Törvényes szintre lépett az Anghel Saligny országos beruházási terv

2022. május 30. – 17:29

Törvényes szintre lépett az Anghel Saligny országos beruházási terv
Fotó: Román parlament képviselőházának Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként szavazta meg hétfőn a képviselőház az Anghel Saligny országos beruházási tervről szóló 2021/95-ös sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő jogszabályt. A tervezetet 193 képviselő támogatta, 42-en ellene szavaztak – írta az Agerpres.

A tervezet indoklása szerint a törvénnyel jogi keretet teremtenek az önkormányzatok számára olyan beruházások támogatására, amelyek az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést biztosítják a teljes lakosság számára, növelik az életminőséget, és elkerülik az elmaradott közösségek elnéptelenedésének kockázatát. A program az európai környezetvédelmi és vízügyi direktívákhoz való alkalmazkodást célzó erőfeszítések sorába tartozik – áll az indoklásban.

Egyik módosítás szerint a program keretében a 2000 főnél kisebb lélekszámú településeken is építkezési, újjáépítései, átalakítási, bővítési, rehabilitációs munkálatok végezhetők a szennyvízkezelés terén, beleértve a csapadékvíz-elvezető és esővízgyűjtő rendszereket is.

A szavazást megelőző képviselőházi vitán Claudiu Năsui, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozója azt mondta, hogy a projektet a „helyi kiskirályok” kedvéért dolgozták ki, hogy meggazdagodhassanak az adófizető polgárok pénzén. Válaszként Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője kijelentette, hogy az USR logikája alapján az USR-s polgármesterek is „kiskirályoknak” nevezhetők, ha fejlesztési projektekre nyújtottak be pályázatot. A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) képviselő Florin Roman bejelentése szerint a párt megszavazta a tervezetet, mert az a fejlődést biztosítja, főleg a szegény falvak számára.

A szenátus tavaly októberben már elfogadta a tervezetet, a képviselőház most döntő fórumként szavazott róla.