokba, mivel az információ hiánya a jelenség aluljelentéséhez vezet.

A Girl Up szerint fontos volna, hogy az érintett diákok a bántalmazás típusától függően a tanárt feljelenthessék az iskola vezetőségénél, amely aztán az ügyet a tanfelügyelőséghez utalná további kivizsgálásra, ugyanis ha egy tanár egy kiskorú tanulóval szexuális kapcsolatot létesít, az bűncselekménynek és a kiskorú elleni szexuális visszaélésnek minősül, amely két hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Girl Up szerint sok kiskorú még mindig nem tudja, hogyan ismerje fel a bántalmazást, nem ismeri a jogait vagy azokat a eljárásokat, amelyekkel panaszt tehet az elkövető ellen. „Egy olyan társadalomban élünk, amelyben az iskolák a hírnevük megóvása érdekében gyakran eltitkolják a panaszokat, és a diákok által elszenvedett bántalmazásnál jobban foglalkoztatja őket az, hogy a nyilvánosság ne szerezzen tudomást egy tanár nem megfelelő viselkedéséről” – nyilatkozták a szervezők a Scena 9 riporterének.

Az iskolai és egyetemi visszaélések elleni kampányt Ingrid Zlotea, 12. osztályos gimnazista, a Girl Up Romania jelenlegi elnöke indította el. Elmondta, kezdeményezése hátterében az áll, hogy a szervezet több mint 50 ezer követővel rendelkező Instagram-oldalára hetente érkeznek panaszok, elrettentő történetek az érintettektől.

„A hozzánk fordulók tudják, hogy biztonságos közösség vagyunk, ahol még arról a bűntudatról is beszélhetnek, amit azért éreznek, mert nem jelentették az általuk tapasztalt bántalmazást” – mondta Zlotea. „Azok, akik írnak nekünk, kevésbé érzik magukat egyedül, és végre lezárhatják magukban a történteket. Társadalmi vitát akartunk kezdeményezni, és már meg is vannak az első eredmények, mert már több diákönkormányzat és diák is megkeresett, hogy közösen nyújtsunk tájékoztatást arról, hogy mi minősül bántalmazásnak és arról, hogy miként védhetjük meg magunkat” – tette hozzá.

A Girl Up Romania vezetője szerint az iskolákban és egyetemeken zajló visszaélések a még mindig mélyen patriarchális rendszer tünetei, amely sérti a nők jogait, megalázza, újra áldozatot csinál belőlük, bíráskodik. Ez ugyanaz a rendszer, amely még mindig nem tartja be a bosszúpornóra vonatkozó jogszabályokat, nem cselekszik azonnal az utcai zaklatás vagy a családon belüli erőszak esetében.

„Fel akartuk hívni a figyelmet a jelenségre, mert a rendőrség adatai szerint Romániában évente mindössze 15 iskolai szexuális visszaélést jelentenek. Könnyű és kényelmes azt gondolni, hogy ezek csupán elszigetelt esetek. De az oldalunk látogatói meggyőződhetnek arról, hogy elterjedt jelenségről van szó" – jelentette ki Ingrid Zlotea.

A civil szervezet a bukaresti akcióval fel szeretné hívni az illetékes intézmények figyelmét arra, hogy fontos az iskolai szexuális visszaélésekre vonatkozó jogszabályok tisztázása. Az iskolai szabályzatokban különbséget kell tenni a zaklatás és a szexuális molesztálás között, és az iskolák számára pedig ki kell dolgozni az eljárást ezeknek a bejelentésére és a megoldására, valamint az érintett diákok védelmére vonatkozóan.

Ha mind a diákok, mind a tanárok ismernék a bántalmazás jeleit és a jelentési mechanizmusokat, kétszer is meggondolnák, mielőtt obszcén megjegyzést tesznek vagy nem megfelelő viselkedést tanúsítanak – mondták el a sajtónak a tüntetés szervezői.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!