Sovinizmussal vádolják az USR szenátorát, miután a „magyar származású” vevőkre kérdezett rá a magyar kormány romániai ingatlanvásárlásai kapcsán

2022. május 31. – 13:42

Sovinizmussal vádolják az USR szenátorát, miután a „magyar származású” vevőkre kérdezett rá a magyar kormány romániai ingatlanvásárlásai kapcsán
A frissen megvásárolt temesvári Magyar Ház – Fotó: Toró T. Tibor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A sovinizmussal vádolják a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Temes megyei szenátorát, miután meg szerette volna tudni, hogy hány műemlék épületet vásároltak meg „magyar származású” személyek Romániában – írja az Adevărul.

Az esetre azután derült fény, hogy Sorin Predescu, a Temes megyei kulturális igazgatóság vezetője nyilvánosságra hozta a Raoul Trifan USR-s szenátor által a kulturális minisztériumhoz eljuttatott beadványt. Ebben a szenátor többek között arról kért tájékoztatást, hogy az elmúlt két évben hány műemlék épületet vásároltak „magyar származású magán- vagy jogi személyek”.

A Renaşterea Bănăţeană lap szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátora ezt azzal indokolta, hogy Romániában az elmúlt két évben több, az épített örökség részét képező épület is magyar szervezetek birtokába került.

Sorin Predescu elismeri ugyan, hogy a magyar kormány által finanszírozott szervezetek/alapítványok különböző műemlék épületeket vásárolnak meg Romániában, viszont az ellenzéki politikus beadványát kifogásolta, mert az a magyar származású magánszemélyekre, nem pedig a magyar állampolgárokra vagy magyarországi szervezetekre vonatkozott, azaz szerinte ezek alapján azokra, akiknek „magyar vér csörgedez az ereiben”.

„Még akkor is, ha a parlamenti interpelláció célja a tisztázás lett volna, a kérés módja minden magyarra potenciális fenyegetésként, megvásároltként és hűtlenként tekint” – mondta a temes megyei kulturális igazgatóság vezetője. Sorin Predescu Facebook-bejegyzésében azt is hozzátette, hogy csak a fasizmusban kell az állampolgárságot vérrel, nyelvvel, az államhoz való ragaszkodással igazolni.

„Bármely magyar származású magánszemélyt veszélyforrásnak tekinteni egyértelmű és durva sovinizmus. Az AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség) sem csinálhatta volna jobban”

– tette még hozzá Predescu.

Predescu az Adevărulnak azt mondta, főleg Erdélyben vásárolnak épületeket a magyar kormány támogatásával. De ugyanígy osztrák és olasz állampolgárok is vásárolnak műemlék épületeket, de amennyiben a román állam nem él az elővásárlási jogával, addig ezt a jelenség az Európai Unióban nem korlátozható, mert a vásárláshoz joguk van.

A kulturális igazgatóság vezetőjének posztját kommentálva Raoul Trifan rámutatott, a kérdés egy újságírói elemzés elolvasása után merült fel benne, amely részletesen elmagyarázta, hogyan vásárolja meg Magyarország Orbán-kormánya a régi osztrák-magyar birodalom területén található építészeti örökséget. Szerinte ez egy fontos téma az állami források és a műemléképületek rehabilitációjának kérdésében.

Az Adevărulnak pedig elismerte, hogy valóban nem volt szerencsés „magyar származású” személyeket írni a nevével ellátott kérésben, de azzal védekezett, hogy ennek szövegét nem ő, hanem a kabinetjének egy tagja fogalmazta meg.

„Szigorúan jogi személyekre kellett volna utalnom. A probléma viszont továbbra is fennáll. Akár cégről, akár magánszemélyről van szó, az elemzésből kiderült, hogy ezek az emberek hogyan szerezték meg az épületeket, majd adományozták azokat a magyar kormánynak”

– mondta a szenátor.

Az Adevărul kérdésére, miszerint mi a különbség, ha egy olasz, német, osztrák vagy egy magyar vásárol műemlék épületet Temesváron, Raoul Trifan azt mondta, hogy „a különbség egyértelműen politikai”.

„Magyarországot egy illiberális rezsim irányítja. Orbán revizionista nézetei széles körben ismertek. Putyin közvetett támogatója. Ez a nagy különbség a magyar cégek szempontjából, mert ezek bizonyos esetekben azért vásárolnak műemlék épületeket, hogy ezeket az illiberális kormánynak adományoznák”

– mondta Trifan.

Molnár András, az RMDSZ Temes megyei elnöke az ügy kapcsán azt mondta a lapnak, hogy a magyar kormány pénzéből vásárolt ingatlanok, mint például a 2,3 millió euróért megvett temesvári Magyar Ház, nem jelenthetnek problémát, mivel a tulajdonos egy olyan egyesület (Várbástya Egyesület), amelynek a tagjai román állampolgárok.

„Igaz, hogy vannak olyan civil szervezetek, amelyek ingatlanvásárlásra kaptak pénzt Magyarországtól. Nem is olyan régen a Várbástya Egyesület, amely Temesváron a Magyar Napokat szervezi, megvásárolta a temesvári Magyar Házat. A támogatás a magyar kormánytól származik, egy budapesti alapítványon keresztül, de a tulajdonos egy román állampolgárokból álló, temesvári civil szervezet. Én inkább azokat a kérdésfeltevéseket látom problémásnak, amelyek a kulturális minisztérium egyfajta bűnrészességét sugallják azzal kapcsolatban, hogy a bizonyos magyarországi személyek ingatlanokat vásárolnának, de Temesváron nem ez a helyzet” – mondta Molnár.

A temesvári egyesület elnöke Tamás Péter, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja. A Várbástya Egyesületet 2016-ban jegyezték be, jogi keretet biztosítva a Temesváron működő magyar civil, egyházi, oktatási és politikai intézményeknek. Fő tevékenysége a Temesvári Magyar Napok megszervezése, de civil alapot is működtet, amely révén magyar civil szervezeteknek nyújt különböző projekthez támogatásokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!