Törvényes szintre lépett az Anghel Saligny országos beruházási terv

2022. május 30. – 18:29

Törvényes szintre lépett az Anghel Saligny országos beruházási terv
Fotó: Román parlament képviselőházának Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként szavazta meg hétfőn a képviselőház az Anghel Saligny országos beruházási tervről szóló 2021/95-ös sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő jogszabályt. A tervezetet 193 képviselő támogatta, 42-en ellene szavaztak – írta az Agerpres.

A tervezet indoklása szerint a törvénnyel jogi keretet teremtenek az önkormányzatok számára olyan beruházások támogatására, amelyek az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést biztosítják a teljes lakosság számára, növelik az életminőséget, és elkerülik az elmaradott közösségek elnéptelenedésének kockázatát. A program az európai környezetvédelmi és vízügyi direktívákhoz való alkalmazkodást célzó erőfeszítések sorába tartozik – áll az indoklásban.

Egyik módosítás szerint a program keretében a 2000 főnél kisebb lélekszámú településeken is építkezési, újjáépítései, átalakítási, bővítési, rehabilitációs munkálatok végezhetők a szennyvízkezelés terén, beleértve a csapadékvíz-elvezető és esővízgyűjtő rendszereket is.

A szavazást megelőző képviselőházi vitán Claudiu Năsui, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozója azt mondta, hogy a projektet a „helyi kiskirályok” kedvéért dolgozták ki, hogy meggazdagodhassanak az adófizető polgárok pénzén. Válaszként Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője kijelentette, hogy az USR logikája alapján az USR-s polgármesterek is „kiskirályoknak” nevezhetők, ha fejlesztési projektekre nyújtottak be pályázatot. A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) képviselő Florin Roman bejelentése szerint a párt megszavazta a tervezetet, mert az a fejlődést biztosítja, főleg a szegény falvak számára.

A szenátus tavaly októberben már elfogadta a tervezetet, a képviselőház most döntő fórumként szavazott róla.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!